Синдикалисти подкрепиха искането за независимо правителствено звено за горите

Към момента управлението на горите в България е разделено между държавните предприятия, натоварени с управление на държавните горски и ловни ресурси (80% от горите в страната, на пряко подчинение на министъра на земеделието), контролните звена и дирекциите на природните паркове (подчинени на изпълнителната агенция по горите, която от своя страна също се подчинява на министъра) и отчасти от дирекциите на националните паркове (подчинени на министерството на околната среда). Горите са над 37% от територията на България.

© Николай Стайков

Към момента управлението на горите в България е разделено между държавните предприятия, натоварени с управление на държавните горски и ловни ресурси (80% от горите в страната, на пряко подчинение на министъра на земеделието), контролните звена и дирекциите на природните паркове (подчинени на изпълнителната агенция по горите, която от своя страна също се подчинява на министъра) и отчасти от дирекциите на националните паркове (подчинени на министерството на околната среда). Горите са над 37% от територията на България.Синдикалната организация за горите на профсъюза "Подкрепа" днес е подкрепила искането на различни браншови и природозащитни организации за правителствено звено, което да управлява горите на пряко подчинение на Министерския съвет. Днес горскостопанските организации и конфедерацията по труда са представили искането си в съвместна пресконференция в Българската телеграфна агенция.


В самостоятелно си становище по темата днес Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" настоява, че развитието на сектора "Горско и ловно стопанство" у трябва да се постави "на най-високо държавно ниво и това е правителството на Република България, което в най-пълна степен би се осъществило чрез създаване на самостоятелно ведомство Държавна агенция по горите". Профсъюзът изтъква важността на горите за биоразнообразието и климатичната адаптация на страната и призовава те да бъдат вписани като "елемент от националната сигурност на страната".


Държавата е доказано най-добър стопанин на българската гора. Ние настояваме за изготвяне на обективен, експертен анализ за резултатите от публично-частните партньорства и тези от тях, които не са в интерес на българското общество, не допринасят за устойчивото развитие на гората и дивеча, да бъдат прекратени мигновено. Гарантираме, че наистина професионално изследване би доказало, че отдаването на държавна горска и ловна територия дългосрочно на частния бизнес носи само разходи и загуба за държавата и е вредно за гората и дивеча.


Национална Федерация „Земеделие и горско стопанство“ на КТ ПодкрепаДруго искане на синдикалистите е за управление на новото правителствено звено да бъде избран "отговорен експерт, с безспорен професионален опит, доказан в областта ръководител на тази институция. Човек неопетнен с корупционни зависимости, за да постигнем извършването най-сетне на успешна реформа в сектора в името на устойчивото му развитие и утвърждаване достойнството на лесовъдската професия".


В днешната съвместна конференция предложението е било разяснено от представители на Асоциацията "Общински гори", Съюза на лесовъдите в България, Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи, Асоциацията на горските фирми в България, Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост, Националната федерация по земеделие и горско стопанство "Подкрепа" и Българския ловно-рибарски съюз и Българската ловна асоциация.


Според съобщение на БТА, от бранша изцяло подкрепят направените предложения от експертите по време на предварителните консултации за изработване на обща програма на бъдещото правителство за образуване на самостоятелно горско ведомство в структурата на следващия Министерски съвет. "Пребиваването" на сектора в министерството на земеделието през последните десет години доведе до разрушаване на повече от 100-годишния натрупан опит в управлението и стопанисването на българските гори, с посочените от експертите последици от това, смятат от бранша.


Участниците в пресконференцията са се обединили около мнението, че въпреки високата активност на неправителствените организации от сектора за отговорно отношение към горите, всички земеделски министри от последното десетилетие "съзнателно и демонстративно" са подценявали значимостта на горите за обществото и перманентно са неглижирали нуждите от подкрепа, най-вече - на общините - собственици на гори, в усилията им ефективно и законосъобразно да управляват територии. Пълен е провалът на изпълнението на т.нар. горски мерки от Програмата за развитие на селските райони за двата изминали периода, категорични са от бранша.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Весело

  "...независимо ПРАВИТЕЛСТВЕНО звено..."

  Демек,дървено желязо.

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 924 Неутрално

  То е ясно. Синдикалистите, които у нас са соц-отживелица, виреят само в публичния сектор. Повече администрация значи повече лапачка за тях.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 772 Неутрално

  То е ясно. Синдикалистите, които у нас са соц-отживелица, виреят само в публичния сектор. Повече администрация значи повече лапачка за тях.
  —цитат от коментар 2 на majorman


  По-яки са от НАТО трътеите.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Ейй, за горите може, за главния прокурор не може :)

  Само да не стане после да се чудите как да направите отчетност на това звено. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK