Парламентарна комисия обсъди поправки в закона за лова, които да намалят приходите на държавата

Парламентарна комисия обсъди поправки в закона за лова, които да намалят приходите на държавата

© ДневникТемите за компенсация на земеделците заради поражения от екстремните прояви на времето и за таксите, които трябва да се плащат за лов, бяха обсъдени вчера в парламентарната комисия по земеделие, храни и гори. Дискусията за старите гори и за предложения мораториум за сеч в тях за 2 години, докато влязат регулациите от Европейската горска стратегия, не беше подновена и се очаква да бъде част от дневния ред на заседание на комисията следващата седмица.


Компенсациите бяха основната тема на въпросите към служебния ресорен министър Христо Бозуков, както и мерките, които трябва да се вземат за превенция на очаквани градушки. Към момента компенсации задължително се изплащат на земеделци, загубили 100% от реколтата си, като те получават 80% от щетите. Беше обсъдена нуждата от средства за компенсации на фермери със загуби от 60-80%. В тези случаи земеделците могат да получат компенсация по Закона за защита при бедствия, но само ако се откажат от получените европейски средства, които са обвързани с вече реализирани печалби от продадена земеделска продукция. Бозуков подчерта, че не е възможно фермерите едновременно да получат компенсация за бедствия и фиксираното плащане за вече излязла на пазара реколта. Бяха обсъдени и нуждите от нови самолети и хеликоптери с цел превенция на градушките, но се разбра, че проблемът едва ли ще се разреши в настоящия парламент.


Втората обсъдена тема бе предложен от председателя на комисията Пламен Абровски ("Има такъв народ") проект за промяна в Закона за лова и опазване на дивеча. Той предвижда намаляване на приходите за стопанисване на държавния дивеч, като дава право на част от сдруженията, които имат договори с Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), да плащат 15% от таксите директно към един от националните ловни съюзи. Според текста на проектозакона се очаква ловният съюз да ги разпределя. Очаквано, становището на агенцията по горите е категорично отрицателно. В него се подчертава, че дивечът е държавна собственост, като по силата на сегашния закон 85% от ловните територии в страната са дадени за стопанисване с договори на ловни сдружения. Не всички от тях са членове на един и същи съюз, но и задълженията на ИАГ по стопанисване и контрол са различни от дейностите, извършвани от ловните съюзи.


Директорът на агенцията по горите Александър Дунчев уточни, че финансовата оценка е за 1.5 млн лева загуба годишно за ИАГ, ако се приеме проектозаконът на Пламен Абровски. При това данните показват, че годишните разходи на ИАГ по контрол на лова и опазване на дивеча включват работа на 3000 горски служители, като ежегодно се извършват около 60 хил. проверки. В резултат от контролната дейност на агенцията през 2020 г. са издадени 160 акта за нарушения. От страна на общо 179 ловни сдружения само 96 са назначили контролни служители, като за миналата година те са установили едва 6 нарушения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK