Екоминистърът: За да бъде довършена, "Струма" трябва да мине извън Кресненското дефиле

Борислав Сандов - вицепремиер и министър на околната среда и водите

© Юлия Лазарова

Борислав Сандов - вицепремиер и министър на околната среда и водитеЗа да бъде довършена, магистрала "Струма" трябва да излезе извън Кресненското дефиле. Това коментира пред Нова телевизия министърът на околната среда Борислав Сандов. .


"Опитът на предходни правителства да изградят магистралата в тази част на дефилето възпира този процес, защото според европейските изисквания това е недопустимо", каза министърът и добави, че извеждането на магистралата извън дефилето би улеснило завършването на проекта.


Според първоначалния план магистрала между София и Солун следваше да има за Олимпийските игри в Атина през 2004 г. В продължение на десетилетия обаче се водят спорове как да бъде проектиран най-сложният участък - в района на дефилето - като в годините е избирано между тунел, комбинация от тунели и виадукти или алтернативно трасе. Последно управлението на ГЕРБ беше решило в посока към Гърция движението да остане през дефилето, а към София да мине по склоновете на Пирин източно от него. Срещу варианта през дефилето обаче има сериозни възражения от страна на еколозите - проломът е малка територия - находище за биологични видове от различни групи - пеперуди, влечуги, птици и други, и местообитания , които са редки и приоритетни на европейско ниво.
Сандов каза, че за бъдещето на проекта се водят интензивни разговори между министерствата на околната среда и на регионалното развитие и благоустройството. "Има проектна процедура на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), надяваме се да стигнем бързо до решение", добави той.


Министърът припомни, че ГЕРБ беше решила да строи най-сложния и проблемен участък с бюджетни средства, докато ако аутобанът мине извън дефилето и екологичните рискове бъдат избегнати, би могло да се ползва европейско финансиране . "ГЕРБ последно предложиха финансиране от страна на държавата, което би натоварило твърде гражданите, а имаме възможност за еврофинансиране, ако имаме добра ОВОС, каза Сандов.


Запитан дали предлаганият от него вариант няма да бъде по-скъп, министърът отговори, че трябва да се калкулират и ползи - местното население ще може да пътува през дефилето като по локален път, а биоразнообразието там, което е изключително богато, ще бъде запазено.


"Подпорната стена" на Алепу трябва да бъде рекултивирана


Т. нар. подпорна стена на морския бряг в местността Алепу в община Царево трябва да бъде не само съборена, но и рекултивирана, каза Сандов. Тази задача е възложена на регионалната екоинспекция.


В края на миналата година Върховният административен съд потвърди нищожността на разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт, представян пред обществеността като "подпорна стена", предотвратяваща свлачищен процес. Инвеститорът на "Алепу вилидж" обаче тогава каза, че няма да събори и ще търси правата си извън България.


Обектът беше споменат от Сандов като един от примерите за дейности, заради които новото строителство в 100 метровата зона около морския бряг трябва да бъде забранено. Заварените случаи ще бъдат прегледани един по един и тези с неизрядни документи ще трябва да бъдат спрени. Министърът направи уговорката, че ограниченията няма да засегнат случаите на заварено положение. "Имаме твърде много незаети легла и все по-малко места за природосъобразен туризъм. Добре е да имаме цялата палитра: не всеки иска да ходи на море в хотелска част", каза той.


Друга негова идея е приватизирани в нарушение на конституцията дюни да бъдат изкупени от държавата и да станат отново част от плажната ивица. "Върви картирането на дюните. Някой е подкопал конституцията като е продавал българския плаж. Правим ревизия и ако се наложи, ще бъдат изкупувани обратно дюни", каза Сандов.


Депозитна система за пластмасите бутилки


Друго намерение на министъра е инсталирането на удобни за потребителите места на машини, които да изкупуват празните пластмасови бутилки. Целта на депозитната система е да се постигне по-голям напредък при разделното събиране, а хората да получат стимул да ги връщат.


Това обаче означава, че ще се въведе продуктова такса за съдовете, предупреди той. Сега себестойността на една празна пластмасова бутилка е около 0.3 стотинки, а това не стимулира събирането и връщането им. "Това задръства регионалните депа за отпадъци, заради които имаме друг проблем - наказателни процедури", каза министърът. В отговор на въпрос той посочи, че размерът на продуктовата такса ще се реши с преценка на това доколко би насърчил връщането на амбалажа.


На купувачите на е-автомобили ще се връща до 20% от стойността


В новия програмен период по оперативната програма "Околна среда" са предвидени около 30 млн. евро за насърчения за покупка на нови електромобили. Предвижда се персоналната помощ за всеки купувач в зависимост от марката да е около 6140 евро или около 20 на сто от стойността на автомобила, каза министърът. Помощи ще се дават обаче само на жителите на населени места с мръсен въздух, какъвто е например Пловдив.


В сегашния програмен период са предвидени 47 млн. лв., с които общински администрации, общини, училища, детски градини, които се отопляват с твърди горива или мазут, да преминат на друг тип гориво. Други 120 млн. лв. са за домакинствата в 20 общини с мръсен въздух, които да си подменят отоплителните уреди. "Качеството на въздуха е едно от първите неща, които трябва да променим", подчерта Сандов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK