"Щедрият вторник" предлага на хората да похарчат пари за Коледа за дивата природа

Фондация "Геа Челониа" търси средства за лечебница в спасителния център за костенурки преди Коледа. Ранените костенурки засега се лекуват в общо помещение с подръчни средства

© Геа Челониа

Фондация "Геа Челониа" търси средства за лечебница в спасителния център за костенурки преди Коледа. Ранените костенурки засега се лекуват в общо помещение с подръчни средстваПомощ за лечение на диви животни, създаване на нови защитени територии и защита на вековни дървета, запазване на незастроения морски бряг - това са част от природозащитните каузи, които търсят дарения в помощ на дивата природа. Припомняме ги по повод днешния ден, отбелязван като "Щедрия вторник" - инициатива, която предлага контрапункт на Черния петък с призив за харчене на пари за добро.


Спешен топъл покрив за костенурки


Последни дни на открито за костенурките в центъра преди застудяване

© Геа Челониа

Последни дни на открито за костенурките в центъра преди застудяване

След като миналата зима не успяха да съберат пълната сума, нужна за убежище за лечение на костенурки, които се налага да зимуват в спасителния им център, от фондация "Геа Челониа" опитват да довършат задачата преди Коледа. С даренията от предните месеци те изградиха убежище, но не и нужната лечебница за наранените земноводни.


В момента в центъра за костенурки в село Баня има 12, които се нуждаят от лечение, а фондацията не разполага с нужното оборудване и се налага да извършва медицински интервенции в общото помещение. Здравите костенурки няма как да бъдат отделени от наранените и смесването им понякога води до нови увреждания.


Центърът в село Баня е изграден в дома на основателите на "Геа Челония" - Иво и Ива. Той е единственият специализиран в лечението на пострадали костенурки в България. Всяка година приема и освобождава над 250 успешно излекувани при нас костенурки и около 200 бебета, излюпени при нас, което за 14 години съществуване прави над 6000 спасени костенурки. След изградения дом за костенурки, от фондацията спешно опитват да изградят и специализирана лечебница. Ремонтът по пригаждане на помещенията вече е започнал, но са нужни спешни дарения, за да успее да завърши преди настъпващата зима. Можете да дарите лесно онлайн тук, като разгледате призива на спасителния център.
Строителството е в ход, но са нужни средства за оборудване на лечeбница.

© Геа Челониа

Строителството е в ход, но са нужни средства за оборудване на лечeбница.


Как редки птици могат да отглеждат в безопасност малките си


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) моли за помощ за дейността си по строителството и поддържането на платформи, където защитени видове птици да отглеждат безопасно малките си. Благодарение на тези платформи през последните години се заселиха три нови колонии на къдроглави пеликани в България край Дунав - две в защитената зона от "Натура 2000" на остров Персин и една в защитената зона "Комплекс Калимок".


null

© БДЗП

null


Друга рядка птица, за която платформите са нужни, е речната рибарка. В защитена местност "Пода" този вид гнезди единствено върху поставените от БДЗП платформи. Над 450 двойки избират да отглеждат малките си върху тях всяка година.


Платформите, изградени във влажни зони като реки, блата и мочурища и др. осигуряват спокойствие на птиците и ги предпазват от набези на наземни хищници. За изграждането и редовната им поддръжка обаче са необходими материали и труд. Можете да помогнете на дружеството за защита на птиците в тази мисия оттук.


Помощ за делфини


Сдружение "Зелени Балкани" търси подкрепа за работата си от последните 10 години за опазване на делфините. Нужни са средства за проследяването на един от видовете морски бозайници в България - муткури - с помощта на сателитни предаватели. Те ще бъдат използвани за сателитен предавател, абонамент за трансфер на данните от сателита, компенсация за риболовци, когато се налага срязване на мрежи за освобождаване на китоподобни, логистика и пътувания. Можете да дарите за делфините оттук.


Заплитането в рибарски мрежи е една от основните заплахи пред китоподобните. Поради характера на риболовния сезон това се случва в периода на раждане на малките. Хиляди майки стават жертва на удавяне в дънните мрежи за калкан, някои от които бременни, а осиротелите малки на останалите не оцеляват дълго след това. Други такива негативни въздействия са безпокойството и възпрепятстването на нормално хранене и отглеждане на малките по време на туристическия сезон, пряко преследване и убиване поради неразбиране, повишаването на нивата на подводен шум, най-вече при добива на нефт и газ, което повишава стреса за животните, а това от своя страна е причина за повишена податливост на болести. Повече за делфините и другите китоподобни в България виж тук.


Срещу строежи в защитени територии край морето


Продължава и кампанията за защита на морския бряг в природен парк "Странджа". Въпреки че граждани протестираха и призоваваха за спиране на строежите в землището на село Синеморец, те все още продължават. Инициативата "Зелени закони" събира средства, с които да закупи имот с цел обжалване на планирани нови строежи като заинтересована страна. Ако не успее да събере толкова голяма сума, събраните средства ще бъдат използвани за правни действия в предстоящите обсъждания на Общ устройствен план на община Царево. За запазване на странджанския бряг от строежите можете да дарите тук.


Строежът в местността "Поляните" е без екооценки, но <a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/2021/11/17/4281708_vila_ili_tri_-_kak_ministerstvo_tursi_reshenie_za/" target="_blank">министерството решава да не го спира</a>

© Йона Наумова, Зелени Закони

Строежът в местността "Поляните" е без екооценки, но министерството решава да не го спира


Повече за последното развитие на строежите в Синеморец можете да прочетете на страницата на "Зелени закони" тук.


Нови защитени територии и вековни дървета


През последната година Асоциацията на парковете в България (АПБ) започна работа по защита на нови територии и вековни дървета в България чрез Закона за защитените територии. В резултат от предложение на АПБ беше обявена новата защитена местност "Гората на Боряна" край Казанлък в памет на гражданската активистка Боряна, която се е борила срещу сечта в местността. В подкрепа на създаване на нови защитени територии можете да дарите тук. Новите защитени територии са част от политиките Зелената сделка на Европейския съюз, а в България към момент няма нито една защитена територия в общините Бойница, Брегово, Ружинци, Бяла Слатина, Хайредин, Бойчиновци, Брусарци и Якимово.


Кампанията за вековните дървета момента набира не само средства, но граждански свидетелства за вековни дървета, за които природозащитниците да подготвят необходимите документи, които да им гарантират законова защита. Според информацията на кампанията към април 2021 г. в България са защитени едва 2193 дървета. През 2019 са обявени за защитени само 9 вековни дървета, а през 2020 - нито едно. Кампанията за регистриране на нови защитени вековни дървета продължава през цялата 2021 г. и е подкрепена и от Изпълнителната агенция по горите. През последните месеци няколко вековни дървета бяха защитени след предложения на АПБ.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Волен Сидеров е доста див по природа.

 2. 2 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 461 Неутрално

  да сте чули Амет догански да е дарил пари досега ?

 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Интересно е да се видят заплатите на "защитниците" на дивата природа от ВВФ.
  Иначе, около мен няма човек който да не обича и да не пази природата и животните.

 4. 4 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#3] от "nhh18551388":

  Добре те пазят и глезят, даже и компютър са ти дали кретен...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK