Сградата сега, зеленината - след 12 години: как София отстъпва пред бетона

Сградата сега, зеленината - след 12 години: как София отстъпва пред бетона

© Юлия ЛазароваВсеки жител на София трябва да разполага с минимум 20 кв. м. зелена площ - това предвижда наредбата, която определя стандарта за минимална озеленена площ на глава от населението в голям град. При население от 1 308 412 души (по данни на националната статистика към 12 април 2021г.) София би трябвало да има над 26 кв.км. зелени площи - територия по-голяма от квартал "Люлин" с всички негови микрорайони. И равна на град Сандански.


По последни данни от Столичната община, цитирани от общинския съветник Тома Белев, към момента столичани имат 13 кв.м. зелена площ на жител, а данните на общинското предприятие София-план са дори за по-малко - едва 9.3 кв.м.


Общата площ на четирите големи столични парка - Борисовата градина, Южния, Западния и Северния парк - е 7.5 кв. км. Именно на тях София дължи славата си на "зелен" град. Те обаче съвсем не са в непосредствена близост за повечето жители на столицата. А в допълнение осигуряват далеч по-малко зеленина от нужната при рязко увеличилото се население на града в последните десетилетия.
Проверката в столичните устройствени планове показва, че понастоящем планираните при създаването на кварталите зелени площи и паркинги се превръщат през последните десетилетия в зони за застрояване, а малкото останали "зелени петна" често се оказват на живо завзети от паркинги или са частни имоти, които общината така и не изкупува и никога не превръща в озеленени публични площи. В устройствения план на София като зелени "на хартия" площи са отбелязани дори част от емблематичните жълти павета на столицата - площад "Княз Александър 1" (където е паркингът между бившия Партиен дом и двореца) и паркингът на площад "Николай Гяуров" (между двореца и ул. "Раковски").


Площад "Николай Гяуров" (София) е отбелязан като зелена площ в устройствения план на Столична община

© www.google.com/maps

Площад "Николай Гяуров" (София) е отбелязан като зелена площ в устройствения план на Столична община


Проблемът се задълбочава, тъй като в последните години има множество нередности в проектирането на нови сгради в София, като се заобикалят правилата за озеленяване - това сигнализираха читатели на "Дневник". Те се позовават на нормативната уредба, според която в зависимост от това в коя зона на града е един имот, той трябва да има определена площ, която не е застроена, а представлява почва със зеленина.


В сигнала като пример за порочни практики за заобикаляне на задължителното озеленяване са посочени поставянето на временни саксии вместо озеленяване, засаждане на дръвчета с малка коренова система или в недостатъчно пръст. Сред тях са още отчитането размера на бъдещи корони на дървета, които след години ще засенчат улицата извън застроения имот или заместването на озеленена почвена площ в имота със засаждане на пълзящи растения - или т. нар. "вертикално озеленяване".


Зоната на града не определя зеленината


Изискването за озеленяване зависи от това в каква зона на Общия устройствен план (ОУП) попада имотът. Дори и на една и съща улица може да има частен имот, за който се изисква 40% да бъдат озеленени, и обществена болница, за която процентът е по-нисък (30%), обясни за "Дневник" Бояна Василева - ландшафтен архитект с опит в проектирането, изработването и контрола при озеленяване на обществени и частни градски пространства, включително паркове.


По думите ѝ изискванията не зависят от квартала, а от типа устройствена зона. В жилищните зони с преобладаващо комплексно застрояване, като ж.к. "Младост", " и "Люлин", например, имотите трябва да имат минимум 40% озеленяване.


Вратичката "вертикално озеленяване"


Според арх. Василева има различни начини администрацията да си затвори очите и техники на озеленяване, които се приемат на хартия, въпреки че не оцеляват като реална растителност - например, т. нар. "вертикално озеленяване". Та пояснява, че вертикалното озеленяване не се приема за озеленяване по наредбата за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Но въпреки това се включва в проектите за сгради - като пълзящи растения по огради и навеси. Част от проектите изпълняват половината от изискваното за имота озеленяване с такива огради и навеси. По тях може и да има растения, когато комисията приема сградата, но те не оцеляват дълго в общия случай.


Арх. Бояна Василева си обяснява практиката със задължението на строителя да вмести в имота си и паркоместа за построените жилища. Така натискът да не отдели площ за растителност става много силен и най-лесното решение се оказва увивната растителност. Тя обаче няма същите екологични функции като озеленената почва, подчертава Василева. "Към момента нещата се случват по логиката "Всичко, което не е изрично незаконно, е законно", допълва тя.


Архитектът уточнява, че вертикалното озеленяване е подходящо,


ако е покривно, но за него има изисквания за определен слой почва,


за да бъде прието като растителност. Изискването важи и когато е озеленяване върху подземни паркинги. Има описани параметри за това кога водните тела и кашпи с растения се признават за част от изискваното озеленяване на имота, като са предвидени конкретни ограничения. Според тях вертикално озеленяване без отделено почвено пространство на земната повърхност- реален процент от имота - не се допуска. Причината - получава се т. нар. "почвено запечатване" - под настилката земята не диша, растителност и живот около нея няма.


Ако не вярвате, проверете след 12 години


Сградата сега, зеленината - след 12 години: как София отстъпва пред бетона

© Вера Стаевска, Личен архив

Василева потвърди, че има случаи, когато по границите на имота се засаждат фиданки и изчислените предварително проекции на техните корони след 12 г. се приемат за озеленяване на имота. Правилото е въведено в Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО), защото София е единственият град със собствен закон, освен че и за нея важат общите национални закони. Това е приемливо, ако сме сигурни, че тези дръвчета наистина ще достигнат до 12-годишна възраст със съответната масивна корона, смята тя.
"Проблемът е, че много от дръвчетата се засаждат без достатъчно почва или за тях няма грижа, така че не достигат до вече отчетената 12-годишна възраст. А и през тези 12 години, докато чакаме да се изпълни проекцията на короната, липсва съответната зеленина".

В озеленяването има стандарт за дръвчетата - за височина и диаметър на фиданката и количество почва, но практиката показва друго. А и общината няма как да поиска от частния собственик да стопанисва дървото си. Въпреки че е приела строежа при условие, че в него след 12 години ще има възрастно дърво.


"Дневник" потърси и мнението на професионалните организации по темата за озеленяването при строежа на нови сгради, но официално получените отговори се придържат към повтаряне на нормите, записани в закони и наредби. От организациите призовават за по-добър контрол от страна на общината върху инвеститорите за осигуряване на изисквания процент озеленяване (пълният текст на отговорите можете да видите в прикачените файлове по-горе)


Интервю с арх. Бояна Василева очаквайте в следващите дни в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4913 Весело

  Бетон, бетон и бетон....и не само в София. Дайте да се построят едни сгради на по 20 етажа, да се направят едни пачки. От дървета няма нужда, но от бетон винаги....😂
  Важното е всички да са в 'Софето" а това, че няма къде да паркират, къде да ходят, къде да седнат на тишина....това е без значение.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Площад "Николай Гяуров" (София) е отбелязан като зелена площ в устройствения план на Столична община | Снимка: www.google.com/maps
  ▪️▪️▪️▪️

  О, колко интересно е подредена София. Оказва се, че има парк буквално на няколко крачки от мен. Не знаех:))

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  София загуби зеленината си още през 90-те,когато започна прилагането на закона за реституцията и закона за връщане на земеделските земи в реални граници. При Янчулев и Софиянски. И се започна якото бетониране, което се ускори при Борисов и Фандъкова. Чрез различни врътки през ПУП и ОУП, или с явно нарушение (подкуп, връзки) на законите.

 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4913 Любопитно

  Площад "Николай Гяуров" (София) е отбелязан като зелена площ в устройствения план на Столична община | Снимка: www.google.com/maps▪️▪️▪️▪️О, колко интересно е подредена София. Оказва се, че има парк буквално на няколко крачки от мен. Не знаех:))
  —цитат от коментар 2 на putinxujlo


  Аз чакам да видя кога "Докторската" градинка ще стане сграда. Това е може би най-апетитното каре в София и съм сигурен, че някой се мъчи да го вземе. Като дете играех там с останалите деца от махалата всеки път когато отивахме в Бг да посетим родата на татко.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  София непрекъснато отстъпва пред бетона, с любезното съдействие на руската и руса учителка, щото чекмеджетата са приоритет номер едно.
  Миналата седмица имахме разправия с общината и Столичния инспекторат, понеже ни тупнаха чужд контейнер за смет в нашата собственост, а ние не го щем. Не можело да го сложат пред кооперацията, за която е предназначен, на 100 метра от нас, щото там камиона за сметоизвозване не можел да обърне.
  А не може да обърне, понеже общината дала разрешително за строеж, без оглед на инфраструктурата и почти 100 % застрояване, без НИКАКВО озеленяване и почти никакви паркоместа, щото няма къде...И сега трябвало да приютим чуждия боклук при нас, на нашия терен, щото някакъв гербав инспектор така решил да се разпорежда с нашата собственост. Да пАдлудеИш.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Да кажем голямо мерси на ГЕРБ с неговите кметове и главни архитекти на София.
  Това са големите врагове на града и зеленината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#5] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Поискайте Да ви плащат наем. Веднага ще го махнат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  С една нечегарена дряновица, нали? Съгласен!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Това не е характерно само за София. Във всички областни градове има масово застрояване,а същевременно населението намалява и жилищата стоят празни.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гола Пробойчева":

  Явно и ти не си родена в София защото не си наясно с битността на града и софиянци преди повече от половин век.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Общата площ на четирите големи столични парка - Борисовата градина, Южния, Западния и Северния парк - е 7.5 кв. км. Именно на тях София дължи славата си на "зелен" град.
  -------------------------------------------------------
  Ах, колко удобно, само четири парка!
  Борисовата градина откъде докъде я смятате, г-жо Вера?
  А Княжеската къде остана, а парковете Заимов, Студентски, Люлин, а по-малките паркове Герена, Докторски паметник, м?

  Те обаче съвсем не са в непосредствена близост за повечето жители на столицата.
  ------------------------------------------
  Това дори не се нуждае от коментар, явно е взето от доклада на некоя НПО.

 14. 14 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2211 Разстроено

  И как една не малка част от Южния парк се оказа квартал, за има-няма 20ина години

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 15. 15 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  И да им се чудиш на чесъните - откак Фандъкова е кмет, здравите сили неспирно тръбят какъв лош за живеене град е София, колко е мръсно, как не се диша, колко е скъпо, как няма зеленина и паркинзи, но те не спират да прииждат, носейки със себе си селските си навици.

 16. 16 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 794 Неутрално

  София от година на година изглежда все по-зле.
  Не е никаква изненада, че от Ковид насам процесът на изнасяне тече с пълна сила.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Аха, до тук се водеше последователна политика по застрояване на всяко свободно парче (не само от ГЕРБ, но и от люспите на някогашното СДС), а сега трябва да повярваме, че ще озеленяват? Достатъчно е да се види какви строителни разрешения са дадени за Малинова долина, за да стане ясно, че единствената зеленина е сухото, което е сменило притежателя.
  По-скоро ще повярвам, че след 12г на прилежащата територия и тротоара ще нацвъкат павилиони и гаражи, в най-добрия случай, асфалт за платена зона за паркиране.
  Обаче софиянци си харесват такова управление и вече девет пъти, от началото на прехода, остават верни на избора си. А vox populi vox Dei.

 18. 18 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Да оставиш на инвеститорите сами да правят околоната инфраструктура е като да оставиш учениците сами да си определят домашното.

  Нявсякъде по света в градовете с мащабите на София таксите за строежи са високи, но общината се грижи за озеленяване, тротоари и т.н. Тук напълно умишлено е обратното. Миналата седмица се наслаждавах на една улица в нов квартал - три сгради една до друга, три вида плочки пред всяка, три вида колчета. Архитектурна катастрофа.

 19. 19 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#13] от "Toshko Afrikanski":

  В един бар влизат безкрайно количество математици. Първият поръчва една бира, вторият половин, третият четвърт, на бармана му писва и казва - “Ето ви две бири, оправяйте се”. Та така и с малките паркчета…

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 20. 20 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Да оставиш на инвеститорите сами да правят околоната инфраструктура е като да оставиш учениците сами да си определят домашното. Нявсякъде по света в градовете с мащабите на София таксите за строежи са високи, но общината се грижи за озеленяване, тротоари и т.н. Тук напълно умишлено е обратното. Миналата седмица се наслаждавах на една улица в нов квартал - три сгради една до друга, три вида плочки пред всяка, три вида колчета. Архитектурна катастрофа.
  —цитат от коментар 18 на kapitan_laino

  Нещо лъготиш, кое точно е обратното на това, че общината засажда дървета, я ела в Сехата река да видиш колко нови двърчета са засадени.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Автоталибаникус психоделикус

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Аз чакам да видя кога "Докторската" градинка ще стане сграда...
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Там също има обществена тоалетна, за която вече би трябвало да е изтекъл "приватизационния" период и е само въпрос на време и нея да подкарат, подобно на строежа, който в момента изцвъкаха в парка "Заимов", на няколко стотин метра от там. А постоянните бълнувания на общинските съветници на ДБ за премахване на Паметника на съветската армия, целят единствено да се освободи строително петно за още някой МОЛ. Какво, като софиянци ще страдат, важното е, че някой ще гепи яко пачка.

 23. 23 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#20] от "Toshko Afrikanski":

  Колко дръвчета са засадени и колко терени са бетонирани?

 24. 24 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1500 Весело

  София - расте, но не старее. (с)

  Нека ви направят панелките по 3000 евро квадрата, няма лошо. Докато има балами да плащат. Ама нали имотите винаги вървят нагоре...😂😂😂

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#20] от "Toshko Afrikanski":

  Защо да ходи до "сухата река", като може просто да види какво разрешиха на мястото на бившия "син лъв", в идеалния център, зад Народния театър?

 26. 26 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Връщането не е проблем, а корекция на комунистическа несправедливост.
  Проблем е простащината и алчността съчетани с корупци - от планирането на града до котнрол по изпълнението...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Преместихме чуждия контейнер до нашия, от другата страна на блока, където мястото е подходящо, не пречи и е в обособено за целта място.
  Тц, било самоуправство, герболяка ни е снимал и изпратил снимки в Инспектората. Дойдоха от Столичен инсоекторат с камион, двама полицаи и представители на общината, да местят чуждия контентейнер, на 4 метра от прозорците ни, в нашия терен. Е, не им позволихме. Накрая общинарите и полицаите дори застанаха на наша страна. Само фандъците упорстваха... Сега почнахме с жалби, решения на етажната собственост и т.н. Оказа се, че не може да обжалваме, щото няма какво... Няма заповед, няма писмено решение, нищо... Някакъв от червей от Инспектората дошъл на място и така преценил. И толкоз, върви се оправяй. Бай дъ уей, пред нашата кооперация се намират единствените реални зелени площи (около 150 кв. М.) в радиус от 6-700 метра и фандъците държат тия площи да се засипят с боклук. Имам няколко снимки от селянията с боклука и мога да ги пратя в Дневник.
  Но за гербавите фандъци, аз съм селянин, щото не искам зелените площи, затрупани с биклук. Да падлудеиш.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#27] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Затова гласувайте умно. Не се седете в къщи на изборите.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#20] от "Toshko Afrikanski":

  Колко?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#27] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тогава снимайте и вие и подайте жалба в Прокуратурата за обсебване и ползване на чужда собственост без правно основание.Имате право и на гражданско дело за вреди.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#27] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Изискайте заповед или решение от СО и обжалвайте

  В слчуая няма такъв акт, така, че н ищо не могат да Ви направят ,още по=-малко да Ви обвинят в самоуправство.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#27] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Пращай снимките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#5] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Напиши адреса!

 34. 34 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6392 Весело

  Всеки жител на София трябва да разполага с минимум 20 кв. м. зелена площ - това предвижда наредбата, която определя стандарта за минимална озеленена площ на глава от населението в голям град.
  _______________________________________________________________________

  А дали са прибавили части от Витоша и Люлин, до които много софийски квартали граничат и дори има къщи сред планината?

  Едва ли, Паликъщов!

  Зелените НПО-та не вземат предвид подобни подробности! Дали са протестирали, когато една Амбасада унищожи големи площи от парк "Южен" за сгради на амбасадата?

  Едва ли, Паликъщов!

  ДБ: Време е да спечелим България
 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  София загуби зеленината си още през 90-те,когато започна прилагането на закона за реституцията и закона за връщане на земеделските земи в реални граници. При Янчулев и Софиянски. И се започна якото бетониране, което се ускори при Борисов и Фандъкова. Чрез различни врътки през ПУП и ОУП, или с явно нарушение (подкуп, връзки) на законите.
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Разбира се,че за вас комунистите реституцията и връщането на земята са виновни.

 36. 36 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  [quote#22:"ivanpopov"][/quote]
  Къде в парка Заимов има строеж?

 37. 37 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#20] от "Toshko Afrikanski":Колко дръвчета са засадени и колко терени са бетонирани?
  —цитат от коментар 23 на kapitan_laino

  Ами тук в Сухата река засадените дръвчета са десетки, а бетон не се излива.
  Излива се в периферните квартали, където навремето комунетата са заграбили земите на хората и сега наследниците си ги връщат по законен път.
  Я да питам теб и останалите - ако имаш в наследство два декара в Младост, детска площадка ли ще построиш, или блокче?
  Така отстрани сме големи моралисти.

 38. 38 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#20] от "Toshko Afrikanski":Защо да ходи до "сухата река", като може просто да види какво разрешиха на мястото на бившия "син лъв", в идеалния център, зад Народния театър?
  —цитат от коментар 25 на ivanpopov

  Да, точно за този терен съм съгласен - безобразие!
  Но като цяло центърът на града си е такъв - тесни улици, но на почти всяка от тях има засадени дървета.
  Това в колко европейски столици го има?
  Особено в старите и живописни градове, на чиято архитектура и чистота се дивим - та там няма и една тревичка, всичко е кълдъръм и сгради.

 39. 39 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#31] от "nessarox":

  Засега само ги заплашихме, че ако върнат чуждия контейнер пред прозорците ни, ще си видят имената в пресата, до снимките с боклука по тротоара и в зелените площи.
  Щото до 12:30 ч., когато снимахме преди да го преместим, контейнера вече беше пълен и отвън по тротоара и зелените площи имаше вече около 2 кубика боклук. До вечерта щяхме да са ни затрупали и входа на блока. Те хората не са виновни - нагоре по глухата и тясна уличка има 5 кооперации без контейнер за смет...
  Вече 1 седмица фандъците не са се появявали, въпреки заплахите, че ще върнат контейнера в понеделник. Ще видим...

 40. 40
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":Преместихме чуждия контейнер до нашия, от другата страна на блока, където мястото е подходящо, не пречи и е в обособено за целта място. Тц, било самоуправство, герболяка ни е снимал и изпратил снимки в Инспектората. Дойдоха от Столичен инсоекторат с камион, двама полицаи и представители на общината, да местят чуждия контентейнер, на 4 метра от прозорците ни, в нашия терен. Е, не им позволихме. Накрая общинарите и полицаите дори застанаха на наша страна. Само фандъците упорстваха... Сега почнахме с жалби, решения на етажната собственост и т.н. Оказа се, че не може да обжалваме, щото няма какво... Няма заповед, няма писмено решение, нищо... Някакъв от червей от Инспектората дошъл на място и така преценил. И толкоз, върви се оправяй. Бай дъ уей, пред нашата кооперация се намират единствените реални зелени площи (около 150 кв. М.) в радиус от 6-700 метра и фандъците държат тия площи да се засипят с боклук. Имам няколко снимки от селянията с боклука и мога да ги пратя в Дневник.Но за гербавите фандъци, аз съм селянин, щото не искам зелените площи, затрупани с биклук. Да падлудеиш.
  —цитат от коментар 27 на Котаракът на Шрьодингер


  Нещо лъготиш - общинарите и фандъците са едно и също нещо.
  И да, наистина нямаш прави да местиш чужд контейнер където ти скимне, това е самоуправство.
  Решенията къде да се поставят контейнерите се взимат от представители на етажните собствености и фирмата за почистване, общината само дава предписание.
  Така че твоите съседи са решили къде да е ТЕХНИЯТ контейнер и ти имаш думата само доколкото да обжалваш това.
  Знам за случай в Дружба, където една хухавела постоянно мести контейнера, щото трябва да пресича улицата, а иска да е от нейната страна, на паркинга, където камионът не може да влезе, но пък на нея й е най-удобно.
  Това пък как "фандъците" искали да засипат зелената площ с боклуци вземи го прати във вестник "Лична драма", там ще ти хванат вяра.

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#40] от "Toshko Afrikanski":

  Инспекторче ли си?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#40] от "Toshko Afrikanski":

  Няма как да решаваш за ЧУЖДА собственост. Явно това дори не си го чувал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Отново ще попитам любезно - къде на териорията на парка Заимов има строеж?

 44. 44 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#40] от "Toshko Afrikanski":

  Тоше, ти за пръв път ли чуваш, че има Столична (голяма) община и районни общини?
  Фандъците на руската учителка от Столична са едно, общинарите от район Студентски са друго нещо... А етажната собственост на кооперация, която е на 100 метра от нашата, няма как да вземе решение да си хвърля боклука върху терен на нашата етажна собственост, без наше разрешение, каквото няма. А нашата етажна собственост взе единодушно решение, чужд контейнер на това място да не се поставя. Улицата е „Пъстър свят”...

 45. 45 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 863 Весело

  Ауууу, колко сме загрижени. Аре по-кротко. Скоро няма да има кмет на София от умнокрасивитета.

 46. 46 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#44] от "Котаракът на Шрьодингер":
  А, сега вече нещата се изясниха.
  Ами продължавайте да упорствате и да пращате жалби.
  Намерете човек от СОС, да не е гербаджия, и пратете сигнал до него.
  Ако прецените, че Бонев може да ви помогне, пишете му и на него.
  Колкото до зеления терен в съседство, той почти сигурно е частен, какъвто е бил и този, върху който е построен вашият блок.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Тия фиданки в терасите са си за съд. Някой се е подписал под това черно на бяло.

 49. 49 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Отново ще попитам любезно - къде на териорията на парка Заимов има строеж?
  —цитат от коментар 43 на Toshko Afrikanski


  Върху бившата обществена тоалетна, между театъра и булеварда, точно до спирките не трамвая и метростанцията.

 50. 50 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Бетона е за шерпите. И то по-най-високата тарифа. За паралиите има затворен тип селища извън околовръстното с всички зелени и водни екстри.
  Даже още ще се бетонира вътре в градовете.

 51. 51 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#38] от "Toshko Afrikanski":

  Сбъркан е изначално моделът на реституцията. И доказателство за това е факта, че никоя друга страна, включително тези, в които социализма се задържа по-малко от тук, не направиха подобна простотия. Максимума, до който стигнаха, беше приватизационни ваучери, с които да възстановят справедливостта. Никъде не направиха реституиране на зелени междублокови площи. Никъде не съсипаха така селското стопанство, с което да дръпнат чергата изпод леката промишленост и категорично никъде не разпродадоха за жълти стотинки цялото промишлено оборудване, "уж" правейки приватизация, връщайки страната 50г назад.
  Дори да се абстрахираш от това, пак най-голямото безобразие е свързано с пост-приватизационния контрол и особено със смяната ан предназначението на общински терени, предназначени за зелени площи или за паркинги. Мога да посоча куп такива, които въпреки че бяха общинска собственост, бяха деактувани, продадени, уредени и на тяхно място вдигнаха поредния коптор, изкупен от селяндури, дето сега с пяна на уста доказват правото си да паркират на тротоара и да препречват улицата, защото са дали последните стотинки за килер в "скъпоструващата гъзария", а колата/парка/училището/спортната площадка и т.н. трябва да им го уреди някой друг.

 52. 52 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Бетонирахме кмет Иванчева,с мълчаливо възмущение.

 53. 53 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  Проблемите на София не са само на София, а резултат на погрешното преустройство на страната като пазарна икономика (модел различен от другите европейски страни). Този класически модел включва и ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ (в по-голяма или по-малка степен и федерализация)!

  Още в началото на 90-те в плана на Ран и Ът се появиха няколко предупреждения какво ще се случи ако се загърби финансовата дисциплина (валутен борд), и че ако се акцентира на неконтролируема централизация, населението ще се концентрира в 3, 4 големи града (в момента в 6 града). И строителният бизнес следва тенденцията движението на населението към няколко града: Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, и най-вече към столицата София, където средните доходи са почти 2 пъти по-високи от следващия град.

 54. 54 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  [quote#53:"pontius_glarus"]... Този класически модел включва и ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ (в по-голяма или по-малка степен и федерализация)!.....[quote]
  Идеята за децентрализация може и да плаши живеещите в столицата, но в същност точно тази идея ще помогне София да стане още по-хубав град, и със сигурност държавата ни по-богата. Защото тогава хората, търсещи по-високи заплащане ще си останат в своите градове, където също ще го намерят. И получат.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  Колкото и да отстъпва на бетона , София си остава една от най-зелените столици на Европа.

 56. 56 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Колкото и да отстъпва на бетона , София си остава една от най-зелените столици на Европа.
  —цитат от коментар 55 на tacheaux


  София е от най-мизерните градове в Европа - сив, прашен, кален, пренаселен, шумен и с мръсен въздух.

  Огромни квартали от порутени бетонени панелки и грозни тухлени сгради с грозно усвоени тераси и криви дограми и климатици по фасадите.

  Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора са доста по приемливи - пак не са кой знае какво, но поне по тихо, ниски сгради, дървета по улиците и е по-малко балон от Софето.

 57. 57 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Нашите ясени бяха унищожени от фънгус, Софийска Община пратиха едни от Лесото, те ги отрязаха за да не се разпространявал, след 5г чакане за дръвчета ми писна, разходих се из квартала и си откопах няколко диви фиданки, комшията взе една от разсадник, моите сега са по 4-5 метра, неговата е 3 метра

 58. 58 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Бетона е за шерпите. И то по-най-високата тарифа. За паралиите има затворен тип селища извън околовръстното с всички зелени и водни екстри.Даже още ще се бетонира вътре в градовете.
  —цитат от коментар 50 на log_on


  Господин паралия , ще ме наемете ли за шерп срещу едното спане в кучешка колибка в описаните екстри?

 59. 59 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Зелената площ в Сф изчезва, това е ясно на всеки ... Моля, покрепете ни за парк в ж.к. Дружба 2 (Сф) ето тука, има още няколко дни до внасяне на подписката

  https://www.peticiq.com/park_in_drygba2

 60. 60 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Гневно

  [quote#49:"ivanpopov"][/quote]
  Ми това е стотина квадрата бе, иванепопов, и Е КЪМ МЕТРОТО!!!
  Нали искате метро, не ли?
  Къде да му е входът, може би от коритото на Перловската, аман от мрънкялници!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не можеш сравнява с градината МОЧА,
  известна още като Борисова или Княжеска.

  Въпрос е на време активни другари да си вдигнат многофамилен личен небостъргач с офиси, мезонети и отгоре: тераса.
  За сметка на Альоша. Би било жалко.

  До коментар [#4] от "padrino":

  Аз чакам да видя кога "Докторската" градинка ще стане сграда.
  Това е може би най-апетитното каре в София
  и съм сигурен, че някой се мъчи да го вземе.
  Като дете играех там с останалите деца от махалата всеки път когато отивахме в Бг да посетим родата на татко.

 63. 63 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Зелените НПО-та не вземат предвид подобни подробности! Дали са протестирали, когато една Амбасада унищожи големи площи от парк "Южен" за сгради на амбасадата?Едва ли, Паликъщов!
  —цитат от коментар 34 на Полковник Паликъщов


  Ех, полковник! Амбасадата, която визираш и на чието строителство съм работил се издига на терен на бивше военно поделение. Там едно дърво даже от Южния парк не падна.

  Иначе статията е написана лековато. Не се споменава съдбата на Ловния парк, който наистина пострада сериозно от строителство. Също така парк Въртопо в Младост, който е половин Борисова градина. Много зелени площи из крайните квартали се застроиха по невнятни причини, а сградите са под или в непосредсвена близост до далекопроводи. Кой и кога разреши това да стане и ако стане някое нещастие, кой ще отговаря? А, и огромна част от това строителство е безмислено, защото виждаме, как тези сгради си стоят празни.

  CONTADOR GRATUITO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK