Заличени защитени територии и опожарявани зони чакат държавна защита

<a href="http://balkani.org/mosv-otkazva-zashtina-na-dragomansko-blato/" target="_blank">Пожарът на Драгоманското блато през 2020 г.</a> унищожи над 300 хектара от местността, за която през 2008 г. експертната комисия е одобрила да бъде обявена за защитена местност по ЗЗТ, но решение на екоминистерството все още липсва.

© Ангел Лазаров, Балкани

Пожарът на Драгоманското блато през 2020 г. унищожи над 300 хектара от местността, за която през 2008 г. експертната комисия е одобрила да бъде обявена за защитена местност по ЗЗТ, но решение на екоминистерството все още липсва.Общо 12 предложения за защита на нови площи по Закона за защитените територии (ЗЗТ) чакат разглеждане и евентуална бъдеща защита от Министерството на околната среда и водите. Това сочи министерски отговор на питане от депутата Борислав Сандов (Демократична България), публикуван на интернет страницата на парламента.


Дванадесетте потенциални територии за защита са предложени в периода 2020 г. - 2021 г., като от списъка, подаден от Министерството на околната среда, липсват документи за територии, които чакат разглеждане от предишни години. Един от казусите е с предложението за защитена местност "Драгоманско блато", което дори бе получило положителна оценка от задължителната комисия, но отлежава над 10 г. Следващата стъпка е произнасяне на министъра, но то все още не е направено. Междувременно предложената за защита територия почти всяка година е увреждана от пожари, като особено голям със съмнения за умишлен палеж имаше и миналата година.


Въпросът на Сандов обаче пита не само за документацията от последната година, а за всички предложения за нови или за разширяване на съществуващи защитени територии, които са внесени по надлежния ред в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и чакат произнасяне за целесъобразност. Народният представител е поискал също броя на предложенията за нови или за разширяване на съществуващи защитени територии, които се намират в етапа след положително произнасяне за целесъобразност и преди депозиране на документацията им, броя на тези в етапа след депозиране на документацията в МОСВ и преди свикване на комисия и броя на очакващите рещение на министерството след положително становище от комисия.
Някои от предложенията, внесени през последната година, са за възстановяване на територии, които са били защитени в миналото. Такъв е примерът с най-дългият плаж в България - Камчийски пясъци, който е заличен с формални доводи от защитените по закон територии, а след това е бил обект на заменки като земя за паша с цени от 18 стотинки на квадратен метър. Повече за стъпките, довели до превръщането на защитената местност в частни пасища и гори чрез заменки, включително на пясъчни дюни, виж тук.


Подадената документация за "Камчийски пясъци" цели да се защитят редките видове в лонгозните гори и дюните край плажа. Данните за видовете, нуждаещи се от защита, са подадени към МОСВ от инициативата "Зелени Закони" с подкрепата на учени от различни институции и от Асоциацията на парковете в България (АПБ).


"Възможно е информацията, подадена към депутатите, да не е пълна, тъй като виждаме, че част от вносителите не са вписани в отговора на МОСВ. Например, документацията за защитената местност "Камчийски пясъци" е внесена съвместно от инициативата "Зелени закони" и АПБ. Липсва и документацията за местността "Драгоманско блато", която е одобрена от комисия през 2008 г., но не е потвърдена от МОСВ. Възможно е в таблицата, предоставена на депутата Борислав Сандов, да има и други пропуски," коментира Тома Белев, който е експерт към инициативата "Зелени закони" и председател на Асоциацията на парковете в България.


Андрей Ралев от сдружение "Балкани" уточни за "Дневник", че "според процедурата по ЗЗТ всички налични документи са подадени и решението на комисията е в полза на защитата на Драгоманското блато още през 2008 г.. Според чл. 39 на ЗЗТ следва Министърът на околната среда и водите да издаде заповед за обявяване на защитената територия при положителни решения. За съжаление, обаче, законът не изисква становище от министъра на околната среда в определен срок. Ние напомнихме за тази процедура на МОСВ след пожара миналата година на тогавашния и настоящ директор на "Национална служба за защита на природата" Мирослав Калугеров, но без резултат. Липсата на преписката от дневния ред и на служебното правителство е тревожна," допълни Ралев.


Тома Белев уточни за "Дневник", че основният проблем при разглеждане на предложенията за защита на земеделските земи е, че при изпращането на документите за бъдеща защитена територия в ниви е необходимо те да се съгласуват от Министерството на земеделието, храните и горите, но там не е ясно коя дирекция отговаря за процедурата по ЗЗТ.


За някои от териториите, предложени за защита по националния ЗЗТ, експерти от екоминистерството твърдят, че тя не е нужна, ако териториите са включени в европейската мрежа "Натура 2000". Факт е, обаче, че зоните от "Натура 2000" в България имат по-слаби режими на защита, като за някои от тях не е изключено и застрояване. Наказателни процедури от Европейската комисия от години констатират, че при строежите в "Натура 2000" не се отчита натрупването на множество проекти (т. нар. кумулативен ефект), както и за стотици зони липсват режими за защита или режимите не включват конкретни забрани за защита на редките видове и местообитания.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  А Радев чака мандат

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 2. 2 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#1] от "diq55699032":

  Фатмака ще бъде изритан на изборите есента.

 3. 3 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#2] от "kzj35678888":

  Абе трол гърбъв за какво прави тази регистрация? Не си за тук.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  "Пропуски в информацията, предоставена на депутата Борислав Сандов, сочат, че документите за бъдещи защитени територии все още не са разгледани подробно от държавните експерти"
  =============
  Бъдещи? Ами ако не станат? Баси нахалните зеленари, сякаш вече е е случило.

  Еретик
 5. 5 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 530 Неутрално

  И тук изниква няколко доста интересени въпроса:
  Кой ги е заличил?
  Кой ги е опожарил?
  На кого са били нужни тези територии, за да стигнат до това положение?
  Защо до момента не са били защитени от държавата?

  Отговорите ще са доста интересни, разбира се ако някой изобщо може да даде такива!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK