Планът за Борисовата градина е преработен, но без отговор на възраженията

Планът за Борисовата градина е преработен, но без отговор на възраженията

© Цветелина НиколаеваДнес експертният съвет по градоустройство към Столична община ще разгледа преработения вариант на подробен устройствен план за парк Борисова градина. Според протокола от последното заседание на съвета от 25 февруари 2020 г., след изготвяне на становище от експертите преработеният проект за парка отново ще бъде подложен на обществено обсъждане.При обществените консултации през 2019 г. проектът бе атакуван с множество възражения, към които в крайна сметка се присъедини и възложителят на проекта - столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Днешното заседание на експертния съвет ще разгледа преработен след възраженията проект, който е публикуван на страницата на дирекцията "Направление архитектура и градоустройство". Към момента членове на комисията разказаха за "Дневник", че не са имали време да се запознаят с обновеното предложение за устройство на парка. Очаква се синтезиран протокол с препоръките на експертите след днешната дискусия да бъде готов след около седмица.


"Така или иначе, нашето експертно становище няма задължителен характер, независимо какви препоръки отправим. Планът ще бъде гласуван от Столичния общински съвет и демократичните правила са, че мнозинството може да го приеме, дори и ако не са отразени нашите експертни бележки", заяви Ангел Буров, представител на Съюза на урбанистите в експертния съвет.


За Буров е важно да се проследят промените спрямо последните препоръки за преработка от 2020 г., както и да се следи за запазване на обществения характер на парка, независимо от вида собственост, осигуряване на достатъчно безопасни трасета за велосипедисти и пешеходци, управление на горското и водното богатство на природата на парка, както и достатъчно пространства за занимания на деца с минимална инфраструктура.


Предисторията


Проектът за ПУП на парк Борисова градина е възложен след конкурс от края на 2014 г., като още през 2016 г. гражданско проучване обобщи препоръки за преработката на предварителната му концепция. При обществените обсъждания през лятото на 2019 г. имаше различни възражения и от експертни, и от граждански организации. След призив за становища от инициативата "Зелени закони", граждани подадоха над 200 писма с препоръки за преработка на проекта. Представеният към момента проект не е придружен с отговори на възраженията, които според информация от администрацията на столичния район "Средец" към крайния срок на обсъждането на 2019 г. са били над 200 на брой.


Възраженията


Според неофициална информация, крайният брой на становищата, получени към проекта за ПУП на парка през 2019 г., е над 800. Няма публичен регистър на отговорите на Столична община, която е възложител на проекта, към възраженията, а отделни податели на становища заявиха за "Дневник", че не са получили отговори, въпреки че имат входящи номера за подадените от тях официални мнения. Към момента е наличен само протокол от последното заседание на експертния съвет на общината с препоръките му за преработка на плана за Борисовата градина.


Общинският съветник Марта Георгиева ("Демократична България"), която е един от подателите на възражения срещу проекта през 2019 г. коментира, че сегашният вариант за устройство на Борисовата градина за нея е само повърхностно преработен.


"На пръв поглед преработеният проект на ПУП е съобразен с част от исканията на гражданите, изразени на обществените обсъждания и в писмени становища през 2019 г. От предвижданията на плана са премахнати най-набиващите се на очи строежи, като този на трите двуетажни сгради в гората в резерватната част на парка (т. нар. "Климатично училище"), безсмисленият музей "Зелена памет на София" (на мястото на автокъща "Капитолия") и частният ресторант "Тенекиите". Запазени са желаните от софиянци "Конната база" и "Спортна София". За съжаление, по-задълбоченият прочит показва недвусмислено, че проектът на ПУП отново не изпълнява основните си задачи, заради които е възложена и обезпечена с обществени средства изработката му, една от които е да предложи механизми за решаване на проблема с частните имоти в парка и да осигури общественото им ползване," заяви за "Дневник" Георгиева.


Според опозиционния общински съветник, предложението на проектантския екип арх. Атанас Ковачев "бетонира завинаги частната собственост на хората с прякори, които са отнели от софиянци знакови и скъпи за нас места. Вместо да предложи план за парк и градина, той е предложил "План за регулация и застрояване на парк "Борисова градина"". Според Марта Георгиева, приемането на така предложения план би направило невъзможно бъдещото отчуждаване на частните имоти в градината по чл. 62, ал. 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). "И тук правя уговорката, че това не е упрек към изпълнителя арх. Ковачев и неговия екип, а отговорност на Столична община - кмет и главен архитект, които като възложители би следвало да следят работата на изпълнителя, да му дават точни указания каква е волята на Столична община и да не допускат до разглеждане незаконосъобразен проект, който е против обществения интерес," допълва общинският съветник.


Според Георгиева въпреки изричната разпоредба на Закона за устройство на територията, че обектите, намиращи се в озеленени площи следва да са за широко обществено ползване, проектът оставя обекти за ограничено обществено ползване, сред които частните къпалня "Мария Луиза" и Летният театър.


"Не са изпълнени и задължителните указания на журито за конкурса при одобряването на концепцията на арх. Ковачев - да няма големи урегулирани поземлени имоти (УПИ), а точно обратното създадени са големи УПИ-та, включително включващи различни видове собственост. Предполагаем, че това е направено, за да може ограничението на Общият устройствен план на Столична община за 1% застрояване в зоната за градски паркове и градини, да бъде формално спазено, но реално да представлява много по-голям размер," допълва Георгиева.


В документацията според Марта Георгиева не може да се направи справка колко ще е загубата от дървета и растителност за всички нови обекти и мероприятия, които арх. Ковачев предвижда. "А новите обекти, отново са многобройни за сметка на зеленината в парка. Отново има ново строителство на сгради, въпреки изричните препоръки на журито, избрало конкурсната концепция и становищата, изразени от обществеността. Въпреки заявените цели на проекта да се ограничи движението на автомобили и паркирането в парка, проектът предвижда обратното: множество подземни и наземни паркинги - сметката ми достигна до паркоместа за 949 коли на територията на парка, като може да има и още," допълни общинският съветник.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да не говорим че 2те бариери от към паркхотел Москва са непрекъснато отворени а чичката в бутката не спира никой и движението по алеята е по-натоварено от улицата която минава покрай парка.
  За паркираните коли нямам думи. Все си мисля че спотувашите в залата и кортовете могат да минат и пеша стотината метра, същото се отнася и за посетителите на ресторанта

 2. 2 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  От статията не личи по този важен за столичани въпрос да се е изказал Архитект Борислав Игнатов, който бе кандидат за кмет на София от ДБ.

 3. 3 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Общо взето, всичко общо вече е взето... :(

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  До коментар [#1] от "Климент Горанов":

  Пише се "будка", а не "бутка".
  От немското "буде" (Bude - дървена къщичка).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Ноже ли първо да я прекръстим на Радевата градина, че така ми звучи малко ретрогардно

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Да не говорим че 2те бариери от към паркхотел Москва са непрекъснато отворени а чичката в бутката не спира никой и движението по алеята е по-натоварено от улицата която минава покрай парка.За паркираните коли нямам думи. Все си мисля че спотувашите в залата и кортовете могат да минат и пеша стотината метра, същото се отнася и за посетителите на ресторанта
  —цитат от коментар 1 на Климент Горанов


  Явно не сте запознат с вижданията на хората който спортуват любителски и професионално, както и с навиците на различните спортни деятели - началници, треньори и спомагателен персонал.
  В спортната си дейност те са готови да дадат "всичко от себе си" но в живота те трябва ( и свято го спазват) да не уморяват допълнително изтощените си организми. Затова, ако е възможно с колата ще се отиде на самия стадион, корт или друго място/съоражение за спортуване. За посетителите на ресторантите няма да коментирам:).

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#1] от "Климент Горанов":

  И мен ме дразнят колите по тази алея! Доста тясна е и две коли трудно се разминават, но чичката отваря бариерата на всеки. Освен това в края на алеята има някакви постройки зад една тенекиена ограда, които едва ли на някого е ясно за какво се използват!

 8. 8 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Ееее как може без отговори на възраженията! Чудо невиждано. Можеше поне един отговор да дадат, ей така за цвят.

 9. 9 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 592 Любопитно

  Много мрачна снимка са сложили от Дневник.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  В "Борисовата градина" има 4-ри пъти повече представители на флората сравнено с цялата флора на Германия.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Паратика работа!" щеше да каже прабаба ми в този случай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK