Бракониерството на диви кози 3 месеца по-късно: тайно разследване и липса на документи

След отстрела от хеликоптер дивите кози са били одрани и обезглавени. "Дневник" разполага със снимки на труповете, които не публикуваме заради съдържащото се имплицитно насилие. Настоящата фотография е илюстративна: Главите на този защитен вид животни са често използвани за "украса"

© Стефан Аврамов, Българска фондация биоразнообразие

След отстрела от хеликоптер дивите кози са били одрани и обезглавени. "Дневник" разполага със снимки на труповете, които не публикуваме заради съдържащото се имплицитно насилие. Настоящата фотография е илюстративна: Главите на този защитен вид животни са често използвани за "украса"Разследването на прокуратурата е за по-лек вариант на бракониерство, а в министерството едва този месец започва преписка по отстрела на защитени диви кози от хеликоптер в национален парк "Централен Балкан". Това стана ясно от отговор на прокуратурата на Стара Загора до "Дневник" и парламентарен отговор на екоминистъра Борислав Сандов.


Фактите


Бракониерството е от 28 октомври 2021 г., като е регистрирано, че в конкретен час и на конкретно място е ползван хеликоптер, има свидетел и са взети проби от огнестрелните рани и от следите на местопрестъплението. Досега няма разкрития и повдигнати обвинения.


Прокуратурата 3 месеца по-късно


Седмица след престъплението "Дневник" получи писмени потвърждения за случая от районната прокуратура на Стара Загора и от пресцентъра на МОСВ - тук. След уточняващи въпроси през декември и през януари на "Дневник" нова информация по случая не е предоставена от прокуратурата. Аргументът е следствената тайна. Единствено е потвърдено, че е "назначена балистична експертиза" (отговор на прокуратурата до "Дневник" от 9 декември 2021 г.) и е "изискана информация от Агенцията по въздухоплаване" (отговор от 26 януари 2022г.).
Отговорът на прокуратурата уточнява, че първоначалният 2-месечен срок на разследването е удължен до 28 февруари. Самото разследване се извършва на основание Наказателния кодекс, в частта му в чл. 237 (1): "Който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право (да ловува)."

Както "Дневник" вече писа, това е най-лекото наказание. Другите варианти са:
    • Убийството на дива коза се наказва по чл. 278д на Наказателния кодекс като приоритетен вид по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.
    • Отделно от това по тарифата за обезщетение при нарушения по ЗБР, при нараняване, осакатяване, убиване или отнемане от природата на дива коза нарушителят трябва да заплати обезщетение от 5000 лв.
    • В допълнение, предвидено е отнемането на ползваните инструменти при престъплението - като оръжие и превозно средство - по силата както на Наказателния кодекс (чл. 53), така и на ЗБР (Чл. 129).
    • По Закона за защитените територии и според неговия чл. 81. се наказва с глоба от 500 до 5000 лв. лице,
    нарушило режимите и плана за управление за конкретната защитена територия.Служебното екоминистерство спира сигнала от националния парк


В отговора на парламентарен въпрос за случая вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов изнесе подробна информация по фактологията и времето, в което парков рейнджър е наблюдавал и сигнализирал за стрелбата от хеликоптер, трупове на обезглавени защитени диви кози и маскирани хора, които се качват в хеликоптера. От отговора на министъра стана ясно, че дирекцията на Национален парк "Централен Балкан" е съобщила веднага на началника на кабинета на служебния министър Асен Личев. От екоминистерството са разпоредели да не се предприемат следващи действия от дирекцията на националния парк, защото случаят се поема на централно ниво от институцията. След това едва на 30 октомври (2 дни по-късно) дирекцията е била посетена от полиция за започващо разследване.


Дирекцията на НП "Централен Балкан" не разполага с информация за самоличността на извършителите и за собствеността на хеликоптера


Борислав Сандов в отговор на парламентарен въпрос


Към момента в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не са започнали административни действия за бракониерството. Във ведомството няма информация по случая освен изготвения по повод парламентарния въпрос доклад от дирекцията на Национален парк "Централен Балкан". Информацията на прокуратурата е секретна и екоминистерството няма достъп до нея.


Без да цитира имена, Борислав Сандов уточни, че получава призиви в социалните мрежи за намеса, но в министерството няма оставена документация по случая, след като кабинетът на служебния министър Личев е настоял да поеме случая и дирекцията на парка да не започва административна преписка. Екоминистърът призова запознатите да предоставят своята информация на МОСВ.Министър Борислав Сандов разясни, че във възможностите на министерството е да започне административна процедура по случая паралелно с наказателната процедура, за която се чака информация от прокуратурата.


Като пример Сандов посочи случая с увреждане на природна забележителност "Мелнишки пирамиди", където тече разследване по Наказателния кодекс, но паралелно и МОСВ е започнало административна процедура заради увреждане на зона от мрежата "Натура 2000". Процедурата, започната от екоминистерството в този случай, е по закона, постановяващ, че нарушителят трябва да плати за възстановяване на природното увреждане (ЗОПОЕЩ) - закон, който до момента не е прилаган в България.


За превенция на бракониерство министър Сандов поясни, че е нужно увеличение на заплатите на охраняващите защитените територии. Той уточни, че към момента те са сравними с възнаграждението на чистачка в министерството. Сандов планира и работа с хижарите в района за недопускане на бракониери в националния парк.


Задалите въпроса депутати Зорница Стратиева ("Зелено движение") и Александър Дунчев ("Продължаваме промяната") настояха, че бракониерство с летателно средство е изключително фрапантно престъпление и че е необходима по-добра система за граждански сигнали за бракониерство.


Пълният отговор пред Народното събрание на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK