В 7 града ще има акции срещу мръсния въздух

В 7 града ще има акции срещу мръсния въздух

© За ЗемятаС протестни акции срещу замърсяването на въздуха в седем български града ще се отбележат Международният ден за чист въздух от сдружение "За Земята". Събитията ще се проведат тази вечер в Благоевград, Перник, Русе и София, а в Девня, Добрич и Пловдив те са се състояли сутринта - всички акции можете да видите в събитието във фейсбук.


Местни граждански групи в различните населени места организират акциите в подкрепа на общата национална кауза за чист въздух и правото на здравословна среда. Те призовават по случай тематичния ден всеки гражданин да подкрепи искането за чист въздух , като се снима с импровизиран плакат с мотото на Международния ден на чистия въздух за България: "Искаме чист въздух, искаме здраве!" и изпрати снимката на "За Земята".


Събитието в Добрич се е състояло днес в 10 ч. на бивше регионално сметище. Протестиращите сигнализират, че то продължава да трупа отпадъци, които често биват запалвани и обгазяват град Добрич.

© Дишай, Добруджа

Събитието в Добрич се е състояло днес в 10 ч. на бивше регионално сметище. Протестиращите сигнализират, че то продължава да трупа отпадъци, които често биват запалвани и обгазяват град Добрич.
Тази година международната кампания е с акцент върху важността на чистия въздух за здравето (виж кампанията на английски език тук), а протестиращите в България напомнят, че замърсяването на въздуха е най-големият екологичен риск за човешкото здраве и една от основните предотвратими причини за смърт и болести в световен мащаб. Данните за 2016 г. показват, че около 6.5 милиона преждевременни смъртни случаи по света се дължат на замърсяването на въздуха.


"Качеството на въздуха в България поражда сериозни тревоги: измерванията показват, че гражданите в цялата страна дишат въздух, който се оценява като вреден за здравето. Според Световната здравна организация 60% от градското население на България е изложено на опасни нива на прахови частици (ФПЧ10)," разясняват от "За Земята" в съобщение до медиите.


До момента България е осъдена веднъж през 2017 г. от Европейския съд за неспазване на изискванията за чист въздух и ФПЧ10. Независимо от отчетените мерки, и програми (включително за София), в момента тече и второ дело срещу страната за същите нарушения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK