Светослав Велков: Екскурзиите с кауза обединяват всякакви възрасти и професии

Светослав Велков: Екскурзиите с кауза обединяват всякакви възрасти и професии

© Велко АнгеловСветослав Велков е един от собствениците и управителите на туристическата агенция "Травентурия", която от години организира инициативата "Екскурзии с кауза" до места от значение за опазването на природата с цел образование и подпомагане на природозащитата. Определя себе си като "Родител, природолюбител, пътешественик". През периодите на ограничения за пътуване заради пандемията от COVID-19 инициативата подкрепя природозащитата и с онлайн презентации, при които се дава възможност за дарения за природозащитна кауза - последните събития от октомври 2021 г са в подкрепа на опръстенителния лагер за птици край Дуранкулак (провеждан трета поредна година, той започна с шепа доброволци през 2019 г.), за управлението на отпадъците и слабо посещаваните места в Родопите.


Налага ли се да правите компромиси между нуждата от печалба и природосъобразния характер на туристическите си услуги?


- Екскурзиите с кауза изповядват една от ценностите, заложени в мисията на фирмата, а именно опазване на околната среда. Затова не гледаме на тези турове като средство за допълнителна печалба, а като на обществено значима кауза.
Какъв дял от приходите на фирмата са от образователни и природозащитни дейности? Има ли шанс той да нарасне или винаги ще бъде ваш доброволен принос към каузата на природозащитата?


- Съвсем малък дял от доходите ни се формират от подобни дейности. Водещ при тези турове е идеализмът и комерсиалното е на заден план. Надяваме се в бъдеще все повече хора да предпочитат тези форми на туризъм.


Какви са потребителите на "Екскурзия с кауза"?


- Природолюбителите, които пътуват с нас, са много различни като възраст, професия и дори като финансови възможности. На вечеря, по време на "Екскурзия с кауза", на една маса може да са седнали програмист на средна възраст, студент, професионален фотограф и пенсиониран счетоводител. Любовта и интересът към природата е силата, която ги привлича и ги прави една общност.


Дори да не са се познавали преди тура, много често те бързо стават приятели и започват да пътуват и опознават биоразнообразието на България заедно - без организация от страна на "Травентурия". Това всъщност е един от важните според мен приноси на екскурзиите с кауза.


Доколко хората са готови да платят по-скъпо за по-природосъобразни туристически услуги?


- На българския пазар се предлагат, макар и малко, бутикови турове с образователна и природна насоченост. Предназначението на нашите екскурзии обаче е да повлияят на повече хора да мислят за природата като национално и световно богатство. Това ни възпира да ги превръщаме в скъпи туристически услуги, които могат да си позволят малцина.


"Екскурзия с кауза" за наблюдение на птици на делтата на р. Марица в Гърция, организирана от "Травентурия" през 2016г.

© Травентурия

"Екскурзия с кауза" за наблюдение на птици на делтата на р. Марица в Гърция, организирана от "Травентурия" през 2016г.


Кои са основните интереси на любителите на "Екскурзия с кауза"?


- Естествено, обединяващото е интересът към природата, но най-много са туристите, които обичат да наблюдават, снимат и изучават поведението на дивите птици.


Над 420 са регистрираните видове птици на територията на страната ни, като някои от тях са световно застрашени и много редки. Броят на любителите орнитолози и фотографи на дива природа стремглаво се увеличава през последните години.


Кои са най-посещаваните дестинации и какви са каузите, свързани с тези места?


- Винаги сме се стремили програмите на екскурзиите да са максимално наситени откъм преживявания и по възможност част от средствата да остават в икономиката на посещаваната дестинация.


В България на особено голям интерес се радват Източни Родопи - и по-специално районът около град Маждарово, бургаските влажни зони, през които минава миграционният път на птиците "Via Pontica" и Кресненското дефиле в съчетание с природен парк "Беласица".


Тази година в голям хит се превърна екскурзията до остров Персин и Никополското плато. Част от приходите от "Екскурзиите с кауза" даряваме на български природозащитни неправителствени организации и институции. Най-често финансово подпомагаме дейностите на студентски клуб "СКОРЕЦ" към Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Кои са новите "Екскурзии с кауза", които бихте искали да представите в бъдеще?


- Северозападна България е силно подценена от българи и чужденци като район за пътешествия. В огромна степен такова е положението и по цялото наше крайбрежие на река Дунав, а потенциал има, особено като се направи съпоставка с горното течение на реката.


Имаме набелязани и някои конкретни дестинации в Гърция и Сърбия, но кризата, свързана с пандемията, ни кара да сме пестеливи в мечтите си.


Съвместим ли е мейнстрийм туризмът с образователен и природозащитен?


- Има начини, но като цяло е трудно. Нагласите на масовия турист са по-скоро да се забавлява и почива по съвсем друг начин. Колко са пешеходните турове за изучаване на природата на Странджа, насочени към летовниците по нашето Черноморие? Отговорът е показателен.


Каква би трябвало да е държавната политика за туризма в тази сфера?


- Това е много дълга тема, но е неоспорим факт, че фокусът на маркетинга, провеждан от Министерството на туризма през последните години, неизменно е бил към масовия летен и зимния ски туризъм. На хартия и в медиите много се говори как алтернативният туризъм е приоритет и е изключителна възможност за развитие на изостанали в икономическо отношение малки общини. На практика всичко това не се случва и казаното звучи като грозен цинизъм.


По-осъзнати ли са хората след пандемията за нуждата от време сред запазената природа?


- За съжаление пандемията все още не е приключила и продължава да поставя туризма в страната ни пред нови предизвикателства. Световна тенденция е хората да търсят повече контакт с природата и да искат да слагат на трапезата си здравословна храна. Ефектът от коронавируса засили този тренд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK