ЮНЕСКО изключва поредни български резервати от списъка с биосферни паркове

ЮНЕСКО изключва поредни български резервати от списъка с биосферни паркове

© Надежда Чипева, КапиталКомитетът на ЮНЕСКО съобщи, че изключва от списъка си два български биосферни парка. Справка в доклада за днешното заседание на организацията показва, че става въпрос за националните резервати "Бистришко бранище" и "Чупрене", които са загубили престижния статут заради неподадени документи от страна на българските власти.


Това са поредните две български територии, които губят статута на биосферни паркове, от 2013 г. насам. На миналогодишното заседание на комитета България доброволно е оттеглила от списъка на ЮНЕСКО резерватите "Алиботуш", "Баюви дупки-Джинджирица", "Мантарица" и "Парангалица". Отпадането от вчера на "Бистришко бранище" и "Чупрене" е заради забавяне на документи въпреки декларации от националното координационно звено по програмата на ЮНЕСКО, че те са в процес на подготовка от Столичната община и община Чупрене. При представяне на нови кандидатури за номинация двата резервата могат да бъдат разгледани отново (повече тук).


Критерии за биосферни паркове и програмата на ЮНЕСКО


България се присъединява към програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО през 1977 г. с обявяването на 17 биосферни резервата, които са и строги природни резервати по българското законодателство. ЮНЕСКО обявява нови критерии за биосферните паркове през деветдесетте години, но от българските територии само 4 са удостоверени по новите правила, като са подали нужните обновени документи едва след 2017 г.
Програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО избира биосферни резервати като строго охранявани територии с уникална флора и фауна. Целта на биосферните резервати е била да служат за еталон на първичното състояние на екосистемата и чрез данни от научни и изследователски дейности да дават оценка на човешкото влияние.


Днес критериите на програмата се отнасят до развитие на общностите на базата на природните условия и при опазването им. Така вместо с биосферни резервати тя вече работи с биосферни паркове. Това са територии, които доказано демонстрират добри практики и политики както в областта на опазването на биологичното разнообразие и естествените екосистеми, така и в областта на устойчивото развитие на местните общности. Важното за биосферните паркове е те да имат подкрепата на местните общности и да кандидатстват за този статут по инициатива именно на местни хора, които виждат смисъл в развитие заедно с опазване на природата.


Последният принцип е залегнал във факта, че документацията за поддържане на статута на биосферните паркове трябва да се подаде от съответната община. България започва обаче да пререгистрира своите биосферни резервати едва през 2017 г. Това не е направено в срок от общините Чупрене и Столична, заради което резерватите "Чупрене" и "Бистришко бранище" губят днес статута си.


Така от 14 български биосферни парка в обновения списък след отпадането на последните два за страната ще има само 4. Тези 4 признати в момента биосферни парка са "Узунбуджак" (част от Странджа, около Малко Търново), "Червената стена" (част от Родопите, край Асеновград), "Централен Балкан" (цялата територия на националния парк) и "Сребърна" (съвпадащ по територия с резервата).


Национални резервати и планове за управление


Резерват "Бистришко бранище" е национален резерват от 1934 г., когато с постановление на Министерския съвет части от Витоша са обявени за защитена територия. Целта на създаването му е запазването непроменена на растителността, която е типична за планината – вековни смърчови гори, храстова растителност и тревни площи. От 1977 г. е включен като биосферен резерват в програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

© Нели Дончева, Личен архив

Резерват "Бистришко бранище" е национален резерват от 1934 г., когато с постановление на Министерския съвет части от Витоша са обявени за защитена територия. Целта на създаването му е запазването непроменена на растителността, която е типична за планината – вековни смърчови гори, храстова растителност и тревни площи. От 1977 г. е включен като биосферен резерват в програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.


На фона на загубения статут от програмата на ЮНЕСКО за резерват "Бистришко бранище" екоминистерството съобщи вчера положителна новина. Служебният министър на околната среда Асен Личев е подписал разработвания по европейски проект План за управление на резервата, който е задължителен за всяка национална защитена територия, но не бе приет досега.


Планът за управление на резерват "Бистришко бранище" е приет заедно с плана за управление на резерват "Торфено бранище". Предстои обнародването на двата програмни документа, но проектите им могат да бъдат видени тук.


Плановете за управление са задължителни за териториите, опазвани по силата на националния Закон за защитените територии (ЗЗТ). И двата резервата, за които се очаква обнародване на документите, се намират в Природен парк "Витоша", за който също има незавършена процедура по обновяване на плана за управление по ЗЗТ.


От Столичната община заявиха, че още през 2018 г. са изпратили на МОСВ документацията за запазване на статута на резервата "Бистришко бранище" като биосферен. От дирекцията на Природен парк "Витоша", РИОСВ-София и МОСВ обаче изразили несъгласие за номинацията на резервата за биосферен, твърдят от общината. През януари 2020 г. кметът Йорданка Фандъкова с писмо до председателя на националния комитет на програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО отново е потвърдена подкрепата за запазване на статута на резервата и включването м в съвременен биосферен парк, заявиха от Столичната община за "Дневник".


Към момента за Витоша, както и за повечето от останалите 11 природни парка действа старият План за управление, който бе атакуван при опита за актуализация като консервативен и проектантите предлагаха урбанизация на голяма част от природния парк. На фона на действащия все още консервативен първоначален план за управление на Витоша три природни парка все още нямат задължителния си документ, определящ целите, зоните и мерките за опазването им. Това са "Българка", "Сините камъни" и "Странджа", за които неразписаните правила позволяват застрояване и други увреждания поради липса на ограничения.


Повечето природни паркове частично съвпадат и с територии, защитени от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000". За нея обаче липсващите заповеди с конкретни мерки и режими за опазване за всяка защитена зона спрямо особеностите ѝ са стотици (виж тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  "загубили престижния статут заради неподадени документи от страна на българските власти."
  То е ясно и защо не са подадени документи.

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Добре дошли в кочин парк, тук е така. Предстои леенето на бетон, честито.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 280 Неутрално
 4. 4 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1001 Весело
 5. 5 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Не подали документи, ми за кво да ги подават, само да ги карат да правят неща, да пазят мястото. Не знам за друг народ, който да се отнася толкова мърляво и просташки към природата си. Някои откровено я мразят и я гледат земята като плячка.

 6. 6 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Важното е да бетонираме морето и планината, а на тъпата природа ......

  Комунистите са виновни!
 7. 7 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "...проектантите предлагаха урбанизация..."
  Моля ви, документите отдавна са подадени. И правата за строеж раздадени. То не бяха вълци, лисици, язовци, невестулки, порчета, все мераклии за защита на природата. "ЮНЕСКО" само пречи!

 8. 8 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 943 Неутрално

  ще строим:)))
  —цитат от коментар 4 на Ivan Ivanov


  Работа, работа, работа!

 9. 9 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "...проектантите предлагаха урбанизация..."Моля ви, документите отдавна са подадени. И правата за строеж раздадени. То не бяха вълци, лисици, язовци, невестулки, порчета, все мераклии за защита на природата. "ЮНЕСКО" само пречи!
  —цитат от коментар 7 на Мърмор


  В бетона е истината нали.....
  Еххххххх
  “Когато и последното дърво бъде отсечено,
  когато пресъхне и последната река,
  когато бъде уловена и последната риба,
  едва тогава Човекът ще проумее,
  че парите не стават за ядене.”
  Ерик Уайнър

  Комунистите са виновни!
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Планът за управление на резерват "Бистришко бранище" е приет
  ________________
  Прането на пари в строителство трябваше да се затегне а гешефтурата започна да праща в затвора всеки който врека към строителната мафия! В момента се леее бетон на всякъде високо в планините - факт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Също като талибаните в Афганистан - намаляваме обектите на страната си в ЮНЕСКО.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 12. 12
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  "загубили престижния статут заради неподадени документи от страна на българските власти."
  То е ясно и защо не са подадени документи.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Цитат от статията: Служебният министър на околната среда Асен Личев е подписал разработвания по европейски проект План за управление на резервата, който е задължителен за всяка национална защитена територия, но не бе приет досега.

  И защо Роси, служебното правителство не еподало документи?

 13. 13 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  И ?
  Някой има ли идея, как де оправят нещата ?
  Май този въпрос стои още от преди доста години.

  кратък
 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Виновни са гласоподавателите, не правителството или общината. Мърлявщина тотална и повсеместна, нормално е всичко да се засира.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 15 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дария Колев":

  Най-лесният отговор е, защото така го натиска неговото лоби, което има намерения да използват тези територии по тяхно си усмотрение, примерно да изпраскат едни бетони, както направиха всички до едно правителства от 1990 г до ден днешен и вече нито дюни останаха, нито зелени площи, нито имат почит към святи места и местности.
  С една дума, деградация на българската нация..

  кратък
 16. 16 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Направете Чупрене биосферен парк!!
  Хубаво е, до Чупрене (на няма 100км от София) - да няма път.
  В същото време софиянци бачкат 1 1 месеца в годината в спалня+кухньохол, Хубаво е.,за да съберат парички за седмица почивка на ски в Австрия,Швейцария,Италия,Хубаво е..
  Да се чудиш - само и баш у Чупрене има природа, видиш ли,Хубаво е.. Австрииците и швейцарците и италянците си правят ски зоните, там природа няма, Хубаво е. - в Чупрене - да го държим резерват.
  Да не стане случайно да оцелее някой от геноцида над тази част на България.
  Хубаво е.

 17. 17 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мариана Кълвачева":

  Ама разбира се, който не си е направил ски-зоните до 2021-ва - да си седи в панелката до парното, кучето мръсно. Швейцарците, италянците и австрииците имат сто и педесет ++ курорта за ски. При тях природа няма. При нас - всичко в биосверни резервати. Така с ие, при нас, ако парата не отива при нашите хора в Боро/Пампоро и Банско - НЕ МОЖЕ.
  Да не се замогнат тия изроди от северозапада, да им се вдигне стандарта. Сега си е добре - там средната заплата е колкото минималната за страната. Как става това - с биосверни резервати. Резерват северозапад, уелкъм.

 18. 18 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Цеко Минев харесва това.

 19. 19 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#17] от "realismisthename":

  Я си изтегли малко картинки от Банско и Ливиньо.
  Виждаш ли разликата?
  Ски зоните в Алпите са над горския пояс.

 20. 20 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Не подали документи, ми за кво да ги подават, само да ги карат да правят неща, да пазят мястото. Не знам за друг народ, който да се отнася толкова мърляво и просташки към природата си. Някои откровено я мразят и я гледат земята като плячка.
  —цитат от коментар 5 на kapitan_laino


  аз познавам - гърците. Добре, че им е голямо морето, за да им поема болкуците. На отбивките е толкова мръсно колкото и в България. Изхвърлят си строителните боклуци където им падне. Палят си горите, за да строят после там вили.

 21. 21 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#19] от "мики маус":

  И какво ми показваш с разликите между Банско и Ливиньо?
  Иди до Чупрене, ходи ли си? Аз не съм, щото няма и хубав път. Но имам познати от там. Знам, че средната заплата е под средната за страната. Виждаш ли разликата с Банско и Боровец?

  "Горски пояс", що за глупост; като се прави писта се изсича 30 метра пътека, не изсичаш гората. Хайде да сме карали ски и в други държави и да знаем, че има начин?
  Тръбите дето ги правят за газопроводи - около дърветата ли ги прокарват?
  В София манастирските ливади не са биосферен парк, там не ливада - трева няма да видиш; Последно като бях - София се е качила на Витоша, доста след околовръсното нагоре. Там също не е природа. Чупрене обаче - природен парк, майката си трака.

 22. 22 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  И защо Роси, служебното правителство не еподало документи?
  —цитат от коментар 12 на Дария Колев

  - Я да видим:
  "документацията за поддържане на статута на биосферните паркове трябва да се подаде от съответната община"

  Май не съм чувал напоследък да има "служебна община"...
  Вместо това имаме следните общини:
  - Столична община
  - Община Чупрене
  Поглеждам кои са талибаните-кметове от тези общини и, о, изненада! - Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Анжело Добричов (ГЕРБ).

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 23. 23 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#17] от "realismisthename":

  Тъй де, между Северозапада и Алпите разлика няма, нито между ски курорт и биосферен резерват...А знаете ли защо ходим в Аплите, а не в Банско? Най-вече защото в Алпите ги няма алчни банскалии, които си съсипаха сами градчето. Еми няма да им стъпим, ще си ходим в Алпите. И на Чупрене, но лятото- пешеходният туризъм също е туризъм и дано скоро няма асфалтиран път до малкото останали хубави кътчета в България.

 24. 24 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#17] от "realismisthename":

  Не всичко в живота е пари, приятелю, не всичко са инвестиции, иновации и безумно съревнование. Има по-важни неща, но някои хора, забързани да правят пари и да живеят по техния си начин и разбиране, просто не забелязват важното в живота.
  Е, ако не стане с добро, то ще го забележат с лошо. Никой няма да ни търпи дълго да бъдем безотговорни и надменни към природата, Родината, към държавата дори, макар от нея вече нищо да не остана.
  Катафалката ремарке няма.

  кратък
 25. 25 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#21] от "realismisthename":

  Много разводняваш, просто драскаш без идея.

 26. 26 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#23] от "tediblabla":

  Проблема на Банско е, че е претъпкано.
  Претъпкано е, понеже трябва имоти да се продават само където наши хора са изкупили всичко чрез поставени лица и фирми. Пример за това ти е София, която се разраства само и единствено на юг (където място - няма; а празно поле на север - седи празно, докато цените в южната част вече са по-скъпи от в Испания). Така и със ски-курорите.

  Сърбите от другата страна на границата видгнаха курорт за чудо и приказ (за нашите стандарти) - Бабин зуб. При нас обаче - има природа :) Хубаво е.

 27. 27 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Постепенно мечтата на Владко Каролев ще се сбъдне. Дано се свести от комата и види, че всичко е в бетон.

  Комунистите са виновни!
 28. 28 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мариана Кълвачева":

  Абе разбирам да ми ги говориш тези неща, ако обсъждаме дали 4 милиона долара са достатъчна сума да се пенсионираш, или ти трябват 40 милиона.
  Ти обаче ,говориш за най-бедното, саботирано, от бога-забравено място подложено на извратен геноцид (населението 1930-2020 от 9000 до 2000 души, докато за същия период населението на планетата нараства от 2 на 8 милиарда души) от държавата.

  Тук не говорим за да правим имане, а да използваме природните си дадености. Пак казвам - сърбите от другата страна на границата вдигнаха курорт за чудо и приказ. Защо у нас не може?

 29. 29 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#25] от "мики маус":

  Кое от "сърбите от другата страна на границата си направиха курорт за чудо и приказ - Бабин Зуб, а защо при нас НЕ може?" не е ясно? Кое ти е разводнено тук?

 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Ужас, само за Рила си нямате представа какво губим. Това да не е зарди Симеон да си изсече на воля, вековните гори от смърч.

  „Парангалица” е обявен за резерват с Постановление на Министерския съвет No.8517 от 30.12.1933 г. Това става само ден след обявяването на „Силкосия” – първия резерват в България. Резерватът се намира в югозападните склонове на Рила и има площ от 1509 хектара. От март 1977 г. „Парангалица” е включен в листата на биосферните резервати по програмата „Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.
  Името на резервата има гръцки произход – думата „парангалос” означава забранено.
  В „Парангалица” се опазват едни от най-старите смърчови гори в Европа, чиято средна възраст е над 200 години. Горите създават благоприятни условия за развитието на около 290 висши растения и много животински видове, защитени от закона и включени в Червената книга на България.

 31. 31 Профил на cyklonb
  cyklonb
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Тея от юнеско ,както са тръгнали скоро ще се самоизключат въобще

 32. 32 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Престъпна алчност, некадърност и мърлявщина!
  Колкото да краднат и съсипят, ковчег джобове няма.

 33. 33 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#3] от "protoger":

  Глупак!

 34. 34 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#16] от "realismisthename":

  Австрийци и швейцарци имат по 4000 и повече метра планини.Има за ски курорти и за защитени територии. Освен това друг е манталитетът там,друго е съзнанието ,контролът не на последно място...

 35. 35 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#16] от "realismisthename":

  Австрийци и швейцарци имат по 4000 и повече метра планини.Има за ски курорти и за защитени територии. Освен това друг е манталитетът там,друго е съзнанието ,контролът не на последно място...

 36. 36 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#16] от "realismisthename":

  Австрийци и швейцарци имат по 4000 и повече метра планини.Има за ски курорти и за защитени територии. Освен това друг е манталитетът там,друго е съзнанието ,контролът не на последно място...

 37. 37 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#16] от "realismisthename":

  Австрийци и швейцарци имат по 4000 и повече метра планини.Има за ски курорти и за защитени територии. Освен това друг е манталитетът там,друго е съзнанието ,контролът не на последно място...

 38. 38 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#16] от "realismisthename":

  Австрийци и швейцарци имат по 4000 и повече метра планини.Има за ски курорти и за защитени територии. Освен това друг е манталитетът там,друго е съзнанието ,контролът не на последно място...

 39. 39 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#16] от "realismisthename":

  Австрийци и швейцарци имат по 4000 и повече метра планини.Има за ски курорти и за защитени територии. Освен това друг е манталитетът там,друго е съзнанието ,контролът не на последно място...

 40. 40 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#30] от "dorn":

  Стига глупости с ,,изсечените,,гори на Симеон. Промити мозъци!

 41. 41 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#30] от "dorn":

  Стига глупости с ,,изсечените,,гори на Симеон. Промити мозъци!

 42. 42 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#29] от "realismisthename":

  С това съм съгласен. Но седемте реда преди това са пълна боза!

  А сърбите освен Бабин зуб направиха и магистрала за чудо и приказ без да са членове на ЕС и без логорея и самохвалство като на Баце.

 43. 43 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Чупрене е едно от най красивите и запзени места. Със стари гори, ако не ги изсякоха депесарите и бесепарите, които управляваха. Създаден е като забранен за човешка дейност преди повече от сто години от Фердинанд и сръбския крал от двете страни на границата. Подържан като такъв и при соца. Едно от най запазените места в Европа. Досега там имаше два големи инвестиционни интереса. Първо на Бобоков преди десетина години. Беше уредил да замени гори и да придобие всички земи по границата на резервата. Но зелените дигнаха аларма и Боко развали сделката. Вторият- създаване на ски курорт, но арестуваха кмета. Беше продал земята под пистите на родата си. Боко и този проект го спря. Единствено дървосекачите като термити унищожават горите.

 44. 44 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Аз съм също за създаване на ски курорт в Чупрене, но трябва да се има предвид че двете зони са съседни. Може би трябва да се разшири резервата на север за да се компенсира ски зоната

 45. 45 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#20] от "alabalko":

  Факт, гърците строят като за последно...

 46. 46 Профил на Тумбин
  Тумбин
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Много е спорен въпросът за ползата или вредата от това. Мога да коментирам за Чупрене лични впечатления..Ефективна защита на биосферния резерват никога не е имало. Самият резерват се пазеше с трудния терен и съсипани горски пътища. Териториите, които влизат в резервата са държавна собственост и евентуална сеч няма да обогати местните хора. Т.е. дали ще има резерват или не, чупренци не ги брига. Дали ще се сече или ще се строи ще видим. По повод курорта Бабин зуб той се намира към вр. Миждур, който е извън територията на резервата и именно там имаше идея за ски писти. Има ли държавен и обществен интерес единствените компактни естествени смърчови реликтни гори в Западна Стара планина да бъдат съхранени или не? Това е въпросът. Или интерес е продиктуван от нихилизъм и паралелна алчност...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK