Екокоалицията призова правителството да оттегли закона за водите заради съмнения в лобизъм

Екокоалицията призова правителството да оттегли закона за водите заради съмнения в лобизъм

© За да остане природа в БългарияПредложените от служебното правителство промени в наредбата за повърхностните води и в Закона за водите трябва да бъдат оттеглени заради усещането за лобизъм в полза на определен тесен инвеститорски интерес. Това е призивът на коалицията от природозащитни организации и граждански групи "За да остане природа в България", след като вчера организациите са подали и официалните си становища в рамките на обществените обсъждания на проектите в подкрепа на протестиращите срещу предлаганите промени риболовци.


От "За да остане природа в България" смятат, че Министерство на околната среда и водите трябва да оттегли предложените промени в нормативната уредба, които вдигат забраната за строителство на нови водноелектрически централи (ВЕЦ) в националната екологична мрежа и представляват опит за удължаване живота на малките ВЕЦ-ове (мВЕЦ) с водохващания на реки, които не отговарят на изискванията на действащото законодателство. Ако екоминистерството не оттегли текстовете, предлагащи промени в наредбата и закона за водите, от екокоалицията ще поискат президентът Румен Радев да наложи вето на промените, предложени от назначения от него министър.


Предложението за промяна в законa - узаконяване на ВЕЦ в "Натура 2000"
Според анализа на екокоалицията предложената промяна в Закона за водите премахва забраната за строителство на нови ВЕЦ в защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" и националните защитени територии. "Чрез игра на думи и изпразнена от съдържание терминология привидно е предвидена забрана за един вид водни централи (деривационни), но се позволява строителството на друг вид (руслови, но не каскадни)", разясняват природозащитниците.


Според "За да остане природа в България" малките ВЕЦ имат незначителен принос в енергийния микс в България, но са били подпомагани чрез договори за изкупуване на ток на преференциални цени. Природозащитниците добавят, че за сметка на това тези водни централи създават редица проблеми като пълно пресушаване на речни участъци и изпускане на токсични води. С тях са свързани и процедури от страна на Европейската комисия за проверки на спазването на евродирективите за природните местообитания и водите. "След обществен натиск и действия на Европейската комисия нови ВЕЦ в мрежата "Натура 2000" бяха забранени. Няма мотиви за вдигането на забрана, която защитава реките и обитаващите ги видове", категорични са от екокоалицията.


Предложението за промяна в наредбата - без заплащане за право на ползване на държавна собственост


От "За да остане природа в България" смятат, че промените в наредбата за водоползване представляват "неумел опит за облагодетелстване на собствениците и инвеститорите на малки ВЕЦ с водохващания на реки", като се премахва изискването за учредени вещни права за строителство в земи публична държавна собственост. Такива са земите в и непосредствено до реките, където се изграждат съоръженията. Към този момент от всички мВЕЦ с водохващания на реки само три отговарят напълно на действащото законодателство, уточняват експертите на екокоалицията


Според експертите на "За да остане природа" изискването за учредени вещни права при строителството на ВЕЦ от частни инвеститори към момента е включено в наредбата, тъй като произтича от три закона - за водите, за държавната собственост и за устройство на територията. "Наредбата не прави нищо повече от това да създаде процедура и ясен списък на нужните документи, които се изискват по закон. Премахването на изискването за представяне на документ за учредени вещни права от наредбата няма как да премахне законовите изисквания за това, тъй като законът е нормативен акт от по-висок порядък. Има решения на българския съд, които отменят разрешения за строеж на ВЕЦ именно поради липса на уредени вещни права на възложителите", разяснява анализът на природозащитниците.


За екокоалицията важна подробност е, че ползването на публична държавна собственост следва да е възмездно, тоест да се заплаща. Това заплащане за ползване се регламентира с учредяването на вещни права. Ако не се искат учредени вещни права за инвеститорите на ВЕЦ, то те няма да заплащат ползването на държавната земя и ще бъдат в привилегировано положение спрямо другите видове бизнес, които ползват държавна собственост, разясняват от "За да остане природа в България".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK