Обучения за предприемачество и енергетика без изкопаеми горива предстоят през май

Обученията за предприемачи са част от <a href="https://www.jabulgaria.org/article/projects/panda_labs_junior_za_spravedliv_prehod" target="_blank">проект за развитие на капацитет сред младежите във въглищните райони</a> за справедлив преход на енергетиката отвъд изкопаемите горива

© Junior Achievement България

Обученията за предприемачи са част от проект за развитие на капацитет сред младежите във въглищните райони за справедлив преход на енергетиката отвъд изкопаемите гориваНа 25 май предстои обучение по енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), а на 31 май - за справедлив преход за въглищните райони към енергетика без изкопаеми горива. Това обявиха гражданските организации "WWF България" и "Junior Achievement България", които са партньори в международен проект за навременно развитие на знания и предприемачески капацитет сред младежите във въглищните райони в четири балкански държави - България, Сърбия, Македония и Черна гора.


Лекцията на тема "Енергийни ресурси и възобновяема енергия" ще се проведе на 25 май в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и изисква регистрация за присъствие. Лектори ще бъдат Марияна Янева от Асоциацията за производство и съхранение и търговия с енергия (АПСТЕ) и Вера Петканчин от Junior Achievement Bulgaria.


Лекцията на тема "Справедлив енергиен преход в България" ще се проведе на 31 май, отново в Стопанския факултет, с регистрация на участниците. Лектори в него ще бъдат д-р Мария Манолова от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и Вера Петканчин от Junior Achievement Bulgaria.
Участието в серията от лекции и в предстоящите на 18-19 юни събития за приложни умения дава възможност на младежите след това да се включат в регионална мрежа, обединяваща организации и младежи с интерес към устойчивите иновации. Целта е те не само да се запознаят с климатичните политики и цели на Европейския съюз и България, но и да се подготвят за участие в развитието и прилагането на нови технологии във въглищните райони, в които предстои мащабна преориентация на икономиката и заетостта.


Част от предстоящите в България промени са свързани както с планиран преход към ВЕИ на ниво не само бизнес, но и на битово производство за собствени нужди - които са разписани в Директивата за ВЕИ и европейския план за енергийна независимост "RePower EU" в контекста на руската инвазия в Украйна. Те са включени също както в националния Интегриран план за енергетика и климат (ИНПЕК), така и във вече одобрения План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).


ПВУ предвижда 41% от инвестициите да са в енергетиката, включително инвестиции във ВЕИ, енергийна ефективност и нови енергийни технологии. Контекстът на европейската Зелена сделка от година налага като приоритети и енергийните кооперативи между отделно производители на енергия, както и "умни електропреносни мрежи". Всички тези теми изискват ново бизнес знание и са възможност за младите предприемачи в контекста на европейския преход отвъд изкопаемите горива. В България все още предстои и развитие на законодателство за ВЕИ и климатични политики, които да позволят широкото развитие и ползване на нови енергийни технологии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK