За пръв път от над век учени установиха присъствие на бобри в България

Фотография от фотокапан на д-р Николай Коджабашев и колектив от април 2021г. Предоставена е от авторския колектив.

© Авторски колектив

Фотография от фотокапан на д-р Николай Коджабашев и колектив от април 2021г. Предоставена е от авторския колектив.Две научни публикации отбелязват тази година завръщането на бобрите в българската природа, откъдето те се смятаха за изчезнали от около над век. Документираните през месец март бобри са идентифицирани като евразийски по данни от фотокапани и видео кадри на изследователски екип на д-р Николай Коджабашев от Лесотехническия университет и експерти на горското стопанство Бяла и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Към момента предстои вземане на проби за генетичен анализ, тъй като има възможност животните да са се преселили от съседни държави или да са скрита досега по-стара българска популация.


Първото официално съобщение за данните, събирани през зимата на 2020-2021 г, е от екипа на д-р Коджабашев с доклад пред научна конференция през април в Шумен, където те представят информацията за завръщането на бобрите с кадри от фотокапан от защитена зона "Ломовете". Работата на екипа е преминала 5-месечна рецензия и бе публикувана в научна статия на последния брой от септември на зоологическото списание "Acta zoologica Bulgarica". Научно съобщение за завръщане на бобрите е публикувано през май в списание "Ecologia Balkanica " от проф. Николай Начев от Шуменския университет за много близко до първото място, но без снимков материал на бобър, а по наблюдения на следи от животните на терен.


Видео запис, предоставен от научния колектив на д-р Николай Коджабашев

Научните данни на д-р Коджабашев и колектив, публикувани официално през септември, съобщават за присъствието на евразийския бобър Castor fiber Linnaeus, 1758 (Rodentia: Castoridae) в североизточната част на Дунавската равнина на около 25 км по права линия от река Дунав край речното корито на Русенски Лом в рамките на "Ломовете" - специалната зона за опазване на мрежата "Натура 2000" по Директивата за местообитанията (повече за мрежата "Натура 2000" - тук). Първата информация за следи от живот дейност на вида е от средата на септември 2020 г., а фоторегистрацията на индивид е от април 2021 г. През този период има подобни регистрации на бобри и в други съседни територии, което увеличава шансовете за завръщане на вида в България по полуестествен начин. Новото установено находище представлява най-южната точка в разпространението на вида на Балканския полуостров и една от най-южните за Европа. Това е първият запис на евразийски бобър в България от повече от 150 години, като видът досега е считан за изчезнал в страната.

За "Дневник" д-р Коджабашев от Лесотехническия университет, чийто екип, в който участват експерти от горското стопанство Бяла и от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, уточни, че има устни разкази за наблюдения на бобри и по протежението на Дунав в България, но не и сигурни данни. Важно е наблюденията да са с фотографски запис, защото различаването на евразийския бобър от канадския не би било възможно без такива свидетелства. Според него за потвърдената от фотокапаните популация на територията на защитена зона "Ломовете" е важно да се извърши и генетичен анализ, за да се установи дали е реликтна местна група животни, или става въпрос за преселили се индивиди от близки държави, където има програми за повторното заселване на вида. Като част от тези програми е отчетено присъствие на евразийски бобри на делтата на Дунав от 2010 г. насам, както и в близки до България румънски реки и изкуствени канали.


За д-р Коджабашев възможността за недокументирана досега реликтна популация е реална предвид отдалечеността на мястото от делтата на Дунав, устни свидетелства на местни хора за наблюдение от 20 години насам, които биха били възможни при поне две поколения от бобри, както и непотвърдени сведения от биолози от Германия. Ученият от ЛТУ уточни, че бобрите са изчезнали от България от около 1850 г. , а сведенията за тях от преди това идват най-вече от търговски архиви на Османската империя. Кожата им е била изключително ценна, по-скъпа дори от тази на риса, а българските бобри са се отличавали с черна кожа. Само генетичен анализ ще покаже дали бобрите край Русенски Лом са от този специфичен българска популация или носят белезите на разселените през последните десетилетия в Румъния животни.


Д-р Коджабашев уточни, че заплахите за бобрите в миналото са били както консумацията за храна, така и ползването на кожата и ценните секреции на бобровите жлези във фармацията и парфюмерията. И досега в много държави по света има регламентиран лов на бобри, паралелно със защитата по от природозащитното право. Към момента заплахата за размножаването на вида в България би дошъл единствено от бракониери. Рис, вълк и мечка, които са естествените врагове на бобрите, не са реална заплаха за установените в зона "Ломовете" индивиди в конкретния район.


Краткото научно съобщение на колектива на проф. Начев е публикувано в пловдивското академично издание ""Ecologia Balkanica " през май месец. То обявява, че бобрите са се завърнали, като уточнява, че евразийският бобър е бил част от българската фауна в миналото, но е изчезнал от територията на страната преди повече от 150 години. След дългосрочен мониторинг на един обект в Северна България екипът е открил жизнената дейност на евразийския бобър в това конкретно местообитание. "Основната цел на настоящата публикация е да информира както научната общност, така и обществеността за присъствието на бобъра в България, но и да насърчи компетентните органи да предприемат инициативи за опазване на вида и неговото местообитание," се казва в научното съобщение. То стъпва на анализ на непреки наблюдения - следи и изменения в средата, които са индикатор за дейности на бобри.


Проф. Начев от Шуменския университет уточни, че неговият екип е наблюдавал следи от два индивида, вероятно двойка. Наблюдавани са и специфични изменения на коритото на реката от укрепването и убежищата на бобрите. Според проф. Начев е важно, доколкото може, мястото да се запази необезпокоявано, за да се задържи и потомство.


Ключово и за двамата учени беше нуждата редките бозайници да бъдат опазени от хората. Макар и да не е застрашен в световен план, видът е рядък за Европа, тъй като в миналото е ловуван заради кожата си и заради кастореума си - ароматна масловидна секреция от жлезите на мъжките и женски бобри, ползвана в парфюмерията, фармацията и нетрадиционната медицина.


Тъй като се е смятал за изчезнал, видът не е включен в приложенията на българския Закон за биологичното разнообразие, който задава видовете за защита от мрежата "Натура 2000" на национално ниво. Д-р Коджабашев е подал документи с искане видът да бъде отразен в списъците с видове за опазване, така че популацията му в зона "Ломовете" да се възползва от статута на европейската природозащитна мрежа.


Към момента ръководителят на научният колектив е уведомил както екоминистерството за нуждата от защита на животните, така и Министерството на земеделието, храните и горите, което е принципал на Изпълнителната агенция по горите и дирекцията на Природен парк "Русенски Лом", на чиято територия са документираните евразийски бобри. Към момента е важно точното място да бъде запазено в тайна и животните да бъдат защитени от потенциалната опасност да бъдат убити от бракониери заради трофейната им стойност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Колко хубава новина само!
  Поломието е с потенциал и за други изненади.

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Е откакто плащаме двоен ток климатът започна да си отдъхва и природата да цъфти. Представете си какво ще стане ако плащаме четворен?

 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Чудесна новина. Опасявам се само някой ”храбър”ловджия да не използва случая да го окичи на стената като трофей, за да се хвали, че е убил последния бобър в България.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Поломието е красив парк ,с много кокетни села с прекрасни къщи ,в последните години почти няма хора там ,което е довело до бум на развитието на диви животни , риби ,гризачи и много змии ,на места природата е като естествена джунгла , затова е напълно възможно да се появят и бобри и крокодили дори .

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Да о и рисовете се завърнат в нашата природа. Скоро гледах как един рис е заснет някъде в Странджа, което е голяма рядкост......

 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2354 Весело

  Где ли е добрИят бОбър?
  Где е бОбърът добЪр?
  И дали е бОбър дОбър...
  или е добЪр бобЪр...?!

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Браво на природата и на Натура2000. А отрядника да не бърка географията с политката.И до колкото знам Заимов не е авджия като Доган и Гоце,Бойко и т.н. комплексари.

 9. 9 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#3] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Или Castor да цъфне на яката на някоя мутреса.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Айде хаирлия да е догодина и динозаврите да се завърнат.

 11. 11 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Многото вецове въщност пречат на биоразнообразието, а за бобъра трябва риба

  malart.blog.bg
 12. 12 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1893 Неутрално
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Някой да среща в мрежата "евразийски бобър"?

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Европейски_бобър

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Интродукцията на изчезнали видове е нещо добро и полезно за фауната в България. Бобрите са присъствали в нашата фауна хилядолетия. Топонимите в различни части на България са запазили споменът за това. За съжаление голям проблем е когато невежи в екологично отношение хора започнат интродукцията на инвазивни чужди видове като Американският костур (Бас) на пример. Заради едната тръпка и лично удоволствие от улова на някаква риба да се поставят под заплаха популациите на всички по-дребни видове риби е налудничаво според мен.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 15. 15 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  И двете са верни, цъкни на английската версия на статията.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2816 Весело

  До коментар [#11] от "malart":

  Всъщност бобъра риба не яде , явно бъркаш с видрата , той си гризва от крайречните дървета ...

 17. 17 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Рисове се появяват периодично също в Берковска планина и Видлич. Явно идват от Сърбия, но докато горите при нас не се възстановят популация трудно ще се получи.

  CONTADOR GRATUITO!
 18. 18 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 357 Гневно

  Браво бре!И местноста написахте даже!Една цяла кожа на бобър върви по $ 100-120!Има дебили,които по цял ден си нямат работа и чакат едни пари да им дойдат!Браво,господине!Да ви имам и учените!

 19. 19 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  ще ги наблюдаваме, какво правят :-)))

 20. 20 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "Документираните през месец март бобри са идентифицирани като евразийски"Не трябваше да казвате, че е евразийски, сега Мартин Заимов, Иво Инджев, Илиян Василев, Асен Агов и други местни отрепки ще поведат бракониерска дружина за прочистване от евразийски видове в България.Ако бяхте казали, че е български вид, най-вероятно само Агов щеше да остане, другите може и да се засрамят.
  —цитат от коментар 4 на otrqdnik


  Если человек идиот , то надолго. Диамантовая рука. Леонид Гайдай.

  Надявам се барем руски да знаеш, другарю доброволен отрядник.

 21. 21 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Така ме учеше майка ми да казвам “Р” като малък:
  Добри в дебри дроб дробил
  Едри бобри с дроб ловил
  Добри в дебри бодро бдял
  Едри бобри не видял
  Това беше преди 40 години. Ще го помня докато съм жив.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на eho48306335
  eho48306335
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това лято забелязах бобър в морето на Черноморец. Много се учудих. Не очаквам някой да ми повярва, но е истина.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4130 Весело

  "За пръв път от над век учени установиха присъствие на бобри в България"

  Днес четем още една добра новина.
  Да първи път от 30 години учени политолози установиха, че в Чешкия парламент няма присъствие на комунисти.

 25. 25 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#18] от "deacon":

  Всъщност Ломовете са няколко притока на р. Русенски лом, с дължина няколко стотин км.
  А относно предположенивто че са дошли от Румъния - няма шанс според мен.

 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2203 Весело

  Никакво чистене повече на канали, блата и речни корита.....

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Значи има надежда за природата все още. Хубава новина!

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  В свободното си време обичам да обикалям с колата по селски пътища без много движение по тях и да се наслаждавам на природата. Прави ми впечатление,че всяка година все повече нарастват дивите животни и птици. Постоянно виждам прегазени на пътя белки,порове,язовци,лисица,дори веднъж видях и една видра. По дърветата край пътя пък има накацали грабливи птици-орли,соколи,ястреби,мишелови. Явно като се обезлюдяват селата и животните се завръщат.

 29. 29 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  СТРАХОТНА НОВИНА, която ясно показва и смисъла на НАТУРА и защитените територии

  и ако може ГЕРБавите мутри и бракониери да стоят настрана

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 30. 30 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Евразийски, ама друг път. Щом са в България, значи са евро-атлантически.

 31. 31 Профил на ivailo igov
  ivailo igov
  Рейтинг: 525 Гневно

  АКО МОЖЕ /задължително/ РАЗНИ ПОЛИТ - КОМИСАРИ , ДА НЕ ЗАМЕСВАТ ПОЛИТИКАТА ТУК ! ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОИ БЕХА "ВИДНИТЕ лоффци" В БЪЛГАРИЯ !

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Хубаво е че природата се възстановява, но това е крехка система и много
  лесно ще я загубим !!!

 33. 33 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Това лято забелязах бобър в морето на Черноморец. Много се учудих. Не очаквам някой да ми повярва, но е истина.
  —цитат от коментар 23 на eho48306335


  Това е видра. Не е бобър!

 34. 34 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#23] от "eho48306335":

  Видя ли опашката ?

 35. 35 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#23] от "eho48306335":

  Видя ли опашката ?

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bai nik":

  И комодски варани, даже и Т-рекс

 37. 37 Профил на Един заблуден
  Един заблуден
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Здравейте г-н Бобър :) Добре дошли в България :)

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на tjo171066458
  tjo171066458
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Не са бобри а са дронове на Карл Маркс и Бил Гейтс целящи да причинят геноцид на бялата раса давайки равни права.

 40. 40 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Айде хаирлия да е догодина и динозаврите да се завърнат.
  —цитат от коментар 10 на blondofil


  Динозаврите след 2030 г. Като спрем дизелите и вецовете.

 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Прекрасна новина! Дано не е последния завърнал се в нашата природа вид.

 42. 42 Профил на Martin Todorov
  Martin Todorov
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Колко качествено е изгризал дървото :-)

 43. 43 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 424 Неутрално

  много уважавам бобърите, харесвам опашките им, да са живи и здрави

 44. 44 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Колко качествено е изгризал дървото :-)
  —цитат от коментар 42 на Martin Todorov


  Един друг, не толкова застрашен у нас вид така гризе дърветата в Южния парк.

 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  Браво!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1007 Весело

  Въпросните учени със сигурност са заклети ловджии! Колко учен трябва да си,че да го "установиш" това присъствие? Сега като се почнат едни научни разработки, едни дисертации, ... леле що вино и суджук ще се похабят.

  За да направиш прерия ,е нужно- пчела и детелина, и една мечта голяма. Но и мечтата стига само ако пчела и детелина няма.
 47. 47 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  В една страна в Европа, без значение коя, пейзажът е равнинен и хълмист, хоризонтът е далечен, а безкрайните ниви са прекъснати тук-там с групички дървета, явно непречещи с нищо и старателно заобикаляни отдалече от огромните трактори, комбайни и камиони с активна дейност. На хората е забранено да влизат там, а табели на края на нивите указват забрана за разходка на кучета. Дори инструкторите по парашутизъм те предупреждават многократно да се избягва кацането там.
  Какви са тези мънички кории, групички дървета сто на сто метра, така старателно пазени?
  Това са обиталищата на диви животни. Частни горички, грижливо НЕпипани от хора, където заекът, сърната, дивото прасе са свикнали да имат за свои в един иначе подреден и цивилизован до крайност свят. Имат къде да избягат!
  В горите наоколо (частни) наистина има и сърни, и елени, и лисици, и диви прасета, някои гори са садени изкуствено с научно най-типичните дървесни видове,
  не повсеместен бор, както ни е познато.
  Виждам дъб и ясен, кестен и липа. И изкуствено създаден гьол, събиращ дъждовните води, брегът е целият със стъпчици на животните, идващи да пият - сърните, зайците, дивите прасета, зорко пазени от най-страшните им врагове - хората, с надписи за солена глоба.
  Една такава частна гора гордо дари сто от своите сто и петдесетгодишни ясени за въстановяването на изгорелия покрив на прочута катедрала.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 48. 48 Профил на Nikolay Vekov
  Nikolay Vekov
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#11] от "malart":

  За какво, собствено, му трябва на бобъра риба, другарю?!

 49. 49 Профил на igi05649478
  igi05649478
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Какви бобри в тия отровени реки, пресушени от стотиците мини ВЕЦ-ове? Когато възстановим природата изчезналите видове лесно ще се върнат и то за постоянно.

 50. 50 Профил на igi05649478
  igi05649478
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#14] от "пустиняк":

  Прибързаната интродукция без подходящи условия за живот е безсмислена. На практика нито реките са ни реки, нито горите гори. Отделно разпокъсаните местообитания без екологични коридори между тях.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на igi05649478
  igi05649478
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Много бобри също не е на хубаво, затова е задължително и наличието на хищници, които да контролират популацията им. Природата е сложно нещо и балансът в нея крехък, затова следва да се възстановява пълномащабно, а не на парче.

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  До коментар [#33] от "quasimodo":

  И в морето и в езерата край Бургас има видри. Край мандра има и диви нутрии. А преди три години край Мандра хванах малка земеровка. Колкото половината ми кутре беше. Остра муцунка, щръкнали настрани мустачки.... красота. Порадвах ѝ се малко и я пуснах. Също е много рядка.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Дано да се размножат и да ги опазим от бракониери и безсъвестни ловджии.

 56. 56 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Е то за тая работа не се иска чак пък да си учен. Ако има бобри и баба може да установи. Най малкото всеки горски и всеки овчар. :)

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 57. 57 Профил на lnv03536310
  lnv03536310
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Не знам ква Натура. В река Бели Лом ежедневно се изхърлят отпадъците от Биовет. В Разград не се диша в някои часове на денонощието.

 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#17] от "г-н Думанов":

  Да, има единични екземпляри, забелязани и в Стара планина като този :

  https://www.bgdnes.bg/Article/7273681


  Не се казва точното му местоположение, обаче, но предполагам, че е някъде около Берковица.........

 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#54] от "chichka":

  " И в морето и в езерата край Бургас има видри. Край мандра има и диви нутрии. А преди три години край Мандра хванах малка земеровка. Колкото половината ми кутре беше. Остра муцунка, щръкнали настрани мустачки.... красота. Порадвах ѝ се малко и я пуснах. Също е много рядка."

  Видрите са от семейство Порови, свирепи животни, живеещи предимно във водата, които унищожават почти всичко по пътя си - риба, змии, земноводни, птици, водни плъхове.....всичко, което могат да достигнат ! Почти нямат естетсвени неприятели, затова в планинските реки силно намаляват популациите от балканска пъстърва, виждал съм ги как действат.........

 60. 60 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#23] от "eho48306335":

  Видра е било. Те се хранят редовно в морето. Преди две години там едно младо видре го изкара морето на плажа. Спасиха го. Не вярвам да ми повярваш, но е истина.

 61. 61 Профил на mariapipeva
  mariapipeva
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#7] от "fpyyh":

  Евала! Все едно че Валери Петров го е писал!

 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  До коментар [#59] от "samoedin":

  + На риболов виждаме как като се появи видра и рибата се скрива и не кълве. Пеликаните консумират многократно по-големи количества риба, но водоемите край Бургас са хранителни и рибата е с голяма популация, няма да изчезне. Проблем са бракониерите и покровителството им от ИАРА.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 63. 63 Профил на Heart of Lothian
  Heart of Lothian
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":
  В англоезичната версия на страницата няма такава дилема, може да се каже и по двата начина - The Eurasian beaver (Castor fiber) or European beaver. Нормално, при положение, че разпространението му е било Европа и Южен Сибир. Към 2000 г. повсеместното му унищожение довежда до едва 1,200 бобри останали е 8 реликтни местообитания. Мисля, че това е по-важно, възстановява се и унас, дано да оцелее!

  vick.eu
 64. 64 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Новината е хубава, опасявам се само добронамерени граждани да не им видят сметката.

 65. 65 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#23] от "eho48306335":

  Аз на същото място видях тюлен. Сигурен ли си, че е било бобър?

 66. 66 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Браво, дано успеят да ги зпазят от ръцете на бркониерите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK