Шуменско ловно стопанство се връща към феодално управление, според кандидат-депутати

Шуменско ловно стопанство се връща към феодално управление, според кандидат-депутати

© Диана Желязкова, zaistinata.comНазначеният през юли след промените в сектора от страна на служебното правителство директор на ловно стопанство "Паламара" в Шуменско е бил уволнен тази седмица. Двама активно разследващи злоупотребите в системата кандидати за депутати от различни политически сили коментират смяната като изненадваща.


Владислав Панев (водач на листата за 24 МИР на "Демократична България") я определя като стъпка назад в опитите за освобождаване на горската система от феодалните зависимости. Александър Дунчев (водач на листата за София-област на "Продължаваме промяната") подчертава, че освободеният е съдействал за разкриване на злоупотреби.


Новината за уволнението бе оповестена вчера от Панев, а Дунчев, който бе назначен за директор на Изпълнителната агенция по горите от служебното министерство, коментира днес казуса за "Дневник". Двамата са участвали заедно в проверка на ловното стопанство през септември.

"Уволненият сега краткотраен директор Гюнай Кадиров смело и активно се опитваше да разкрие схемите по източване на държавна собственост от предишното управление на ловно стопанство "Паламара" по време на нашата проверка през септември," каза за "Дневник" Дунчев.


Днес Панев посети ловното стопанство с цел изясняване на обстоятелствата. Там той е разговарял с временно новоназначената за директор Рина Димитрова, която досега е била заместник. Също както колегата си Илтер Бейзатов, тя е била назначена според Панев с помощта на Бейзат Яхя, бащата на Илтер. Яхя е бивш координатор на ДПС и на ГЕРБ за област Шумен, а при последното посещение на Бойко Борисов в Турция - и преводач на разговора с президента Реджеп Ердоган. Илтер Бейзатов за трета поредна кампания тази година е кандидат-депутат на ГЕРБ-СДС, като в предишните два кратки парламента е бил избран за народен представител.Според предходни разследвания на независимия сайт "За истината" и шуменския му репортер Диана Желязкова източването на ловно стопанство "Паламара" през годините е доказано с неизгодни договори за наем и продажби. Ловното стопанство се ръководи от Североизточното държавно предприятие (СИДП), чийто принципал е Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Според "За истината" в управителния съвет на държавното предприятие по това време влизат трима души - директорът на предприятието Веселин Нинов, Момчил Йондров и Бейзат Яхя, като за последния разследващият сайт твърди, че "от години е смятан за неофициален стопанин на "Паламара" и домакин на височайшите гости".


Потърсен за коментар от "Дневник" Владислав Панев заяви, че именно феодализирането на североизточните райони край Шумен, Разград и Търговище води до обезлюдяване, защото хората, които не искат да участват в източване на държавните ресурси, са принудени от "феодали" да се изселят, защото не намират други работодатели. Като общински съветник в Столичната община Панев бе първата публична личност, която разгласи схеми за източване на държавна собственост и в ловното стопанство "Искър".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK