Две диви кози от защитен вид са отстреляни и обезглавени в Централен Балкан

Две диви кози от защитен вид са отстреляни и обезглавени в Централен Балкан

© Стефан Аврамов, Българска фондация биоразнообразиеДве диви кози са били отстреляни и обезаглавени в национален парк "Централен Балкан", като по същото време районът е бил облитан от хеликоптер. Това потвърдиха днес за "Дневник" от регионалната прокуратура на Стара Загора, две седмици след случая и седмица след публично задавани въпроси от природозащитни организации и активисти, на които министерството на околната среда и дирекцията на парка не отговаряха.


Убитите животни са от застрашения подвид балканска дива коза, а наказанието за бракониерите, ако бъдат установени, може да достигне до пет години затвор и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Пресслужбата на Министерството на околната среда и водите лаконично потвърди пред "Дневник" за случая след писмен въпрос, цитиращ сигнал във фейсбук на Асоциацията на парковете в България. Отговорът на ведомството е, че "дирекция "Национален парк Централен Балкан" е информирана за случая, който е идентифициран като криминално деяние на територията на парка. В тази връзка дирекцията ще може да предостави информация, след като завършат процесуално-следствените действия".


От анонимни свидетели "Дневник" узна, че бракониерството е извършено на територията на националния парк в близост до връх Триглав.


Пресслужбата на регионалната прокуратура на Стара Загора потвърди за "Дневник" няколко ключови факта, разпространявани досега по слухове. Първоначалните свидетелства сочеха 6 убити животни, но прокуратурата потвърди за две кози, убити и обезглавени в близост до връх Триглав при прелитащ хеликоптер, от който са подавани димни сигнали. Разследващите провеждат разпити на свидетели, включително очевидец. Престъплението е извършено на 28 октомври. От мястото са взети проби, включително за идентифициране на оръжието. Има насоки и за идентичността на хеликоптера и пилотиращия го по време на стрелбата.


Дивата коза - защитен или застрашен вид


Популацията на балканска дива коза край връх Вихрен се чувства в безопасност заради непрекъснатото присъствие на туристи и позволява приближаване на фотографи.

© Стефан Аврамов, Българска фондация биоразнообразие

Популацията на балканска дива коза край връх Вихрен се чувства в безопасност заради непрекъснатото присъствие на туристи и позволява приближаване на фотографи.


В България живее застрашен от изчезване подвид дива коза - балканската дива коза. Тя е реликтен вид - един от седемте подвида дива коза, останали след ледниково време в Алпите, Карпатите, Кавказ, Мала Азия и Балканския полуостров. Защитена е от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и европейската мрежа "Натура 2000".


Видът дори е включен в два от списъците на защита по ЗБР - Приложение 2 и Приложение 3. За видовете от Приложение 3 се забраняват умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.


Съгласно последния приет план за действие за дивата коза в България има подходящи местообитания за минимум 20 000 диви кози. Реалната численост е 10 пъти по ниска, разяснява за "Дневник" Стефан Аврамов - един от експертите, разработили плана като част от екипа на Българска фондация Биоразнообразие. Целта на плана е била да се достигне популация от поне 5000 диви кози до 2015 г., но тя още не е постигната.


Националният доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2019 г. в частта си за дивата коза (МОСВ, 2021) отчита минималния брой диви кози по таксация за 2019 г., като е направен преглед на състоянието на дивата коза за 10-годишен период. Според документа през 2019 г. са наблюдавани общо 1311 диви кози, от които в Рила 408 индивида, в Пирин планина - 379 индивида, в Западни Родопи - 349,в Средна стара планина - 169 индивида и във Витоша - 6.


"Няколкостотин диви кози биват отстрелвани незаконно в България всяка година. Именно незаконният лов на диви кози - бракониерството - е основна причина за ниската численост на дивата коза в България," уточнява Аврамов. Според експерта, с годините бракониерството постепенно намалява и видът бавно се възстановява.


"Най-стабилните популации са в силно туристически райони. Това е например голямото стадо диви кози край връх Вихрен. Показателно е, че присъствието на туристи ги поставя в безопасност от основната опасност за тях - бракониерите. На други места, които също са подходящи като местообитание, не се задържат големи стада, защото там са лесна мишена за отстрел," разказва Аврамов.


Как се наказва бракониерството на диви кози?

Законът предвижда за убийство на приоритетен защитен от "Натура 2000" вид три допълващи се санкции:
Убийството на дива коза се наказва по чл. 278д на Наказателния кодекс като приоритетен вид по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.


Отделно от това по тарифата за обезщетение при нарушения по ЗБР, при нараняване, осакатяване, убиване или отнемане от природата на дива коза нарушителят трябва да заплати обезщетение от 5 000лв.


В допълнение, предвидено е отнемането на ползваните инструменти при престъплението - като оръжие и превозно средство - по силата както на Наказателния кодекс (чл. 53), така и на ЗБР (Чл. 129).


По Закона за защитените територии и според неговия чл. 81. се наказва с глоба от 500 до 5000 лв. лице, нарушило режимите и плана за управление за конкретната защитена територия.


Отделно по Закона за лова и опазване на дивеча бракониерите би трябвало да загубят ловни права за срок от три години.


Систематична статистика за бракониерството на диви кози в България и реално налаганите наказание няма. "Дневник" се обърна към трите дирекции на национални паркове като основни стопани на местообитания на дивата коза в България.


От дирекцията на национален парк Рила отговориха, че няма случаи на доказан бракониерски лов на дива коза на територията на НП "Рила" с окончателна присъда през последните 10 години. Дирекция "Национален парк Рила" е заловила лица, носещи огнестрелно оръжие на територията на Националния парк. На нарушителите са издадени актове за установяване на административно нарушение и са им наложени административни санкции /глоби/. За 2019 г. и 2020 г. случаите са общо 3, а през настоящата 2021 г. няма констатирани нарушения. Наложените санкции за нарушения на физически лица са глоба от 500 до 5000 лв.


От дирекцията на национален парк Пирин отговориха на въпрос на "Дневник" за историята на конкретен случай от последното десетилетие - в края на 2017 г., когато бракониерският лов беше доказан. Заловени са на територията на националния парк двама бракониери в автомобил с две пушки и труп на една убита дива коза. Поискани са най-строгите законови наказания. В крайна сметка на едното лице е наложена пробация, която е отложена за срок от 3 години и е изпратено уведомление към агенцията по горите за нуждата от прекратяване на разрешителното му за лов. Към второто лице не е повдигнато обвинение и според прокуратурата и е присъствало само в качеството си на свидетел на престъплението. Заплатени са две глоби - по Закона за защитените територии (вероятно тази по чл. 81 - т.е. от 500 до 5 000 лв) и по Закона за лова (1000 лв) и с това наказанието за двамата бракониери е приключено.


Дирекцията на национален парк "Пирин" е поискала делото да се възобнови, за да се осъществи и заплащането по тарифата за обезщетения по ЗБР, която изисква обезщетение за държавата от 5000 лв., но през 2019 г. Върховният касационен съд отказва да възобнови производството и бракониерът не заплаща сумата, след като и не е бил ефективно лишен от свобода.


Служителите на дирекцията на национален парк "Централен Балкан" категорично отказват да говорят по темата с конкретния случай от 28 октомври, и заявяват, че не са запознати с предходни случаи на бракониерство на дива коза. В момента звеното е и с новоназначен директор без конкурс, след немотивирано освобождаване на дългогодишния ръководител Генчо Илиев. Отново непотвърдени анонимни свидетелства сочат, че Илиев е уволнен в края на юли 2021 г. заради опита му да ограничи заграждане като частен имот на територия от парка, за което дирекцията на парка е съставила акт и е изискала глоба. Според източници на "Дневник" става въпрос за фирма, която през 2020 г. е глобена с 5000 лв, но през август 2021 г. глобата е намалена повече от двойно - на 2000 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK