Върховният съд потвърди, че на дюните на "Каваците" не може да се строи

През годините граждани многократно са подавали сигнали за увреждане на защитените територии около плажовете "<a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/prirodata/2008/08/06/534940_kumping_veselie_vesela_rodna_kartinka/" target="_blank">Веселие</a>" и "<a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/01/14/3374501_trima_dushi_sa_zadurjani_za_razrushavaneto_na_djunite/" target="_blank">Смокиня</a>". Последните сигнали са от юни 2021г.

© Marina Uzunova

През годините граждани многократно са подавали сигнали за увреждане на защитените територии около плажовете "Веселие" и "Смокиня". Последните сигнали са от юни 2021г.Върховният административен съд (ВАС) обяви, че отказва да образува дело срещу заповед от 22.06.2021 г. на министъра на околната среда и водите, която променя режима на дейностите в природна забележителност "Пясъчни дюни в местността Каваците".


Според ВАС на практика със заповедта са спрени императивно всякакви строителни дейности в района. Тя бе мотивирана от друга заповед - от 9 април на тогавашния министър Емил Димитров-Ревизоро, за намаляване на площта на защитената местност и промяна на режимите за защита на природната забележителност "Каваците", така че да се позволи строителство в територията, която включва и плажовете "Веселие" и "Смокиня". Повече за отмяната от страна на служебното правителство на този опит за легализиране на строителството върху дюните виж тук.


Определението на съда от 14 октомври отказва да уважи жалбата, подадена от физическото лице А. Мархолева от Созопол. Причината е, че ВАС намира жалбата за процесуално недопустима поради липса на предмет - подлежащ на оспорване административен акт. Становището на съда е, че решението на служебния министър Асен Личев от 22 юни за връщане в сила на първоначалните режими за защита не е самостоятелен акт, а само възстановява предходен акт и предстои по-нататъшно разглеждане за целесъобразност и законосъобразност.
Обнародваната в "Държавен вестник" заповед на Димитров-Ревизоро за отпадане на ограничения в защитената територия в местността "Каваци" определя като "извън обекти - предмет на опазване в природната забележителност" части от защитената територия, в които картите на кадастъра не са отразили картираните през 1980-те години дюни и в част от които вече има частично строителство. За тях се предполагаше да отпаднат част от забраните за човешки дейности, увреждащи дюните като разполагането на туристическа инфраструктура и строително-ремонтни дейности. През лятото ресорният служебен заместник-министър Емилия Тончева разясни за "Дневник", че е абсурдно да се разрешават строежи в природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" под предлог, че част от нея не е вписана като дюни в картите на агенцията по кадастър.


В отменената през юни заповед Емил Димитров-Ревизоро бе въвел "изключения" за забраните, сред които са "предоставяне на плажни услуги" и "изграждане на техническа инфраструктура, необходима за използване на тези обекти", както и за "ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващи сгради и съоръжения в границите на къмпинг "Смокиня" и къмпинг "Веселие" и за "поставяне и ремонт на преместваеми обекти и съоръжения за обслужване и настаняване на туристи в границите на къмпинг "Смокиня" и къмпинг "Веселие".


С цел възстановяване на строгата защита за дюните е издадена оспорваната от частното лице Мархолева заповед на действащия служебен министър Личев. Междувременно, докато дюните все още бяха защитени, в рамките на същата природна забележителност бе изграден нов плажен обект върху природното образувание въпреки множество граждански сигнали и проверки на институции.


Върховните магистрати приемат, че заповедта на министъра на околната среда и водите от 22 юни 2021 г. е подготвителен документ и не подлежи на оспорване. Това е и причината жалбата срещу нея да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото - прекратено. Определението по административно дело № 8178 от 2021 г. подлежи на обжалване през петчленен състав на ВАС.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Любопитно

  Строителите, строящи ремонти, така и не Ревизираха простотиите си. Кога съдилищата ще разгледат и довършат незаконните им заГРЕБвания?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Това трябваше да го потвърдят още докато имаше дюни !!!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Емил Димитров-Ревизоро бе въвел "изключения" за забраните,
  ________________
  за него винаги са били на първо място са интересите на мутраците, още от времето когато имаха проблеми с митниците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#2] от "valtoro":

  Първо се потвърждава, че дюните са дюни, после че са били на точно това място, после че багера и той е бил там, после че Ревизоро бил разрешил нещо което е вече отменено, после че отмяната не е административен акт а закон... И всичко това за цирка на някаква Созополска мутреса (а може и 90г баба да са сложили за парлама ако случайно ще се пере пешкира).
  Държава-море, Правосъдие- шамандура или как беше..нещо с акъла. А бе-кадаиф по мутро-герберски.

 5. 5 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 241 Весело

  Хммм... ама много са интересни, разните министри и магистрати от ВАС, КС и какво ли още не. Години наред се издават заповеди, нареждания, разпореждания и какво ли още не от корумпирани министри и магистрати и никой в държавата не може да спре този тотален и безаконнен но най-вече безнаказан корупционен хаос. Дюните са определена и защитена от закона територия, тази територия има малки или почти незначителни изменения във времето.
  Измененията на законите и разпоредбите, правят тези инстанции, дето местят границите тези територии където си искат в зависимост от това, чии интереси защитават или да си отработят платеното. За народа прах в очите т.е. кипи безсмислен труд, за което се грижат медиите.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 6. 6 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  Винаги ще има някоя Мархолева или Мархолев, които искат да спечелят от своите имоти. Както и брокери, които желаят неистово да ви продадат панелка в Люлин на цената на апетитен ремонт в Лондон. Проблемът у нас е, че в центъра в София, на жълтите павета вече 30 години се мотаят едни висши ДЪРЖАВНИ служители, за които няма разлика между ДЮНИ или ПЛАЖ, или някаква нивичка и теренче в урегулиран район отбелязан в картите като такъв по надлежния ред. За тях всичко това е едно и също, разходват се средства и енергия, високо платени съдии държавни служители са ангажирани, но НИКОГА НЕ Е ПОТЪРСЕНА ОТГОВОРНОСТ ОТ СГРЕШИЛ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ! Говоря за ЛИЧНА отговорност, а не за захлебена със средства на данъкоплатците.

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Весело

  Цитат:”Върховният съд потвърди, че на дюните на "Каваците" не може да се строи”

  И какво сега?
  Някои хора, ще трябва да връщат едни пари, а други, ще трябва да обясняват, защо нарушават закона!

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Някой запознат ли е за кои терени се говори и какво точно представляват те (друг е въпроса каква забележителност е пясъчната дюна :) )!? Там няма никакви дюни! Само в България от цивилизованите страни е възможно някой чиновник да хареса терена ти, да "обяви", че там има дюна и да я защити! Ей затова има малко инвеститори в тук.

 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Тва за фокусирането върху природни образувания като дюните напоследък не е само български феномен.
  Е, го на:
  https://thehill.com/changing-america/sustainability/environment/576992-just-released-satellite-photos-allegedly-show

  И бай Дончо са го натиснали за дюните.

  Явно си имат някакви отработени темплейти дето да ги ползват в борбата световна либерали-консерви.

  Така е по-лесно. Казуса ти е познат и не се харчиш много за адвокати и експертизи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK