Една трета от видовете дървета може да изчезнат според световно изследване

Географски зони по разнообразие от дървесни видове (брой видове на зона) според данните на <a href="https://www.bgci.org/wp/wp-content/uploads/2021/08/FINAL-GTAReportMedRes-1.pdf" target="_blank">световното изследване Global Tree Assessment</a>

© Botanic Gardens Conservation International

Географски зони по разнообразие от дървесни видове (брой видове на зона) според данните на световното изследване Global Tree AssessmentДървесните видове в целия свят са под заплаха, като в тропическите зони с голямо биоразнообразие застрашени от изчезване са много повече видове спрямо умерените зони на Европа, Азия и Северна Америка, в които и към момента има по-малко видове дървета. Данните са от публикувания вчера доклад от петгодишно изследване от повече от 500 международни учени, координирано от природозащитната организация за опазване на ботаническите градини с членове в 118 държави.


Оценен е рискът от изчезване за 58 497 дървесни вида по света. Резултатите показват, че 30% от дървесните видове са застрашени от изчезване, а най-малко 142 вида вече са изчезнали в дивата природа. Основните заплахи за дървесните видове са прочистването на горите за земеделие и други форми на загуба на местообитания, директна сеч за дървен материал и разпространение на инвазивни вредители и болести. Изменението на климата също има ясно измеримо въздействие според учените от международния екип.


Най-големите заплахи са изчезване на дървесните местообитания заради заместването на естествените гори със земеделски култури, сечта, животновъдството, урбанизацията, пожарите и производството на енергия и мини.

© Botanic Gardens Conservation International

Най-големите заплахи са изчезване на дървесните местообитания заради заместването на естествените гори със земеделски култури, сечта, животновъдството, урбанизацията, пожарите и производството на енергия и мини.
В изследването са участвали повече от 60 институции, като са ползвани световни данни от последните години, включително оценките на световния природозащитен съюз IUCN. За Европа партньорите са от институции от Великобритания, Холандия и Швейцария.


За България


В рамките на изследването е разработен и "Глобален портал за дърветата" с данни по държави. За България оценката показва минимална заплаха - от общо 117 вида, присъщи за българската дива природа, има само един застрашен от изчезване вид дърво и той е с ниска степен на заплаха (уязвим, или Vulnerable според класификацията на международния природозащитен съюз IUCN). Този застрашен вид дърво е обикновеният конски кестен (Aesculus hippocastanum). Той е обект на опазване от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000", като в България е защитен от Закона за биологичното разнообразие - за дърветата, които растат в дивата природа.


Обикновеният конски кестен е балкански ендемит, тоест естественото му разпространение е само на Балканския полуостров, като освен в България се среща и в Албания, Гърция и Северна Македония. В България в естествен вид той се намира в Източна Стара планина, като находищата попадат в защитена зона "Преславски Балкан" от "Натура 2000" в България. Част от популацията е включена и в резерват "Дервиша" със строга защита от националния Закон за защитените територии. Според "Червената книга на България" на академията на науките основните заплахи за конския кестен са сеч и пожари в изключително редките му естествени местообитания и инвазивен вид молец (Cameraria ochridella , разр.Lepidoptera).


Други 3 вида български дървета са оценени като почти застрашени или изискващи мерки, за да не бъдат застрашени (Near Threatened) - това са планинският ясен (Fraxinus excelsior), бялата мура (Pinus peuce) и ливанската дива ябълка (Malus trilobata). Изследването не е оценило 15 вида дървета в България, за които липсват данни, и още 3, за които няма оценка от IUCN. Всички данни за България могат да бъдат видени през портала и в прикачения документ.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  142 вида вече са изчезнали от 58 497 дървесни вида по света не е толкова много

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Учените са категорични.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Горките ни футболисти!

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Освен това всички видове дървета се хранят с въглероден двуокис и Грета им е вдигнала мерника.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на Velina Tomova
  Velina Tomova
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Китайският орех е сред основните заплахи за ендемитните дъвета и въобще растителни видове в Европа, но не се вземат никакви мерки. Ако се чудите, това е едно ужасно бързо растящо дърво, което само за 2 години от стръкче се превръща в голямо, жилаво и задушаващо всичко наоколо дърво, което изпуска алергени от ранна пролет. То разрушава инфраструктура, не позволява на нормалните дървета да растат и предизвиква алергия. За съжаление е толкова непознато, че дори в двора ректората на УАСГ го толерират, а поне там трябва да разбират от ландшафт и растителност.

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Ами зелените талибани се борят срещу храната на дърветата, как няма да изчезнат горките дървета. :-) Не знам кой измисли борбата в въгреодния диоксид, но е идиотска на квадрат.

 7. 7 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  У нас май всички видове дървета ще изчезнат, ако продължи мафията да вилнее в горите.
  Но кой ще ги спре, ще попитате.
  Без драстични мерки няма да стане.

  кратък
 8. 8 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Нищо ве, важно да се лее "дясно"...

 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Е, оня ден ни обясняваха, как ще дават пари от Брюксел, за да сечем горите за биогориво за Зелената сделка и така ще спасим планетата.
  Тъкмо ме убедиха, че изсичането на горите е отговорно еко поведение към природата, а сега чета за някаква загриженост за биоразнообразието.
  Ами да дадат от Брюксел пари да се направи резерват за видовете в Борисовата градина и готово - другите дървета да ги изсечем за Зелената сделка и да спасим планетата от измененията на климата.
  😂😂

 10. 10 Профил на mmj35648496
  mmj35648496
  Рейтинг: Неутрално

  В България освен бор и дъб, и по-редко бук, е голема редкост да попаднеш на гора с преобладаващи други видове. Като единични дървета може и да стърчат тук-таме край реки и потоци или по планините, но като горски масиви изчезват.

 11. 11 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 526 Неутрално

  е , но пък откриват нови

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "В рамките на изследването е разработен и "Глобален портал за дърветата" с данни по държави. За България оценката показва минимална заплаха - от общо 117 вида, присъщи за българската дива природа, има само един застрашен от изчезване вид дърво и той е с ниска степен на заплаха (уязвим, или Vulnerable според класификацията на международния природозащитен съюз IUCN)."

  Конския кестен го има и в много паркове и градини в различни български градове и села.

  До моята работа има няколко такива дървета и ми прави впечатление, че листата му падат първи (в сравнение с другите дървета наоколо) още през лятото, защото видимо са засегнати от някаква болест (имат петна по листата). Не знам дали изобщо някоя институция в България прави нещо за спасяването на този вид дърво в България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Весело

  Добре, че не се споменава нищо за белият дъб, щото бъчварите можеше много да я закъсат.

 14. 14 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1754 Весело

  Те и за 1/3 от населението пУашехЪ, че ше изчезне заради гри... ковид ;)

 15. 15 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Палмата е такъв пример. В Малайзия естествените дървета са изсечени и посадени палми за производство на палмово олио и кокос.

 16. 16 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Друг много сериозен проблем е производството на брикети за барбекю. Търсенето на брикети е много голямо и се изсича дървесина в огромни мащаби. В Полша примерно е голям производител, но там е контролирано изсичането "уж", защото и садят успоредно. Но в други държави само изсичат. Дори и нелегално от бедни хора без друг поминък. Има изкупвачи им купуват брикетите и следите се губят. В Южна Америка примерно.

 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  "Изменението на климата също има ясно измеримо въздействие според учените от международния екип"

  Нямах никакви съмнения - това да умориш дърво с СО2 е като да умориш куче със салам.

 18. 18 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  От една страна са много чувствителни към замърсения въздух и понеже поемат отровите, самите листа умират относително рано в сезона, от друга тези ужасни молци наистина ги ядат масово, в парка до нас само да седнеш вечер на пейка и виждаш колко са много.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 19. 19 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#17] от "jazzdevil":

  А с пожари, бури, порои или пак мисълта не стига до втората стъпка от веригата? Че реално има още сто взаимосвързани фактора очевидно е отвъд интелектуалния капацитет.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 20. 20 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  А най-тъпото е че прекупвачите плащат жълти стотинки на бедните селски производители на брикети, и ги продават на цени 2-3 пъти по-скъпо. Така хем горите се изсичат безконтролно хем бедните си остават бедни.

  Аз от една година вече не мога да си купя Сони Плейстейшън 5 заради мръсните прекупвачи, които изкупуват всички конзоли от веригите за 500 долара и после вдигат цената на 1200 долара.

 21. 21 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  нарича се Листоминиращ молец - ми не става освен да се пръскат дърветата, между другото в Австрия ги пръскат с вишки.
  Не знам откъде дойде, но първите години беше много зле последните години спадна влиянието му.
  Глобализация, същото като болеста по чемшира, засега най масовия начин е да се премахне, то така или иначе го унищожава за година две

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Статистики, статистики, статистики.....
  И никой да не се оплаква.....!
  Проблема е от началото на XIX век.....в следствие инвазията на алчния англосаксонски начин на консумация.....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Най-големите заплахи са изчезване на дървесните местообитания заради заместването на естествените гори със земеделски култури.....
  Ами Земята не може да изхранва толкова милиарда население. Ние я унищожаваме, накрая и тя ще ни унищожи.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#23] от "Роси":

  Земята не може да изхранва толкова милиарда население
  =====
  А как се стигна до там....?
  Откъде се стигна до толкова милиарди за толкова кратко време?

  Bukalemun
 25. 25 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#19] от "fpyyh":

  Гретенистко зомби да говори за интелектуален капацитет - просто безценно! Пожарите, бурите или наводненията не са повече отколкото преди 100г - вземи потърси малко статистика наместо страшни статии в корпоративните медии.

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#17] от "jazzdevil":

  А имаш ли съмнения защо по високите места в планините, в северните и южните географски ширини както и в тропиците няма широколистни дървета? А имаш ли съмнения защо в степите и в полупостините а и в пустинята няма никакви дървета? Сигурно е защото там няма никакъв салам ...ААА пардон...СО2

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Разстроено

  До коментар [#18] от "fpyyh":

  Разбирам. Тъжно е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#21] от "1001":

  Маи е дошъл от Китай, ето какво прочетох по темата:

  https://sinor.bg/8666-Molec-a-ne-bolest-mori-konskiya-kesten

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Може да може, а може и да не може, но е време за профилактичната апокалиптична статийка.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 30. 30 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Най-големите заплахи са изчезване на дървесните местообитания заради заместването на естествените гори със земеделски култури.....Ами Земята не може да изхранва толкова милиарда население. Ние я унищожаваме, накрая и тя ще ни унищожи.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Роси, толкова си умна, колкото и по темата за Настинката! Въпреки увеличаващото се население количеството на обработваемите земи намалява, заради механизацията, по-устойчивите култури и такива, които са с по-високо калорично съдържание. А планетата ни е много слабо заселена, да не споменавам ужасяващата демографска криза в първия и втория свят.

 31. 31 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#30] от "dds27557755":

  А горските площи са се увеличили неимоверно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK