Горски и браншови асоциации отново настояха всички горски служби да са извън земеделието

Сградата не министерството на земеделието, храните и горите

© Велко Ангелов

Сградата не министерството на земеделието, храните и горитеС отворено писмо до президента и председателя на 47-ото Народно събрание браншови и професионални организации от горския сектор настояха не само Изпълнителната агенция по горите, но и държавните горски предприятия да бъдат част от ново правителствено горско ведомство. Това се случи, след като природозащитни и горски организации подкрепиха идеята Агенцията за горите да бъде независима от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и да обединява всички функции по управление и контрол на горите.


Идеята за независимост от земеделското министерство на агенцията по горите беше обсъдена на преговорите за коалиция преди седмица по предложение на "Демократична България". Различни горски, ловни и природозащитни организации настояха пред преговарящите за коалиция формации за такова отделяне преди седмица. Идеята се предлага от месеци от сектора, като в различни варианти се споменаваше дори горското ведомство да отговаря за националните паркове, които са в ресора на Министерството на околната среда и водите. Към момента горските организации вече са се отказали от идеята защитените територии с най-строго опазване от националното законодателство да бъдат стопанисвани като гори.


Призивът от днес на професионалистите в горското стопанство настоява отново за единно звено, което да обедини всички функции по управление на горите. В момента те са разпокъсани между държавните предприятия, натоварени с управление на държавните горски и ловни ресурси (на пряко подчинение на министъра на земеделието), контролните звена и дирекциите на природните паркове (подчинени на изпълнителната агенция по горите, която от своя страна също се подчинява на министъра) и отчасти от дирекциите на националните паркове, които по закон имат приоритетна цел опазване на природата (подчинени на министерството на околната среда).
Повторният призив, този път адресиран освен до преговарящите за правителство и до президента и председателя на парламента, е мотивиран от слухове, че след преговорите агенцията по горите ще стане държавна на пряко подчинение на Министерския съвет, но държавните предприятия ще останат в рамките на МЗХГ. В призива се настоява че освен "горското ведомство да е вън от аграрното", то "трябва да бъде единно" - тоест, шестте държавни горски предприятия и държавното предприятие "Агролеспроект" ЕАД да бъдат част от него.


Според призива, подписан от 15 организации, включително горските подразделения на профсъюзите КНСБ и "Подкрепа", решението "да останат държавните предприятия извън контрола на силната горска администрация (в друго ведомство) - обрича БЪЛГАРСКАТА ГОРА на лобистки интереси и апетити за приватизация от тъмни сили от миналото и настоящето, а целия сектор на разпад".


Експертът на партия "Зелено движение" и лесовъд Тома Белев подкрепи призива и горските предприятия да са част от агенцията по горите. "Във всички случаи трябва бърза промяна в държавните горски предприятия още в началото на 2022 г. и дебатът за реформата трябва да е обществено-политически и да започне сега. Логично е те да са част от новото горско ведомство. Но най-важното е да решим проблемите с управлението на държавните гори, които са 80% от горите в България. Проблемите с незаконна сеч и корупционни практики са до голяма степен свързани със съвместяването на публични и търговски функции в сегашните държавните горски предприятия", коментира Белев.


Централната горска служба е създадена през 1879 г. с правителствен указ от 17 юли като самостоятелен сектор "Надзор над лесовете" към Отделението на държавните имоти и рудите в Министерството на финансите. Звеното е било подчинено на Министерството на финансите (1879 - 1894) и на Министерството на търговията и земеделието (1894 - 1912). От 1912 година насам през различни периоди е подчинено или функциите му са били обединени с Министерството на земеделието (1912 - 1949, 1957 - 1960, 1986 - 1990, след 1997 до 2007 г.) или то е било на пряко подчинение на Министерския съвет. На няколко пъти има статут на самостоятелно министерство (1949 - 1951, 1966 - 1971 и 1971 - 1986 г.)


Акцентите в приоритетите на правителствата се отразяват в самостоятелността на звеното или обединяването му с различни стопански сектори - министерство "на горите и горската промишленост" през 1966- 71 и през 1976 - 1986 или на "аграрната реформа" (1997-1999) и "земеделието" (1999-2007) и т.н. В периода 1971-1976г. ведомството е било с изведен акцент върху природозащитата с име "Министерство на горите и опазването на природната среда".


През последния век агенцията по горите е била многократно самостоятелно правителствено звено - например, с името Национално управление по горите (НУГ) и като Министерство на горите. Последно тя се превръща в агенция на подчинение на земеделското министерство през 2011 г. Повече за историята на горите в различни звена можете да видите тук.


Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Пред теб какво са птиците сиротни
  какво е някой пес, от глад терзан :-)))

 2. 2 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 797 Неутрално  Некадърните калинки на новите управляващи оставиха хората в провинцията без дърва за горене през зимата . Престъпници . 3. 3 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Искането ми се струмва разумно. Горите и Земеделието са твърде различни, че да бъдат под една шапка.

  Сам съм, други няма...
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Не трябват прибързани решения

 5. 5 Профил на vnu591091948
  vnu591091948
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Не е истина:
  Аз бях отговорен за квартала с детските площадки във Валдщадт. Получавах си заплатата срещу свършената работа.
  Като получавам пари, и си върша работата.

  Дано ме вземат наново.Днес получих писмо, че съм бил социално осигурен, работодатея ми е плащал социалните осигуровки

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Горските, досега като бяха под контрола на ДПС, много тихи бяха...! Намерили сега черква да се прекръстят, а?! Гиди крадльовци...!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Предполагав от ГЕРБ-ДПС ще бъдат категорично против.

 8. 8 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  защо Агенцията по горите не е към Министерството на околната среда?

  Истината ни прави свободни.
 9. 9 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Кражбите няма да намалеят с реорганизации.
  Ще намалеят с работещи държавно обвинение и полиция.
  Без справедливост и правосъдие няма държава.
  Никъде, в никой сектор.
  Има само сарайска саранча и мутри

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#7] от "pafaka22":

  ГЕРБ-ДПС са си по принцип против всичко! Но са ЗА Доган!

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Некадърните калинки на новите управляващи оставиха хората в провинцията без дърва за горене през зимата . Престъпници .
  —цитат от коментар 2 на bxr35608444


  За сметка на това районите с местен ДПС паша са натрупали дърва за 5-6 зими! Има сериозни основания всички горски служби да се извадят извън земеделието!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Некадърните калинки на новите управляващи оставиха хората в провинцията без дърва за горене през зимата . Престъпници .
  —цитат от коментар 2 на bxr35608444


  Глупостин говориш, точно днес минах по околовръстния път на Ямбол има5-6 склада с дърва видях огромни купове дърва,обаче лятото септември месец ме помолиха едни съседи да им купя дърва единкубик, за да си сварят ракия, тогава обиколихме съшите складове едно дръвче нямаше, че се наложи да им давам от моите . Днес хората си поръчаха, но палет 0.7 куб е 90 лева нарязани нацепени..

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд!
 13. 13 Профил на Spasimir Spasow
  Spasimir Spasow
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз като човек работещ в бранша искам да ВИ кажа защо се създадоха 6-те предприятия.За да може да се краде безпрепятствено.Само един пример ще дам и той е:Прословутата схема 19/45.Какво значи това:На всяко 19 число от месеца всяко от 6-те предприятия трябва да занесе в Министерство на земеделието при зам.министърката от БСП,45000лв.не регламентирани пари.Тази схема я разкри покойният вече инж.Юри Миков,умрял при загадъчни обстоятелства в една автокатастрофа в Гърция през 2014г.Има още много други начини да се краде.Друг такъв е създаването на така наречените ,,вътрешни фирми",такъв в случая е и мястото където аз работя в момента.Двама служители направиха фирма и още си работят хем като горски служители,хем като фирма.И аз си задавам въпроса:Възможно ли е това и кой ги покровителствува?
  Отговорете ми ВИЕ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK