Подкаст: "Еко трансформъри": Кръгов живот за електромобила

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Подкаст: "Еко трансформъри": Кръгов живот за електромобила


Знаете ли, че 40 рециклирани батерии за електромобили ще се използват, за да се захрани концертът на групата Coldplay във Великобритания? Докато пластмасата и свързаните с нея предизвикателства са актуална тема вече няколко десетилетия и има доста технологии за нейното рециклиране, се появяват нови материали и отпадъци, които скоростно навлизат в ежедневието ни. Такъв материал са именно батериите за електромобили. Затова се налага да мислим и за тяхното рециклиране.


Според Мариана Итева, заместник-регионален директор на "Веолия" за България и гост в третия епизод от поредицата подкасти "Еко трансформъри", България може да бъде в крак с този преход и да разчита на безотпадъчни технологии, така че от всяка батерия да се произведе отново батерия. Експертът по управление отпадъците в Министерството на околната среда и водите - Антон Пейчев, споделя, че движещата сила за тези технологии е комбинация между предприемачеството, регулациите и науката, която е пресечната им точка. Специално от Франция в разговора се включва и Ромен Дюбок, който разказва за чуждия опит в рециклирането на този вид отпадъци.


"Истинският движещ фактор за развиване на дейността по рециклиране е да можем
да възстановим метала от старите батерии от електромобили с изтекъл живот и
този метал да се използва отново в производството на нови батерии", споделя той.
В епизода с водещ Рашид Рашид ще чуете още:

  • Какви са наличните технологични решения за рециклиране на батерии за електромобили
  • Перспективите пред Европа и България
  • Какви са иновациите, които прилага Veolia
  • Какво може да направим всички ние, за да намалим екологичния си отпечатък


Aко този епизод Ви е харесал, може да чуете и предните епизоди на "Еко трансформъри", в които говорим за значимостта на кръговата икономика и представяме добри и ефективни практики. Очаквайте и епизод, в който говорим за ролята на рециклирането на материали и в частност пластмасата в този кръг.


Абонирайте се за подкаста "Еко трансформъри" в SoundCloud или Spotify.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK