За първи път от четвърт век в България лети излюпен на свобода черен лешояд

Излюпеният на свобода в Котелския Балкан млад черен лешояд Мичев-Боев в първите си опити да излети от гнездото

© Любомир Андреев – Лупи, Зелени Балкани

Излюпеният на свобода в Котелския Балкан млад черен лешояд Мичев-Боев в първите си опити да излети от гнездотоДвадесет и осем години след последното гнездене и 36 години след като видът е бил официално обявен за изчезнал в страната, черният лешояд (картал) отново успешно гнезди в България през 2021 г.. За това съобщи сдружението "Зелени Балкани", което заедно с партньорите си от Фонда за дивата флора и фауна наблюдава от тази пролет двойката родители и излюпеното малко. Размножителният период се смята за успешен, след като младата птица полети на свобода.


Кадри от първите махове с криле преди излитанеИвелин Иванов, експерт на "Зелени Балкани", разказа за "Дневник", че първото денонощие е преминало успешно и сега младият черен лешояд се е върнал в родното гнездо. "В момента той е като бебе, което прохожда. Учи се да излита, да каца и през първия месец ще е особено уязвим и ще се връща у дома."


През последните десетилетия в рамките на програмата си за лешоядите природозащитниците са освободили за първи полет седем родени в зоопаркове черни лешояда в Котелския Балкан. Тези млади птици са се учили да летят в продължение на около месец около изкуственото гнездо, след което са отлитали за зимата на юг. Последвало е традиционното за вида скитане за три години преди да уседнат и да са готови да станат родители. Очаква се първият роден на свобода млад черен лешояд да има подобно поведение и да отлети през зимата, но той е започнал да прави първите опити за летене малко по-късно - септември вместо август - и експертите не са сигурни за факторите, които ще повлияят на поведението му.


В продължение на първите си три години скитнически (наричан от биолозите "вагрантски") период черните лешояди изминават огромни разстояния и са особено уязвими. От седемте млади птици, излюпени в зоопаркове и освободени за полет в България досега, само две са все още живи и на свобода. Една от пострадалите стана жертва на бракониери (повече за съдбата на Ултрон тук), други не успяват да прелетят над Средиземно море при миграцията си на юг, трети претърпяват нещастни случаи и сега отново са в зоопаркове, където участват като родители в програмите за освобождаване на птици в дивата природа.


Поведението на свободния млад черен лешояд, с който видът се възстановява като свободно гнездящ за България, ще бъде следено с внимание от експертите в следващата година. За бъдещите наблюдения той носи пръстен с идентификация и сателитен предавател, поставени му в гнездото на 25 юли 2021 г.


От "Зелени Балкани" уточняват, че младият лешояд е кръстен с името Мичев-Боев на двама орнитолози и природозащитници - Таню Мичев и Николай Боев. "Те първи, още през 1980 година, когато вече проучванията им показват, че видът е изчезнал от страната, предлагат възстановяването му чрез внос на птици от чужбина и освобождаването им в българската природа. Макар да не доживяха реализирането на идеята си, Мичев и Боев вдъхновиха поколение природозащитници, които целенасочено работиха за постигането на този успех. Днес черният лешояд се размножава само в две страни на Балканите - Гърция и вече България, и само в пет в Европейския съюз - като бъдат добавени Испания, Португалия и Франция," уточняват природозащитниците.


В съобщението си сдружението благодари за "историческия успех, който стана възможен благодарение на съвместните усилия на няколко местни и международни организации - Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна, Дружеството за защита на хищните птици (България), Фондацията за опазване на лешоядите (Нидерландия), Евронатур (Германия), Правителството на Екстремадура (Испания)" и на финансовата програма ЛАЙФ на ЕС в рамките на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14NAT/BG/649.


Зелени Балкани уточняват също, че дейностите по възстановяване на черния лешояд са подпомогнати пряко от Министерството на околната среда и водите на Република България, дирекциите на природните паркове "Сините камъни" и "Врачански Балкан", Европейската програма за размножаване на редки видове извън естествената им среда (EEP), Асоциацията на зоопарковете и аквариумите (EAZA), зоопарковете AMUS, Riga Zoo, Ostrava Zoo, Zlin Zoo, Planckendael Zoo, Dierenrijk Zoo, Parc Oiseaux и десетки дарители и кръстници на лешояди.


Черният лешояд (наричан още "картал") бе вписан в Червената книга на България със статут "изчезнал" като гнездящ от фауната на България от 1992 година. На световно ниво той е и много по-рядък от белоглавия и египетския. Карталът е защитен от българския Закон за биологичното разнообразие и европейската мрежа "Натура 2000".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Наскоро прочетох новина, че бобрите са се върнали в България. Дано не ги избият пак, ще е интересно да променят малко природата...

 2. 2 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Има и хубави новини в България! Пожелаваме му дълъг живот и много дечица!!! И поклон пред паметта на Таню Мичев и Николай Боев.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 3. 3 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Красавец!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  Браво!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Дано не се намери някой умник и да го простреля.

  Комунистите са виновни!
 6. 6 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Паралелно с възраждането на изчезнали пилета трябва да върви и ликвидацията на бракониерите.Ликвидирането на бракониери не трябва да ни притеснява.Бракониери се правят лесно и бързо.
  Изчезналите пилета се възстановят много трудно и дълго.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Отглеждането на лешояди е перспективно. Леш ще има.

 8. 8 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Най-сетне нещо хубаво от природозащитниците рекетьори.

 9. 9 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Това лято наблюдавах лешоядите край Маджарово - едно магично място, в кратер на вулкан. Там има отлично организиран природонаучен център, с професионални лектори орнитолози, които работят там, следят популацията и обясняват увлекателно за живота на видовете лешояди. Идват хора чак от Австралия. Интересен факт е, че в региона има един вид малки крави, които местните никога не прибират в обори (целогодишно са навън) и, при смърт, са много подходяща храна за птиците. В последните десетилетия броят на лешоядите е многократно увеличен, вследствие от грижите, поставят им в планината дори специални хранилки с чисто месо.
  Що се отнася до бракониерите, за които се писа тук, сред тях има доста и от чуждестранните посетители - разпространено престъпление е да се катерят до гнездата, за да крадат яйца. Имало дори и осъдени. Някои видове се хранят с костенурки, които също са защитен вид. Само че местните цигани масово ги ловят за храна, въпреки множеството разяснителни кампании и усилия на властите да ги отучат.

 10. 10 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  Много красива птица, нищо, че е лешояд. Няма да забравя покрай Моняк (до Кърджали) как видях 3-4 белоглави лешояди, единият даже излетя някъде точно под нас и мина на 10-тина метра - огромна и величествена птица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#8] от "Toshko Afrikanski":Най-сетне нещо хубаво от природозащитниците рекетьори.

  Всъщност те нямат заслуга. Всичко това е по европейски програми, с които страната ни се ангажира чрез няколко университета. Орнитолозите живеят в местните градчета и села със семействата си, децата им учат в малките училища там. Работата им е много натоварена, включва обиколки, захранване, броене, наблюдения, доклади. Дори понякога се налага да следят пътуванията на някои птици - време, крайна точка. Миналата година са установили, че крайната точка е сменена от Египет в Етиопия.
  Така че - това са хора работещи, заети със сериозна научна дейност. Те нямат време да лежат по жълтите павета с месеци, нито се изхранват от нпо-грантове. Моля, не ги бъркайте с публичните рекетьори и онези зад тях. Нито една зелена НПО не присъства на място, плажовете на Арда не са мястото, където прекарват летата си.

 13. 13 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#12] от "voodoo_child":
  Постингът ми не беше адресиран към конкретните хора, които са се грижили за тая птица, смятах че е ясно.
  Адресати са всички онези томабелевци, които под флага на защита на флората и фауната откровено рекетират държавата и частния бизнес, имаше заснети със скрита камера такива случаи.

 14. 14 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#13] от "Toshko Afrikanski":

  Да, аз разбрах добре какво пишете - но понеже казахте "нещо добро" от рекетьорите, обясних, че това добро изобщо, ни на йота, не е тяхна заслуга.

 15. 15 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Да се множат и да ги пазим!

 16. 16 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Браво на тези хора, които са ангажирани в тези проекти. Проблем е, че младата птица е започнала да лети с месец по - късно. Дано успее да укрепне достатъчно и прелети над Средиземно море и да с върне отново.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Дано не се намери пак някой изрод да стреля по него.

 18. 18 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#13] от "Toshko Afrikanski":

  Дай ги линк. Една баба каза - Белев не е рекетирал никого! Толкова е следен, че ако имаха и най-малката възможност за нещо срещу него щяха. Говориш за други олганизации нямащи нищо общо със Зелено движение.

 19. 19 Профил на pka211007469
  pka211007469
  Рейтинг: 210 Любопитно

  Много е хубаво, разбира се, да имаме черни лешояди.
  Ама, нека да си признаят така наречените зелени колко милиони цапцаросаха покрай този проект и подобни на него. А можеха да отидат за детски градини

 20. 20 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ето една различна и хубава новина!

 21. 21 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Разкошен е, надявам се да оцелее дълго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK