Мечки, кози, букове и еделвайси - опазване и предизвикателства за природата в Централен Балкан

Мечки, кози, букове и еделвайси - опазване и предизвикателства за природата в Централен Балкан

© Вера Стаевска, Личен архивВчера националният парк "Централен Балкан" отпразнува 30 години от създаването си. С площ от 720 кв. км той обхващаща Стара планина от Черни Вит край Тетевен до билната граница на областите Габрово и Стара Загора на изток от връх Зли връх (Мазалат). Той е третата по големина защитена територия в България - след природния парк "Странджа" (1161 km²) и националния парк "Рила" (810 km²).


Емблемата на "Централен Балкан" е защитената кафява мечка (повече тук), като националният парк дава дом и на други застрашени от изчезване в България видове като дива коза и еделвайс.


Природното богатство


Националните паркове и резерватите имат по-висока степен на защита по силата на Закона за защитените територии в България, служат за "задоволяване на обществени потребности с общонародна значимост" и са изключителна държавна собственост. Резерватите имат най-строги ограничения за човешките дейности и обикновено обхващат по-малка територия, като опазват конкретно защитено местообитание.
Еделвайсът има само две естествени популации в България - в резерват "Козя стена" в Централен Балкан и в района на Вихрен в Пирин, като и двете популации са съответно в двата национални парка и защитени зони от "Натура 2000".

© Вера Стаевска, Личен архив

Еделвайсът има само две естествени популации в България - в резерват "Козя стена" в Централен Балкан и в района на Вихрен в Пирин, като и двете популации са съответно в двата национални парка и защитени зони от "Натура 2000".


В границите на националния парк "Централен Балкан" са разположени 9 резервата. Това са "Боатин" (един от най-обширните в Европа защитени масиви от стари букови гори), "Царичина" (единственото обособено находище на бяла мура в Средна Стара планина и 600 вида растения, от които 23 застрашени от изчезване), "Козя стена" (опазва застрашения от изчезване еделвайс и вековни буково-елови гори), "Стенето" (неповлияни от човека естествени екосистеми по течението на река Черни Осъм и едно от най-важните български убежища за кафявата мечка), "Стара река" (уникален за Старопланинието комплекс от широколистни, иглолистни и смесени гори), "Джендема" (първични гори от бук или смесени, с възраст между сто и сто и петдесет години), "Северен Джендем" (резерватът с най-голяма надморска височина в Националния парк, приютил животински видове оцелели след последните заледявания като дивата коза), "Пеещи скали" (високопланинските безлесни местообитания, естествените букови гори ) и "Соколна" (повече от 600 вида растения и диви кози).


Вековните букови гори на "Централен Балкан".

© Нели Дончева, WWF- България

Вековните букови гори на "Централен Балкан".


Национален парк "Централен Балкан" съвпада по територия и с две едноименни защитени зони от "Натура 2000" - опазващи важни за европейското природно наследство диви птици и защитени местообитания и видове. Повече за мрежата "Натура 2000" виж тук.


Опазване и предизвикателства


null

© Вера Стаевска, Личен архив

null


"Централен Балкан" е национален парк с администрация, която е звено към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Дирекцията на парка съществува от 1996 г. и днес разполага с 53 души персонал по контрол и охрана, включващ около 35 рейнджъри за цялата площ на националния парк (по 5 за всеки от 7-те паркови участъка). Освен тях администрацията на парка включва и общо 7 души, отговорни за мониторинг и опазване на биоразнообразието, както и 7 административни служители. Регулярни ежегодни дейности са научният мониторинг на опазваните видове, при които експертите често сътрудничат и с доброволци и учени при наблюдения на сватбовища на елени, мечки и диви кози. Дирекцията сътрудничи с образователни и неправителствени организации за лагери, семинари и други дейности за популяризация на биоразнообразието в парка.


За съжаление сигнали за бракониерски лов през годините не липсват. Например преди години бе разследвано убийството на сърни в периода на размножаване и бременност. Само ден след рождения ден на парка в социалните мрежи бе разпространен и сигнал за отстрел на защитени диви кози от хеликоптер.


През последните години дирекцията на парка бе публично критикувана за проект, в рамките на който тежка техника разшири и направи достъпен за леки автомобили билния път в националния парк на изток от прохода Беклемето. Това улесняване на моторизирания достъп бе направено, с аргумент че така ще се намали нерегламентираният трафик в други участъци на парка, и бе подкрепено от екоминистерството като природозащитен проект с европейско финансиране от оперативна програма "Околна среда". Подобни проекти за нови пътища и инфраструктура в национални паркове бяха финансирани и в Пирин и Рила. Повече за проблема за автомобилния достъп в защитените територии виж тук.


Междувременно дирекцията на парка осъществява контрол и ограничава апетити за застрояване и заграждения в националния парк и провежда регулярни образователни и научни проекти, свързани с биоразнообразието на парка. През 2017 г. дирекцията на парка успя да постигне и вписването на старите букови гори в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Те са една от основните туристически атракции в националния парк и са част от рядък за Европа генофонд (виж повече за старите гори тук).През септември тази година бе уволнен без публично оповестяване на аргументи дългогодишният директор на парка Генчо Илиев и длъжността бе заемана от 2 души в рамките на 2 месеца. Последното назначение е на Станимир Маринов - бивш директор на Държавно горско стопанство - Мъглиж. Контролът от страна на дирекцията върху незаконни дейности в парка е бил обект и на физическа разправа в миналото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Пишете , приятели ! Прироодата е прекрасна и създава условия поне там да не се мразим !

 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Защо не пазите хората от наркотиците,алкохола,цигарите,хазарта,проституцията,вместо дърветата и животните

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Мечки, кози, букове и еделвайси
  __________________
  Тъжната картинка в резерватите по планините е ,че се навъдила олигархия със субсидии за "свободните крави", те ходят газят редките растения и ги пасат, на всякъде разнасят кърлежи и кравешки говна, от тази картинка останаха предимно туристи с кросови мотори и АТВ , другите избягват такива маршрути!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сд":
  +++
  Защото повече бизнес има в опазването на природата от колкото в опазването на хората от пороци. Напротив пороците са бизнес и то много доходен!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Имаме наистина уникална природа ! Не знаех, че и в Стара планина имало популация на еделвайси, освен в района на Вихрен в Пирин ! Нека да ги опазим, за да им се радваме на живо, а не само да ги гледаме по книгите като изчезнали или много редки видове.......

 6. 6 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Пишете , приятели ! Прироодата е прекрасна и създава условия поне там да не се мразим !
  —цитат от коментар 1 на doroteus


  За съжаление и под тази статия са се изсрали разни тесногърди субекти.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 7. 7 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сд":

  Защото хората трябва сами да се пазят. Ако не могат, съдът да ги постави под запрещение, защото не са способни да функционират самостоятелно.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 8. 8 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сд":

  Защото човек си е въобразил, че е най важното нещо на планетата а не най-вредното.

 9. 9 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сд":

  КОй искаш да те пази от наркотиците,алкохола,цигарите,хазарта,проституцията бе мунчо? Налитат ли ти?

 10. 10 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1571 Разстроено

  Преди няколко години открихме близо до Тетевен дива свиня с малкото й захлупени с тежък метален капан-клетка. Обадиме се на 112, дадохме и Джипиес координати и си заминахме. След няколко часа , в хижата, ни посетиха горски, писахме показания. Оказа се че "те отишли , но клетката била вдигната от някой преди тях"...

 11. 11 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Има, при това количество на еделвайсите е доста голямо. По-скоро ме притеснява факта, че мястото е известно и посещавано, но дано бъдещите туристи са съвестни.

 12. 12 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5777 Неутрално

  Ако само се отреже еделвайса, без да се скуби от корен, няма никакъв проблем!

  ДБ: Време е да спечелим България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK