Още природозащитници се обявиха против поправките в закона за водните електроцентрали

Още природозащитници се обявиха против поправките в закона за водните електроцентрали

© За да остане природа в БългарияДнес природозащитните организации WWF-България, и Сдружение за дива природа "Балкани" обявиха, че се присъединяват към призивите на риболовния клуб "Балканка" за отхвърляне на поправките в наредбата за повърхностните води и в Закона за водите, предложени от екоминистерството преди месец. Срокът за становища по проектите е 6 септември.


От WWF вече са внесли своите становища против проектите, както и от риболовния клуб "Балканка". Сдружение "Балкани" предстои да внесат своите. "Балканка" вече организира и протести срещу проектите - виж тук


От своя страна браншовата организация на водните електроцентрали "Хидроенергия" подкрепи промените, с които наредбата би отменила нуждата да се плаща такса за вещно право от ВЕЦ. Законът би отменил и забраната за строеж на централи в защитени зони и територии, ако други документи не ги забраняват изрично.
Според операторите на ВЕЦ през март 2021 г. с промени в настоящата наредба е приета "абсурдна правна рамка, която на практика спира възможността на ВЕЦ централите да работят легално, тъй като изисква да представят документи за право на строеж в принадлежащите земи на реките, където са изградени централите. Такива документи централите нямат, защото са въведени отдавна в експлоатация и при пускането им документ за право на строеж не е бил изискван от държавните органи".


По отношение на забраната за ВЕЦ в защитени територии и зони, която се предвижда да отпадне от Закона за водите, но е включена в него от 2010 г. насам, от асоциацията заявяват, че "ВЕЦ са изградени напълно законно при спазване на всички изисквания и процедури". Асоциация Хидроенергия също така твърди, че "50% от възобновяемия микс на страната е произведен именно от ВЕЦ при най-нисък разход за обществото".


От "Балканка" и WWF обаче уточняват, че малките ВЕЦ в България имат незначителен принос в енергийния микс - под 1% от общите инсталирани мощности в страната. За сметка на това според природозащитниците те създават редица екологични проблеми като пресъхване на цели речни участъци и изпускане на токсични води. "Последствията там, където реките остават без вода или биват замърсени, се отразяват както върху биоразнообразието, така и върху местните хора", заявяват от WWF.


Предлаганите промени в Закона за водите предвиждат да отпадне изричната забрана за ВЕЦ в защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" и в национални защитени територии и да изиска такива забрани да бъдат вписани - евентуално - в плановете им за управление.


"Срещу България бяха образувани процедури от страна на Европейската комисия за проверка на спазването на директивите за природните местообитания и водите. В името на обществения интерес и под натиска на Европейската комисия изграждането на нови ВЕЦ в зоните от екологичната мрежа "Натура 2000" беше забранено. Една от тези процедури - а именно тази за некачествени оценки за съвместимост и липса на оценка на кумулативен ефект върху околната среда - е в последна фаза преди представянето ѝ пред Съда на Европейския съюз", коментира експертът по "Защитени територии" във WWF Катерина Раковска. "Няма мотиви, които да аргументират вдигането на хоризонтална забрана, която защитава реките и видовете, които зависят от тях".


"С тези промени законът ще позволи ускорено подновяване, издаване на нови, разрешителни за водоползване на вече съществуващи ВЕЦ и ще премахне досегашната забрана за това в "Натура 2000". Така се влиза в пряко противоречие с чл. 6.3 на Директива за местообитанията, която изисква подновяването да става след задължителна Оценка за съвместимост с предмета и целите на защитените зони," изказа част от възраженията на сдружение "Балкани" експертът Андрей Ковачев.


Природозащитниците възразяват и срещу предлаганите промени в Наредбата за ползване на повърхностните води, с които би се премахнало изискването частните инвеститори да имат учредени вещни права за строителство в земи публична държавна собственост. Такива са земите в и непосредствено до реките където се изграждат самите съоръжения, уточняват от WWF.


"Това изискване неслучайно е включено в наредбата. То произтича от три закона - за водите, за държавната собственост, за устройство на територията", казва Филип Пенчев старши експерт "Води" във WWF. "Премахването на документ за учредени вещни права от Наредбата няма как да премахне законовите изисквания за тях, тъй като законът е нормативен акт от по-висок порядък. Има решения на българския съд, които отменят разрешения за строеж на ВЕЦ именно поради липса на уредени вещни права на възложителите, изцяло обосновани на законовите изисквания".


Природозащитната организация WWF вече е изпратила своите официални становища до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с призив да оттегли предложенията за промени в нормативната уредба, които вдигат забраната за строителство на нови водно-електрически централи (ВЕЦ) в националната екологична мрежа и улесняват функционирането на вече построени без необходимите документи ВЕЦ. От организацията уточняват, че до момента министърът на околната среда и водите в служебното правителство е предприел редица добри природозащитни стъпки, някои от които очаквани отдавна. Затова предложението за промяна в Закона за водите, което вдига забраната за строителство на ВЕЦ в защитени зони и защитени територии, е изненада, смятат от WWF.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK