Преди учебната година: оглеждайте се за хартия от добре гледани гори

Сертификатът FSC се дава на собственици на гори, които добиват дървесина, без да увреждат местообитания на редки растения и животни, като не допускат изчезване на естествени гори и се грижат за справедливи условия за работа на заетите в горскостопанските дейности.

© WWF

Сертификатът FSC се дава на собственици на гори, които добиват дървесина, без да увреждат местообитания на редки растения и животни, като не допускат изчезване на естествени гори и се грижат за справедливи условия за работа на заетите в горскостопанските дейности.Когато избират училищните пособия, а и всякакви хартиени материали, е важно потребителите да купуват с внимание за произхода на хартията и да търсят етикет за сертификат. Това препоръчва международната природозащитна организация WWF по повод предстоящото начало на присъствена учебна година.


Преди учебната година: оглеждайте се за хартия от добре гледани гори

© WWF

Международният сертификат има различни правила спрямо особеностите на горите в различни географски райони. Спазването на изискванията се проследява редовно от независими експерти и сертификатът може да бъде отнет от собственика, ако горите не се стопанисват с определените ограничения.


За България изискванията на FSC включват опазване на уязвимите и застрашените от изчезване видове и екосистеми, да не се допуска намаляване на горската площ (напр. изсичане на гора на голо, за да бъде застроено мястото или да бъде направена ски писта), да не се допуска използването на опасни пестициди или отглеждането на ГМО организми в горите, да не се допуска превръщането на естествени гори в горски култури, засадени от човека с други видове дървета, да се опазват вододайните зони и речните течения, да се гарантират правата на горските работници - подходящо защитно облекло, договори и осигуровки, обучение, без детски труд.
Според данните на WWF-България над 2 300 000 ха или 55% от горите в България са сертифицирани по стандартите на FSC, а близо 450 компании в дървопреработвателния бранш в страната изпълняват изискванията на сертификата.


Яна Барзова, експерт "Гори" към WWF-България, уточнява, че повечето от горите в България със сертификат за устойчиво управление са държавни, а само единици са общински и частни, като например горски територии, стопанисвани от местните власти на Приморско и Копривщицa.


Преди учебната година: оглеждайте се за хартия от добре гледани гори

© Васил Хаджийски

Барзова напомня, че при търсене не само в книжарница, но и във всякакъв магазин с продукти с хартиени и картонени опаковки, често може да се изберат такива с етикет с логото на FSC , при чиято изработка гората е пострадала минимално. Етикети със сертификат имат не само продуктите от българска дървесина, но и продуктите на български пазар от сертифицирана дървесина, внесена от другаде. Разликата е в детайли в цифрите и в езика, на който е изписан сертификатът, но логото е еднакво и гарантира, че дървесината е добита с грижа към горските обитатели и жителите на общностите, зависещи от дървопреработвателната индустрия.


Експерти на WWF-България работят от години за сертифициране по стандарта FCS на горите в България, които се отглеждат щадящо. Към момента България е една от общо 85 държави в света, в които част от горите прилагат този стандарт и хартията от тяхната дървесина е произведена без дългосрочна загуба на горски местообитания. Към момента в световен мащаб по FSC са сертифицирани 228 милиона хектара горски площи, от които над 2 милиона в България. FSC (Forest Stewardship Council) е първата независима етикетираща система за горски продукти в света, като е особено ефективна, защото се подкрепя и от екологични организации, и от собственици на гори, дърводобивна и дървопреработвателна индустрия, браншови организации и правителства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK