Георги Камов: Наблюдаваните 260 вида птици за ден значат, че в България все още има голямо биоразнообразие

Георги Камов: Наблюдаваните 260 вида птици за ден значат, че в България все още има голямо биоразнообразие

© Георги КамовГеорги Камов е съосновател на Sofia Bird Walks - организация, която насърчава хората да опознават, наблюдават и опазват птиците чрез разходки, събития и авторски онлайн материали. Тази събота, 14 май, организацията беше в основата на инициативата за глобално състезание за наблюдение на птици в рамките на 24 часа - т.нар. Global Big Day. България е на второ място в Европа с 260 вида наблюдавани птици, надмината само от Испания с 313 вида, сочат обявените вчера резултати. Въпреки войната, която Русия започна в Украйна, украинските любители на птици са успели да видят 121 вида на 14 май.


Любопитни статистики от Global Big Day в България:
  • На 14-ти май сме успели да видим 80% от птиците, наблюдавани в България от началото на тази година, и 60% от всички, виждани в страната ни въобще.
  • Водещите области по брой видове са Бургас (177), София-град (141) и Добрич (138).
  • Първият наблюдаван вид е южен славей, в 00:00 часа, а последният - ливаден дърдавец, в 23:16 часа.
  • До 9:00 часа сутринта са видени 90% от видовете птици, наблюдавани през този ден - т.е. ставането рано определено се отплаща.


В събота беше Големият ден за наблюдение на птици в света, а вчера обявихте резултатите от наблюденията. Какво точно е Global Big Day?


- Това e ден в годината, в който любители на птици от цял свят излизат навън и се стремят да видят възможно най-много видове за 24 часа. Денят е през пролетта, обикновено в началото на май - тази година той се проведе на 14-ти май. Заради популярността, а и заради различното разположение на страните и броя птици, които могат да се видят през определен сезон, през 2018-та стартира и October Big Day, който е през есента.
Има благороден "състезателен" елемент, в който любители на птици, екипи и държави се надпреварват кой ще види най-много видове птици. Но е и изключително важно от научна гледна точка и помага за опазването на птиците в цял свят. Толкова усилено наблюдение за ограничен период от време дава една моментна "снимка" на състоянието на птиците по света и дава възможност да се събере голямо количество данни, което е с напълно отворен достъп - с изключение на най-чувствителните видове.


А Global Big Day е и чудесен, забавен и увлекателен начин да прекараме време сред природата, радвайки се на пернатите същества около нас. Хубавото в него е, че всеки е напълно свободен да се включи, независимо дали е любител на птиците, който разпознава няколко вида от своя двор или парк, запален "бърдър", който се стреми да види възможно най-много редки видове - или орнитолог, който професионално се занимава с птици. Всички са добре дошли да участват, от всички краища на света - индивидуално, с приятели или пък с екипи, с които да търсят птици заедно.


Кой го организира и защо се попълва база данни на американски университет?


- Организациите, които подкрепят събитието са много, но основният организатор е Лабораторията по орнитология на университета "Корнел", САЩ (Cornell Lab of Ornithology). Това е една от водещите институции за изследване на птиците в цял свят и създател на платформата eBird, която се използва за попълване на наблюденията по време на Global Big Day. Тя е най-голямата напълно безплатна платформа за птици, в която всеки може да отбелязва видовете, които наблюдава навсякъде по света - включително и в България.


Колко "глобален" е Големият ден и има ли развитие в броя страни и участници през годините?


- В началото денят не е бил глобален, а само в рамките на САЩ. Но през 2015 г. екипът на Cornell Lab решава да покани всички, които искат да участват. Тогава хората, които се включват, са 14 000 от 130 държави. Седем години по-късно, през 2022 г, броят на участниците вече е 51 000 от цели 193 държави.


Откога има участие от български екипи?


- От самото начало сме имали хора от България, които се включват, но през последните години полагаме усилия да привличаме все повече и повече участници.


Нараства ли броят на българските екипи и точки в България на наблюдение спрямо предходни години?


- През 2015-а са били само 10 души, които са били на 6 места в България. Тази година имаме 101 участници, които общо са посетили над 100 места в България в 25 области на страната.


Какво означава второто място на България по брой наблюдения в събота - много активни наблюдатели или наистина много богато разнообразие от птици?


Един от наблюдаваните видове от общо 260 за България на 14 май е и качулатият синигер

© Нели Дончева

Един от наблюдаваните видове от общо 260 за България на 14 май е и качулатият синигер


- Със своите 260 вида, наблюдавани на 14 май, България се нареди на второ място от 40 държави в Европа, които участваха в Global Big Day. Това е страхотно постижение - пред нас е само Испания с 313 вида птици, но тя е 4 пъти по-голяма от България и с много повече участници. Това потвърждава колко голямо биоразнообразие имаме все още въпреки всички проблеми с опазването на природата у нас.


Броят наблюдатели също оказа влияние - тази година имахме най-много участници, както и страхотни постижения на отделни хора и екипи. Група от 5-има души - Владимир Младенов, Албена Иванова, Стела Трендафилова, Теодор Трифонов и Георги Бъчваров - заедно успяха да видят цели 181 вида, а Йордан Василев видя 170 - това прави по около 7 нови вида птици за всеки час от денонощието! Освен в България те са водещи по брой видове и в цяла Европа - на трето място на континента е бърдър от Полша със 160 вида.


Какво сочат резултатите за света?


- В глобален мащаб цифрите са не по-малко впечатляващи. Всъщност тази година ще имаме световен рекорд, тъй като за един-единствен ден бяха наблюдавани над 7600 вида птици - 72% от цялото птиче разнообразие на планетата!


Участваха над 50 000 души, които отбелязаха над 131 000 списъка с наблюдавани птици. Най-много видове са видени в Колумбия (1538), Перу (1430) и Еквадор (1114), а България е на 34-то място със своите 260 вида.


Има ли важни за птиците райони, от които няма наблюдения?


- Ако говорим за света - на практика такива няма. Хора се включват от полярните райони до тропиците. Има обективни фактори, които биха попречили - например войната в Украйна няма как да не е повлияла значително, но въпреки всички опасности и трудности украинските любители на птици са успели да видят 121 вида на 14 май.


В България определено би било чудесно да има повече хора от области като Разград, Търговище, Велико Търново, Ямбол, Враца и Монтана.


А увеличава ли се бърдърската общност в България?


- Увеличава се, и то най-осезаемо през последните 3-4 години. Причината е, че все повече хора, които харесват птиците, започват да проявяват по-голям интерес към тях. Искат да разпознават отделните видове - а в България са виждани над 430 вида. Хората искат да ги наблюдават с бинокъл или да ги снимат, да научават повече за тях и да се срещат с други хора, за които това е активно хоби сред природата. Това е и нашата основна цел със Sofia Bird Walks - да помогнем на възможно най-голям брой хора да опознаят отблизо невероятния свят на птиците.


Къде са най-активните групи, наблюдаващи в България?


- Зависи кого имаме предвид. Има много хора, които наблюдават птици почти ежедневно около себе си за удоволствие - те са из цяла България.


Но има и "горещи точки" за птици, където на едно място се концентрират много видове и те са притегателно място както за самите птици, така и за наблюдателите. Такива места има също из цялата страна, но най-популярните са по южното и северното Черноморие, както и в Горнотракийската низина и Източните Родопи. Те са и местата, които са основно посещавани от групи с чужденци, които идват на "бърдуочинг" туризъм.


Маджарово в Източните Родопи вече е център за "бърдуочърски" туризъм за фотолов на лешояди

© Нели Дончева

Маджарово в Източните Родопи вече е център за "бърдуочърски" туризъм за фотолов на лешояди


Извън дивата природа какво е значението на птиците за градовете?


- Богатият птичи живот е задължителна съставка на един град, който претендира да работи за това хората в него да живеят добре. Птиците ни радват, впечатляват и зареждат с позитивна енергия - със своя полет, с песните си и с енергията, която излъчват. Те правят градовете по-интересни, по-живи и по-приятни - и ни показват, че природата не е някакво далечно място, до което трябва да пътуваме, а е навсякъде около нас. Колко хора знаят, че само във и около София може да види почти 300 вида птици през всички сезони от годината?


Всъщност птиците не са в нашите градове - нашите градове са построени на места, които вече са били заети от птиците. Някои от видовете са се приспособили добре към условията в градовете - като врабчета, врани, лястовици, бързолети и гълъби. Но те не са цялата част от птичето разнообразие в градовете.


Една от разходките на Sofia Bird Walks за разпознаване на градското биоразнообразие от птици в столицата

© Георги Камов

Една от разходките на Sofia Bird Walks за разпознаване на градското биоразнообразие от птици в столицата


Има с какво да помогнем и го правим - все повече хора хранят дивите птици през зимните месеци и поставят къщички за гнездене в двора си. Но птиците имат нужда и от други неща - зони, свободни от строителство, в които да се хранят, отпочиват, търсят храна и отглеждат поколение; по-добър дизайн на сградите със стъклени фасади, на които стават жертва хиляди птици годишно; регулиране на силните градски светлини в определени периоди, когато те объркват мигриращите птици; наличието на бездомни домашни любимци (най-вече котки) и т.н.


Вече има места като Ванкувър, които имат официална "стратегия за птиците" и я прилагат на практика - не само заради опазването им, а и заради потенциала им да привлекат туристи и да ангажират интереса на учениците и останалите граждани.


Крайградските влажни зони са силно уязвими - някога заради земеделие, днес заради урбанизация. Важно ли е да ги запазим на фона на нуждите на жилищното строителство?


- Влажните зони са едни от най-застрашените градски и крайградски природни места. Там се вливат замърсени води, изсипват се тонове строителни и купища битови отпадъци, практикува се напълно нерегулиран риболов, а някои от тях просто се засипват и заравняват, за да може да се строи върху тях.


А те са изключително важни за птиците, тъй като действат като "магнит" за най-различни видове - някои от тях гнездят в и около тях, други спират за почивка и храна по време на миграция, трети идват от северна Европа и ги използват за зимуване. Водата е била ключов фактор за появата на първите градове още преди хилядолетия - няма как да не е важна и за другите живи същества освен хората.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK