Кабинетът одобри 35 млн. лв. обезщетение за Ковачки след съдебно решение

ТЕЦ "Брикел"

© Юлия Лазарова

ТЕЦ "Брикел"Правителството одобри днес 35 млн. лв. по бюджета на Министерството на околната среда и водите, с които да бъде изплатено обезщетение на компанията "Брикел", свързвана с Христо Ковачки. Размерът на одобрената сума се вижда от съобщение на Министерския съвет, а екоминистерството уточни по кой съдебен казус е плащането.


На 23 декември 2021 г. Върховният административен съд постанови решение, с което МОСВ е осъдено да заплати на "Брикел" ЕАД обезщетение. Водените дългогодишни съдебни дела са по повод присъдено от съда обезщетение за причинени вреди във връзка с отказ от страна на МОСВ за отпускане на безплатни квоти за емисии на парникови газове, припомниха от министерството днес.


Делото е било заведено преди 10 г. след отказ на МОСВ да предостави на "Брикел" безплатни квоти за емисии на парникови газове. Искът е заведен по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, съгласно който държавата и общините отговарят за вредите, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица. По това време държавата се управлява от първия кабинет "Борисов", а министър на околната среда е Нона Караджова.
Друго дружество от същия кръг - "Марица 3", днес повторно беше спряно от настоящия екоминистър Борислав Сандов заради нарушения на комплексното разрешително. Повече по случая четете тук.


По съвпадение Съдът на ЕС също днес осъди България за неизпълнение на задълженията ѝ по директивата на Европейския парламент от 2008 г. за качеството на атмосферния въздух като конкретно посочи нарушения именно в Югоизточна България, където действат двете компании.


Ковачки не е пряк собственик на теца в Гълъбово, но преди време природозащитната организация "Грийнпийс" - България го свърза със собствеността на централата, а и той самият се е определял за консултант на някои от бизнесите, които му се приписват. Едноличен собственик на капитала на "Брикел" е регистрираното във Великобритания дружество "Бакар Лимитид" (Bakkar Limited), а роденият през декември 1951 г. Рой Кенеди (Roy Kennedy) е вписан като директор и мажоритарен собственик от 23 декември. Дотогава "Бакар Лимитид"се управлява от 82-годишния Дейвид Фордхам, пише investor.bg по повод съдебното решение от 23 декември 2021 г.


Преди ден по БНТ министър Сандов коментира по повод протестите на работниците на "Марица 3" собствеността на дружеството: "Аз не съм разследващ орган. Всички имаме съмнения за едно лице, което е консултант на множество предприятия от този тип в страната, но не съм разследваща институция, за да установя кой стои зад формалния собственик във Великобритания".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK