Залесяването с дървета от инвазивен вид край Синеморец трябва да бъде премахнато от собственика

<a href="https://www.facebook.com/groups/SaveSinemorets/posts/1742139525995911/" target="_blank">Сигналът бе разпространен първоначално на 8 ноември</a> във фейсбук групата за опазване на района на Синеморец от застрояване

© Юлия Иванчева, Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!

Сигналът бе разпространен първоначално на 8 ноември във фейсбук групата за опазване на района на Синеморец от застрояванеЕкоинспекцията на Бургас не е разрешавала залесяване с пауловния в защитените зони и територии край Синеморец. Това заяви в отговор на въпроси на "Дневник" ведомството, което след проверки е изискало от собственика на имот да премахне фиданките от инвазивен вид, които бяха засадени в терен с четворна защита и регистрирани две приоритетни за опазване местообитания от европейската мрежа "Натура 2000".


Регионалната инспекция по околна среда и води за област Бургас (РИОСВ-Бургас) уточни също, че са подадени няколко сигнала от граждани между 8 и 10 ноември за залесяването в имота. Тя потвърди, че мястото попада в границите на две защитени територии - природен парк "Странджа" и защитена местност "Силистар", както и в две защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" - зона "Странджа" за опазване на дивите птици и зона "Странджа" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна".


Природните паркове са една от категориите защитени територии, в които има частна собственост. Законът за защитените територии (ЗЗТ) позволява различни стопански дейности в тях, при условие че се спазва режимът на парка. Законът изрично указва също, че природозащитните дейности имат предимство пред другите.
От регионалното звено на министерството на околната среда указват, че "представителите на род Пауловния не са характерни за флората на България и са неприсъщи за района." Потвърждава се също, че в имота има картирани три местообитания, защитени от мрежата "Натура 2000", от които две имат приоритетен статут за опазване, а едното е важно местообитание за орхидеите.


От експертното ведомство обаче заявяват, че щетите за природата не могат да се установят, докато не настъпи сезонът на цъфтеж на орхидеите. "За установяване на увредено местообитание на орхидеи и/или друг растителен вид, предмет на опазване в защитените зони е необходимо да се извърши специфична експертиза от тесни специалисти биолози - ботаници, като следва да се съобрази времевия период за извършване на наблюдения (периодът на вегетация)".


На 18 ноември с писмо на екоинспекцията на собственика е дадено предписание в срок от 10 дни да премахне ръчно фиданките без да уврежда терена. Въз основа на теренна проверка от 10 ноември с писмото е изпратена и покана за съставяне на акт за установеното административно нарушение.


Експерти потвърдиха вчера за "Дневник", че пауловнията е инвазивен вид - неместно дърво, което иззема местообитания на типичните за района. Освен това два от защитните режими, в които попада поляната с орхидеите, изрично забраняват такова залесяване. За зоната за птиците от "Натура 2000" има заповед с изрична забрана за залесяване на земеделски имоти, а в защитена местност "Силистар" е изрично забранено залесяване на нетипични дървета. Другите две защити за терена на момента са само "на хартия" - зоната за местообитанията "Странджа" е част от тези обекти от европейската мрежа "Натура 2000", за които България няма обявени цели и мерки за защита (в нарушение на европейските директиви, заради което еврокомисията даде страната на съд), а природният парк Странджа няма план за управление със зони и допустими дейности в тях (което пък е нарушение на Закона за защитените територии).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Разстроено

  И да нямаме проблем, ще си създадем....

  Еретик
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Между другото, казах му на момчето, не залесяването с дървета от инвазивен вид, но не ме послуша...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Това е абсурдно.. Пауловнията е изключително полезно дърво и както се вижда от снимката, ще измести въздуха само.

  Пауловнията е може би единственото дърво, което като се отсече, може да порасте наново и при това го прави дяволски бързо.

  Не мога да си представя нито един еколог, който би избрал на празна поляна, да се откаже засаждане на дърво, още повече от вида пауловния.

  Да не говорим, колко е красиво и самото дърво.

 4. 4 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 742 Любопитно

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":Между другото, казах му на момчето, не залесяването с дървета от инвазивен вид, но не ме послуша...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Ехааа ти и лесовъд излезе - респект!!!

  Pure Chewing Satisfaction
 5. 5 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Отдавна съществуват стерилни посадъчни пауловнии, чийто семена не могат да се развият.

 6. 6 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Пауловнията е изключително грозно дърво, чието единствено добро (зависи) качество е, че расте бързо. Както расте бързо и всеки плевел.
  Разбира се, ако трябва да избирам между пауловния и драка, вероятно бих избрал пауловния. От екологична гледна точка обаче залесяването, където то е разрешено, трябва да става с местни видове.

  В случая обаче става дума за залесяване в защитена зона, което прави действията на собственика абсурдни - на практика така той директно унищожава защитената зона.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#5] от "The Polite Moose":

  Извенете, такива неща като "стерилни посадъчни пауловнии", ми звучат като нещо марсианско. Добре ще е да ме въведете в темата, за да напредна като начинаещ еколог...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#4] от "Bedtime for Democracy":


  Само не ми казвай, че се върза!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Потърсете в гугъл, има информация.

  Инвазивността на пауловнията в български условия е силно преувеличена.
  Аз самият , три години поред се опитах да отгледам 4-5 дръвчета, напълно неуспешно.

 10. 10 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Polite Moose":

  Да не си търговец на пауловнии? Не е нужно да си еколог, а просто да си наясно с елементарни неща за растенията и градините, да не засаждаш инвазивни, чужди на дадено място растения

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#9] от "The Polite Moose":

  Благодаря! Чакам обаче другарите от зеленото движене към "ДБ", тръбящи, да гласуваме за другаря радев и неговите стотици ДС агенти, залепени към него, като към някоя гъба мухоморка, от защитен вид, да ми обяснят по-добре...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Polite Moose":Да не си търговец на пауловнии? Не е нужно да си еколог, а просто да си наясно с елементарни неща за растенията и градините, да не засаждаш инвазивни, чужди на дадено място растения
  —цитат от коментар 10 на alg57373608


  Не, не съм търговец на пауловния. Както вече споменах, продават се стерилни пауловнии.
  Няма да изместят съседната трева/троскот по никакъв начин.

 13. 13 Профил на ssp29647806
  ssp29647806
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Край морския бряг и по курортите да се садят основно борчета и пр. иглолистни дървета и храсти, а където виреят и широколистни вечнозелени, палми и т.н. Не може да удължаваш сезона и да вдигаш добавената стойност с оголени клони и пожълтяла шума, върби, тополи, кукуруз, слънчогледи и пр. Туристите такива гледки си имат и в родните си страни.

 14. 14 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Цитат:
  Пауловния

  ---------
  След дипломатическото напрежения с Украйна заради Крим сега предстоят дипломатически дрязги и с Япония, че сме посегнали на техния министър-председателски символ, съответно посегателство срещу Императора...

  Прилагам следното доказателство!

  Пример за неговата употреба като символ е гербът на кабинета на министър-председателя на Япония.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Пауловния

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  В Бавария също не можеш да засадиш в двора си каквото си пожелаеш, а само дърво от списък с разрешени растения, изготвен от местната еко-служба.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1247 Весело

  Този форум е като енциклопедия Британика не вярвах, че има мнения по всички въпроси.
  Само една търсачка му трябва и това е. :-)

 17. 17 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  В Бавария също не можеш да засадиш в двора си каквото си пожелаеш, а само дърво от списък с разрешени растения, изготвен от местната еко-служба.
  —цитат от коментар 15 на Незнайко в Слънчевия град


  А в Бавария ядат ли банани, както у нас, защото банани не знам да растат нито в Бавария, нито в България...

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#10] от "alg57373608":

  ++++++++++++

 19. 19 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Polite Moose":

  Тъй де, той и рака на задника е същото - колкото и да го махаш, то пак бързо се появява пак. Според теб това готино ли е?

  ... с двеста...
 20. 20 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Да, отдавана всички знаем колко пари губиш от това, че Боко вече не е на власт. А когато и кмета, който те храни бъде сменен съвсем ще се озлобиш. Ако си конкурентен ще го преодолееш, дано да си, пожелавам ти го искрено.

  ... с двеста...
 21. 21 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#19] от "Суджук Герберите":

  Пауловнията може да се самовъзстановява след изсичане ограничен брой пъти. По спомени, около 10тина.
  При стерилни посадъчни материали, семената няма да могат да се развият в дървета. Тоест, няма опасност и за най-параноичният екотерорист.

  Дървесината е изключително качествена - лека и здрава.

  Дървета засадени на оголен бряг, особено от вид който развива коренова система изключително бързо, спират ерозията.
  Самото дърво можело да расте и на бедни и замърсени почви, които пречиства и обогатява.

  Както се вижда на снимката, едно дърво няма наоколо - трева и скали.
  Не виждам никакъв еко проблем.
  От друга страна, еколози като Тома съсипаха парк Витоша, та .... ако тяхна е експертизата, можете спокойно да я зачеркнете.

 22. 22 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Отвратително грозен вид, с нелепо несъразмерни листа, мека дървесина и чудовищно бърз растеж. Нищо хубаво няма в Пауловнията. Дори тополите са хиляди пъти по-приемливи.

  Честно казано предпочитам голата поляна с трева, пред редиците пауловния. Те да же и без листа изглеждат ужасно изкуствено.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#20] от "Суджук Герберите":

  Пообъркал си се, с 300-та, но няма значение...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Не може да се отрече, че е хитър ход на Ганьо - хайде една поляна с пауловнии, оставяме ги да пораснат, завземат защитената местност; това, дето защитаваме изчезва; вече няма какво да защитаваме; местността не е защитена; строим.

  Ще мине време, но пак е по-добре отколкото да имаш една нива.

 25. 25 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Пауловнията не издържа на засушаване и през лятото без напояване загива.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 26. 26 Профил на o2411870
  o2411870
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Дали е инвазивен вид Паулонията, каква е дървесината ѝ и колко бързо расте няма значение, не ѝ е мястото там.

 27. 27 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#17] от "Аскет":

  внасят си ги с пари бе комунист, така и не разбрахте... и бананите не зреят само на нова година :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 390 Неутрално

  В Пловдив, хълм „Бунарджик“ (известен още като Альоша) е набучен с инвазивни и неприятно бодливи кактуси (абсолютно нехарактерни за нашите географски ширини).

  Някой от тези, получаващи пари за поддръжка на парк „Бунарджик“ ще се самосезира ли да направи нещо положително по въпроса?

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 30. 30 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Голям проблем се оформя пред Дневник:

  ако ЛГТБИ активисти стъпчат цветята в Силистар...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Абе всеки сече и оголва всички планини в България до голо ,никой не се сезира ,сега за една гола поляна до морето голям зор и крякане .

 32. 32 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#30] от "Птоломей Едно":

  Ако спрете да виждате ЛГБТ във всяка новина, животът ви ще стане по-хубав.

 33. 33 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 392 Неутрално

  ... Пауловнията е може би единственото дърво, което като се отсече, може да порасте наново и при това го прави дяволски бързо...
  —цитат от коментар 3 на The Polite Moose


  Може и така да е, но тук ключовата дума е "дяволски".

 34. 34 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  Това е абсурдно.. Пауловнията е изключително полезно дърво и както се вижда от снимката, ще измести въздуха само. Пауловнията е може би единственото дърво, което като се отсече, може да порасте наново и при това го прави дяволски бързо. Не мога да си представя нито един еколог, който би избрал на празна поляна, да се откаже засаждане на дърво, още повече от вида пауловния.Да не говорим, колко е красиво и самото дърво.
  —цитат от коментар 3 на The Polite Moose  Глупости.Гледаме 2 такива от 5 години.Поливат се редовно и всичко.Я са мръднали с 2 педи,я не.На дебелина-хич.И хич не е красиво.Китайски боклук някакъв...

 35. 35 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Въобще трябва да се забрани засаждането на каквито и да е чужди растение в българската природа без академично доказване на безопастността на вида за българската природа! Вече има поляни през които не може да се премине от кактуси! Има някои видове, които издържат ниските температури и си се развъждат безконтролно! тъй като нямат врагове, премахването им по естествен път е невъзможно. Може би с тотални хербициди, ама тогава мястото става пустиня.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 36 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  Пауловнията е изключително грозно дърво, чието единствено добро (зависи) качество е, че расте бързо. Както расте бързо и всеки плевел.Разбира се, ако трябва да избирам между пауловния и драка, вероятно бих избрал пауловния. От екологична гледна точка обаче залесяването, където то е разрешено, трябва да става с местни видове.В случая обаче става дума за залесяване в защитена зона, което прави действията на собственика абсурдни - на практика така той директно унищожава защитената зона.
  —цитат от коментар 6 на keen  Че ние си имаме дърво,дето расте по-бързо даже.Не смогвам да ги изкореня из двора-викат му див орех,макар да няма нищо общо с ореха май.Ама расте като звяр-няма ме 2 седмици и има екземпляри на по над метър ако е валяло.

 37. 37 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Polite Moose":

  Това са абсолютни глупости на килограм. Като еколог с 25 годишен стаж го казвам, повечето тях като експерт местообитания и флора. Няма да отговарям, просто всяка ти теза противоречи на всички консервационни постулати.

 38. 38 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Polite Moose":

  Това са абсолютни глупости на килограм. Като еколог с 25 годишен стаж го казвам, повечето тях като експерт местообитания и флора. Няма да отговарям, просто всяка ти теза противоречи на всички консервационни постулати.

 39. 39 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1135 Разстроено

  Край морския бряг и по курортите да се садят основно борчета и пр. иглолистни дървета и храсти, а където виреят и широколистни вечнозелени, палми и т.н. Не може да удължаваш сезона и да вдигаш добавената стойност с оголени клони и пожълтяла шума, върби, тополи, кукуруз, слънчогледи и пр. Туристите такива гледки си имат и в родните си страни.
  —цитат от коментар 13 на ssp29647806


  Те туристите тука идват да гледат пауловнии сигурно.Абе ти не си ли ходил на морето?
  Като Лас Вегас е-пустиня и купона върви.Все им е тая на туристите какво расте-те имат халюцинации през 90% от престоя.През другите 10% спят.

 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Абе всеки сече и оголва всички планини в България до голо ,никой не се сезира ,сега за една гола поляна до морето голям зор и крякане .
  —цитат от коментар 31 на Bai nik


  Приказваш наизуст! Аз съм постоянно из горите и мога да те уверя, че всяка година горите се увеличават! Вече са гори хиляди декари крайгорски ниви и ливади! Пасищата също станаха гори защото няма кози! По същаота причина младите гори са непроходими трънаци, защото козите унищожаваха младите капини, шипки и глогинки и местата бяха чисти и просторни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#21] от "The Polite Moose":

  Ама ти си голям еколог... Сбъркал си професията. А с такива като теб е пълно там, където взимат решенията, затова сме на такъв хал... Гербидж, нали?

 42. 42 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#21] от "The Polite Moose":

  Само в България може да се случи обществото да се хвърли да защитава закононарушител. Качвам се в трамвая, някакъв - без билет, бабите се нахвърлат на контрольора - "Не сваляйте момчето, то е за една спирка". Балканска идиотия. Това с дърветата е същото. После се чудим защо нищо не върви.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Polite Moose":Извенете, такива неща като "стерилни посадъчни пауловнии", ми звучат като нещо марсианско. Добре ще е да ме въведете в темата, за да напредна като начинаещ еколог...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Такива,от чиито семена не може да израстне разстение и не могат да се разможават вегетативно.

 44. 44 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 159 Неутрално

  И пауловнята и гинко билобата не са местни видове, но са разпространени в България още от преди да се родим. Навсякъде в парковете ги намирам, особено красиви са тези дървета, с характерните листа на пауловня, но висят едни пръчки като плодове с дължина 30-40 см. Децата им се радват и все искат да им късам тези "пръчки". Не знам как се казват....може би са някаква разновидност на пауловнята.

 45. 45 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#36] от "Димитър Димитров":

  Така нареченият "див орех" е инвазивно растение номер 1 в България, с произход от Китай.

 46. 46 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Пауловния – едно зелено бъдеще.
  Пауловнията e особено ценнa за засаждане на големи промишлени масиви, на опожарени гори, табани и свлачища.

  Дървесината на Paulownia е лека и в същото време изключително здрава, което е идеалната комбинация за случаите, когато това съотношение е от значение.

  https://zeleno.bg/paulovnia-zeleno-badeshte/

  Сам съм, други няма...
 47. 47 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#46] от "MilliVanilli":

  Правите ли разлика между табани и прриродни местообитания?
  Въобще не съм привърженик на въвеждане на неместни видове. За неопитно око може да изглежда, че всичко е наред, но всъщностбсе случват никак добри неща. И не говоря само за чуждоземни видове. Дори наши, когото се използват на неподходящи места правят големи поразии. Например културите от бял бор в Странджа, залесени на букови местообитания. Това е една горска пустиня, защото почвата се вкислява и храстите отдолу загиват. Да не говорим за исушаването...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK