Наградите "Натура 2000" отличиха български проект за опазване на европейската природа

Наградите "Натура 2000" отличиха български проект за опазване на европейската природа

© ''Зелени Балкани''Шестимата победители в изданието на наградите "Натура 2000" за 2022 г. бяха обявени в церемония късно на 18 май в Брюксел. Те включват проекти от Австрия, България, Гърция, Португалия, Испания и трансграничен проект от Германия, Австрия, Люксембург и Швейцария, като в категорията "Комуникация" е награден проект с участието на "Икономедиа" - издателя на "Капитал" и "Дневник" (повече за проекта тук).


"Радвам се, че наградата е връчена на български проект. Това за мен е резултат от отличното партньорство с нашите медийни партньори, благодарение на които нашите послания достигат до хората. Наградата приемам като признание за приноса на граждански организации, като "Зелени Балкани", за опазване на природата," казва Елена Стоева, ръководител на проекта "Натура 2000 - нови хоризонти" с участието на "Икономедиа", който е отличен за най-добра комуникация за европейската природа.


Елена Стоева, ръководител на проекта "Натура 2000 - нови хоризонти" с полученото отличие.

© ''Зелени Балкани''

Елена Стоева, ръководител на проекта "Натура 2000 - нови хоризонти" с полученото отличие.
В церемонията еврокомисарят по околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс награди победителите лично. Той напомни също успехите в опазването на общото природно наследство на Европа в контекста на 30-ата годишнина от създаването на мрежата "Натура 2000" - която се навършва утре - за датата 21 май виж тук.


Опазването и възстановяването на природното наследство и биоразнообразието на ЕС е от решаващо значение за смекчаване и адаптиране към изменението на климата, като същевременно се запазва животът на Земята за поколения напред.


Виргиниюс Синкявичюс,

еврокомисар за околната среда


Еврокомисарят по околна среда подчерта, че в състезанията трофеят винаги отива при един, но когато природата е защитена, всички трябва да се чувстваме победители, защото ползите са налице за всички нас. Според него, чрез мрежата "Натура 2000" през последните 30 години хиляди специалисти по опазване, доброволци и заинтересовани страни са работили за опазването и възстановяването на природата, запазвайки ползите, които тя носи. "Тези хора направиха мрежата успеха, който е днес," заяви Синкявичюс.


Победителите в 6-те категории на наградите са:

  • австрийският проект "Флора - овластяване на опазващите предприемачи" (Flora-Empowering Conservation Entrepreneurs in Austria) с голямата награда от гласувалите европейски граждани
  • българският проект "Натура 2000 - нови хоризонти" (Natura 2000 in Bulgaria: new horizons), ръководен от сдружение "Зелени Балкани" с участието на "Дарик" радио, "Хоби ТВ" и "Икономедиа" ("Капитал" и "Дневник") в категорията "Комуникация за природата"
  • гръцкият проект "Адаптация на сокола Елеонора към климатичните промени" (Adaptation of Eleonora's falcon to climate change) в категория "Опазване на земята"
  • испанската инициатива за "Социално включване и управление на инвазивни чужди видове" (Social inclusion and managing invasive alien species) в категория за социално-икономически ползи;
  • проектът от Португалия на тема "Рибари и морски птици, съюзници за морето" (Fishermen and seabirds, allies for the sea) в категорията за опазване на морската среда
  • германският проект "Да оценим тъмната страна с апликацията ПещеренЖивот" (Evaluate the dark side with the CaveLife app) в категорията за трансгранично сътрудничество и работа в мрежа.
През годините български организации често са сред отличаваните за най-добри европейски природозащитни инициативи - виж тук. Преди година българският проект за защита на вековните гори спечели и големия приз "Награда на публиката", който се определя с директен вот от европейските граждани. Тази година имаше още 3 номинирани проекта с българско участие - виж тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK