Горски, ловни и екоорганизации настояват независима агенция да управлява горите

Сградата не министерството на земеделието, храните и горите

© Велко Ангелов

Сградата не министерството на земеделието, храните и горитеНезависимо правителствено звено да управлява горите, поискаха в призив към преговарящите за правителство партии широк кръг неправителствени организации. След като преговорите от последната седмица разискваха, но не решиха отделянето на агенцията по горите от министерството на земеделието, в подкрепа на идеята се обявиха едновременно лесовъди, ловци и природозащитници.


Иван Палигоров от Съюза на лесовъдите в България потвърди пред "Дневник", че искането на съюза за единно звено за управление на горите е изготвено още преди първите избори за годината през април. Становището е актуализирано и изпратено на партиите през ноември. Професор Палигоров уточни, че гилдията настоява за единно звено, което да обедини всички функции по управление на горите. В момента те са разпокъсани между държавните предприятия, натоварени с управление на държавните горски и ловни ресурси (на пряко подчинение на министъра на земеделието), контролните звена и дирекциите на природните паркове (подчинени на изпълнителната агенция по горите, която от своя страна също се подчинява на министъра) и отчасти от дирекциите на националните паркове (подчинени на министерството на околната среда). Според съюза на лесовъдите най-добре е след обединение на тези функции в едно звено то да бъде изведено като самостоятелна държавна агенция на пряко подчинение на Министерския съвет.


Тихомир Томанов от асоциация "Общински гори" потвърди, че сдружението е изпратило свое искане за независима агенция по горите в становище до партиите, преговарящи за коалиционно правителство. Становището е публикувано на организационната страница.

"Противоречията при стопанисването на земеделските и горските територии са антагонистични поради характера на дейностите в тях, поради което те не могат да бъдат арбитрирани в едно ведомство: Мястото на горския сектор е като самостоятелна структурна единица на Министерския съвет".
Томанов нарече работата на МЗХГ за горите "съзнателна разруха" и уточни, че след два програмни периода е очевидно, че има противоречиви интереси в рамките на министерството и докато земеделието е приоритет, то средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за горите не се разходват.


Искането за независима структура за горите в рамките на правителството е част и от апел към преговарящите партии от професионалната асоциация на предприемачите в горите БУЛПРОФОР.Становището на природозащитната коалиция "За да остане природа в България" подкрепя исканията на горската колегия и настоява Агенцията по горите да бъде независима от Министерство на земеделието. Екокоалицията напомня, че горите в България са над 30% от държавната територия, а над 85% от тях са държавна и общинска собственост. Горите са както изключително важен стопански ресурс, така и ключов елемент от природните екосистеми. Управлението им е както национален приоритет, така и особено важно в рамките на новите европейски политики, изискващи увеличаване на защитените територии в Европейския съюз и защита на горите като ключов фактор за постигане на климатична неутралност.


Екокоалицията е "силно притеснена от факта, че преговорите в групите "Земеделие" и "Екология" показаха, че има колеблива подкрепа по въпроса дали Агенция по горите да бъде независима структура, или не". Отделянето на управлението на горите (ИАГ и държавни предприятия) в самостоятелна държавна структура - държавна агенция или министерство - бе и едно от исканията, които "За да остане природа в България" изпрати преди началото на преговорите до четирите формации, обсъждащи коалиционно правителство.


За 10 години бюджетът на Изпълнителната агенция по горите е спаднал от 51 на 29 милиона, при запазване на персонал и функции.Становище в същия смисъл е изпратено до преговарящите за правителство партии и от ловния и ловно-рибарския съюзи, както потвърди за "Дневник" Валентин Карамфилов, който е част от управителните органи и на двете организации. Становището, с което "Дневник" разполага, заявява, че "преобразуването на държавната агенция по горите (ДАГ) в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) през 2009 год. е административен, икономически и финансов абсурд, поради което предвестено, резултатите са катастрофални".


Мнението на природозащитните, горските и ловните организации днес бе подкрепено и от представители на туристическия бизнес в лицето на Асоциацията на планинските водачи в България "Планини и хора". Позицията, изпратена до "Дневник", заявява, че "допуснатото преди десетилетия разделение на управлението на защитените територии (ЗТ) в две отделни министерства е грешка, която през годините е облагодетелствала тясно партийни интереси, и определено не е кореспондирала с обществения интерес. Наблюдаваме една трайна тенденция на влошаване на състоянието на екосистемите, недопустимо навлизане на механизирана техника в ЗТ, инвеститорски натиск и строителство, въпреки разпоредбите на закона, разгръщане на дърводобив, в ценни горски масиви в неподозирани и скандални за обществото мащаби, криза в кадровата обезпеченост".


Искането за независим орган за управление на горите се подкрепя и от Асоциацията на планинските водачи, като те очакват този орган да е отговорен и за защитените територии, с цел "провеждането на политики, които да бъдат отговорни и подкрепени с бюджет, така че това последно неразграбено национално богатство - горите и ЗТ - да бъде опазено и за бъдещите поколения."

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Любопитно

  Колко ще е независима? Това е въпроса.

 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Най-добре е горите да са към МОСВ. Горите и водите образуват една устойчива система в природата.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Колко ще е независима? Това е въпроса.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Какво значи "независима"? От кого да е независима? Горите и водите са собственост на държавата. Ако държавата ги даде на някой друг,(независимо кой),означава да ги даде в ЧАСТНИ ръце. Откъде-накъде!

 4. 4 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Няма как да е независима от политиците.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#2] от "Пипера е много лют":

  Моля...?! Към МОСВ? Само това не! Голямо НЕ!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Още се чудя как няма НПО "За повече администрация".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Най-добре да са към МОСВ. То и без това се занимава с охрана на природата. Иначе където и да е, всичко зависи от от почтеността на субективния фактор. Още не могат до осъдят лобиста Нено Димов.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Щом е независима Агенция, винаги е зависима

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":

  МОСВ се занимава с издаване на документи и трупане на папки. МОСВ се занимава с някакви безумни процедури по документи, които уж пазели природата. Иди и погледни хотелите по южното Черноморие покрай брега. Всичките са с благословията на МОСВ или с тяхното затваряне на очите. Дори и онзи хотел тип подпорна стена и той.

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 478 Весело

  колко отговорно тия ;борци за независима институция; напълниха касичката на дпс ? спряха добива за българия и надуха цените за вътрешния пазар ,ей така от човеколюбие и държавнически грижи цените се удвоиха поради празни складове и естествено търсене пред прага на зимата , страничен ефект от борбата ? не , планирано мероприятие на ;загрижените граждани ;

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Те някои агенции бяха уж независими, но много скоро станаха зависими. В България всичко се купува. А и политиците се изкушават да си назначават своите хора на топлички места.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "МОСВ се занимава с издаване на документи и трупане на папки. МОСВ се занимава с някакви безумни процедури по документи, които уж пазели природата. Иди и погледни хотелите по южното Черноморие покрай брега."
  До коментар [#9] от "Petleshev":
  Това е при управлението на министър-лобист Нено Димов, Шайката и Султана. Сега ТРЯБВА да има промяна! Разбира се, "ще ги познаем по делата".
  МОСВ разполага със специалисти и експерти, които поне малко разбират от чист въздух, чиста вода, защитени зони........ В Земеделието и ТУ просто няма такива и такава организация няма.
  Иначе съм съгласен за неефективната им работа, но ако такава регулация няма, ще настане пълна какафония. И ще се изтровим и ще се издушим.

 14. 14 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Да не е към някое министерство - едно, две, а към МС

  "Според съюза на лесовъдите най-добре е след обединение на тези функции в едно звено то да бъде изведено като самостоятелна държавна агенция

  на пряко подчинение на Министерския съвет."

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Някакви си никому неизвестни организации, дават акъл на една от най-успешните по отношение на прираста на горите страни в ЕС!
  С какво подобна правителствена службица, ще е по-защитена от влиянието на разпределителите на порции от сегашните отдели в министерството? Единственото, което би постигнала, е да осигури топли местенца и благи заплати на още и още, все "наши" хора.
  Има два успешни модела на управление на горския фонд - финансиран от държавата стопанин, който се грижи за територия, обявена за национален парк и осъществява всички дейности, свързани с дърводобив, мелиорации, лов, риболов, дивечовъдство, биоразнообрази, екология, туризъм, прокарване на инфраструктура през територията и т.н. Такъв модел много успешно се прилага в САЩ, където подобни обекти са дадени на концесия или се издържат (работят за) съответния щат. Да, ама САЩ имат два пъти по-ниска плътност на населението от България и много по-висока урбанизация, та такъв модел може да е успешен.
  Другият е всички тези дейности да се изпълняват от местния ловен съюз. Такъм модел съществува в Европа. Обаче и тук той е неприложим, защото повсеместно ловните организации са казионни реликти от времето на социализма и шанс да станат добър стопанин няма. По-скоро, председателите биха разпродали каквото могат, по модела на Костофф-ата приватизация и после, ако ще и потоп.
  Така че, концентрирайте се в това да осигурите полицейска защита на горските и финанси на ИАГ, както и спазване на съществуващото законодателство, преди да измисляте все по-идиотски и неработещи конструкции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK