Зимуващите в България водолюбиви птици са по-малко през последните години

Зимуващите в България водолюбиви птици са по-малко през последните години

© Нели ДончеваПо-малък брой в сравнение с предишни периоди са установените водолюбиви видове птици в страната - общо 206 688 индивида. Това съобщава организатора на националната инициатива за традиционно среднозимно преброяване, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), като уточнява, че през 1999 и 2000 г. водолюбивите птици у нас са наброявали съответно 404 410 и 652 418. През последните две години броят също е нисък - през януари 2021 г. са преброени 190 147 водолюбивии птици, а през 2020 г. - 226 636.


Това са резултатите при обработени малко над 90% от данните. Среднозимното преброяване се провежда от доброволчески екипи, координирани от БДЗП и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към екоминистерството. Традиционно преброяването се провежда в средата на всеки януари. Наблюденията се осъществяват от голям брой малки екипи, разпределени около влажни зони и водоеми, които приютяват зимуващите водолюбиви птици.


Зимуващите в България водолюбиви птици са по-малко през последните години

© Златин Маринов


Среднозимното преброяване
БДЗП уточняват, че преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души. То се осъществява едновременно и синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International.


Преброяването дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа "Натура 2000". В България зоните от европейската мрежа за опазване на дивите птици са 120 на брой и като обща площ покриват 23% от територията на страната. Повече на брой са зоните с европейска защита за редки местообитания и видове 233. Голяма част от зоните се припокриват, защото защитават едновременно и редки видове, и диви птици - например зона "Странджа", която е и национална защитена територия (природен парк). Повече за защитените зони и територии и регламентите за "Натура 2000" в България - тук.


Според последните данни популациите на някои от световно застрашените видове като малката белочела гъска и кафявоглавата потапница продължават да намаляват, поставяйки тези видове под реален риск от изчезване. За България намалява броят на рядката и красива за наблюдение червеногуша гъска., която преди години е зимувала в ята от стотици индивиди край водоемите на Северна Добруджа


Интересните и редки видове тази година


Преброените най-многочислени видове водолюбиви птици са зеленоглавата патица (43 165 индивида), обикновената лиска (28 514) и световно застрашената кафявоглава потапница (26 206).


Екипите са наблюдавали 5851 големи белочели и 32 от световно застрашените червеногуши гъски. За сравнение, през миналата година техният брой е бил съответно 2017 големи белочели и 48 червеногуши гъски, а през 2020 г. - 3300 големи белочели и 322 червеногуши гъски.


Ненадминат остава резултатът през 2013 г., когато са били установени рекордните за България над 54 000 червеногуши гъски. През настоящата година миграцията от Сибир на юг към България на червеногушите гъски вероятно е повлияна от по-благоприятните условия за зимуване в Румъния.


В северната ни съседка в момента ловът е забранен. Липсата на това безпокойство е възможно да подпомага оставането на редките птици в Румъния вместо традиционното им пътуване до дуранкулашките и шабленските езера край българското Северно Черноморие за зимата. През последните години намаляващият в България брой на привличащите фотографите червеногуши гъски бе обясняван и с климатичните промени. Заради по-топли зими възможност за зимуване птиците вече имат и в по-северни райони кай Черно море.


Червеногуши гъски

© Емил Енчев

Червеногуши гъски


От световно застрашените водолюбиви видове, освен червеногушите гъски и кафявоглавите потапници, при преброяването миналия уикенд са установени и 4 ушати гмуреца, 1112 тръноопашати потапници, 2 кадифени потапници в язовир Огоста и 1490 средиземноморски буревестника.


БДЗП съобщава и други интересни за любителите на птиците наблюдения - голяма черногърба чайка в района на Северното Черноморие, 849 къдроглави пеликани, 17 550 малки корморана и 84 големи черноглави чайки в района на Бургаските езера, един розов пеликан в язовир Розов кладенец, 9 белооки потапнци на язовир Овчарица и 173 червени ангъча по река Дунав при село Попина.


Общо за страната са регистрирани 29 морски орела, които са вид от Червената книга на България. Освен това бяха наблюдавани и видове, които не са характерни за зимните месеци у нас - една гривеста чапла по река Огоста, 31 малки бели чапли, 11 бели и 18 черни щъркела в Южна България, две гривести и една речна рибарка от района на Бургас.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK