Започна най-мащабният проект за мерене на замърсяването с азотен диоксид в София

Дифузионни тръби, с които се мери замърсяването на въздуха с азотен диоксид.

© За Земята

Дифузионни тръби, с които се мери замърсяването на въздуха с азотен диоксид.Най-мащабният до момента проект за измерване на замърсяването с азотен диоксид започна днес, съобщиха организаторите от Екологично сдружение "За Земята". Около 80 доброволци ще монтират днес до края на деня на различни локации в града оборудване за измерване, осигурено от организацията.


Целта на проекта е да се изготви по-пълна и точна картина за замърсяването с азотен диоксид в столицата. От "За Земята" смятат, че средногодишните нивата на опасния за здравето на хората газ в най-големия български град изглеждат подценени.


При предишни замервания са установени концентрации на опасния газ над пределно допустимата норма в 19 от 27 избрани точки на София. Вероятна причина това да не бъде констатирано до момента е разполагането на официалните автоматични измервателни станции далеч от пътното платно и в неподходящи райони на града, в несъответствие на Директивата за качество на атмосферния въздух.
Измерването сега ще се извърши с дифузионни тръби. Те ще останат закачени в близост до транспортните артерии на София до 16 юни. Резултатите от измерването, които ще бъдат разчетени от специализирана швейцарска лаборатория, ще станат ясни до края на юни.


Вдишването на въздух с висока концентрация на азотен диоксид може да раздразни дихателните пътища. Краткотрайните излагания на високи нива могат да влошат здравословното състояние на хора с дихателни заболявания, особено астма, което води до поява на кашлица, хрипове, затруднено дишане, посещения в спешните отделения, прием в болница. По-продължителното излагане на повишени концентрации на азотен диоксид може да допринесе за развитието на астма и потенциално да увеличи чувствителността към респираторни инфекции и води дори до структурни промени в белия дроб.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK