Тома Белев поиска от екоинспекцията в Бургас да спре строежите край Синеморец

Тома Белев поиска от екоинспекцията в Бургас да спре строежите край Синеморец

© Марта ГеоргиеваИнструкция с нарушенията в започнати два строежа на поляните край Синеморец е изпратил днес заместник-министърът на околната среда Тома Белев до регионалната инспекция на Бургас. За строежите с гледка към устието на река Велека от дни сигнализират граждани от групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг! (SaveSinemorets)".


И през вчерашния национален празник фотографии до "Дневник" изпрати столичният общински съветник Марта Георгиева, въпреки че след неин сигнал от Гергьовден екоминистерството спря незаконни изкопни работи за път към тези терени. Реално пътят вече се ползва от тежка строителна техника за два строежа, вместо теренът да бъде възстановен, както са изискали властите.


Източници на "Дневник" съобщават, че зам.-министър Белев вече е изпратил искане за нова принудителна мярка - този път за спиране на строежите. Заради бездействие по казуса със строежите край Синеморец преди две седмици бе освободен директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води за Бургаска област (РИОСВ-Бургас) Павел Маринов. В момента се очаква инструкцията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за спиране на строежите да бъде изпълнена от временно изпълняващия длъжността - Зинка Стойкова. За постоянен директор на РИОСВ - Бургас, предстои и назначение след конкурс.
Според информация от екоминистерството Павел Маринов е бавел казуса, като не е предоставил документите от проверката на строежите на екоминистерството, въпреки че те са били изискани от зам.-министър Тома Белев в началото на месеца. Налагането на принудителна административна мярка (ПАМ) обаче не може да се случи без позоваване на конкретни документи и нарушения, които следва да бъдат отстранени. Също така ПАМ трябва да бъде подписан от директора на екоинспекцията.


След като ръководството на РИОСВ бе поето от временно изпълняващия Зинка Стойкова, документите са били анализирани. В тях има правни несъответствия, които налагат спирането на строежите на сградите.


От една страна, инвестиционното предложение "изграждане на вилни сгради в имот 0012113 /66528.1.213 по КК/ с. Синеморец , местност Поляните", община Царево" има издадено от министъра на околната среда и водите Решение N10-ПР/2008 г. Джевдет Чакъров (виж тук) да не се извършва оценка по Закона за опазване на околната среда (ЗООС). То обаче е загубило правно действие.


Екоминистерството посочва на РИОСВ - Бургас, също, че през 2016 г. регионалното звено се е произнесло, че инвестиционно предложение за изграждане на вилни сгради в ПИ с идентификатори 66528.1.247 не попадат в типовете проекти в приложение 1 и 2 на ЗООС, които изискват процедури по оценка на въздействието върху околната среда. Екоминистерството обаче предписва това писмо да се ревизира, защото невярно предполага, че "транспортният и пешеходен достъп до имота ще се осъществят посредством съществуваща пътна инфраструктура. Електрозахранването, водоснабдяването с питейна вода, връзката на имота с прилежаща улична канализация са съществуващи и не се налага изграждането на нови такива".


Според инструкцията, изпратена днес от МОСВ, инвестиционното предложение с предвижданите в него пътна и битова инфраструктура са с изтекло правно действие от 09.06.2021 г. Екоминистерството посочва в инструкцията си до РИОСВ-Бургас също, че няма "достатъчно основание да се твърди, че компетентният орган при оценката за необходимостта от извършване на ОВОС е оценил правилно дали то попада или не в приложение 2 на ЗООС за задължителна екооценти, нито пък в изискванията за оценка на абсорбционен капацитет на природната среда съобразно и за кумулативно въздействие".


Всяко една от тези неспазени разпоредби е основание да бъде спряно строителството в местността "Поляните" край Синеморец чрез принудителна административна мярка (ПАМ). Налагането на ПАМ би изискало тези оценки по природозащитното законодателство да бъдат извършени и да покажат, че няма да бъде увредена природа, преди да бъде разрешен строеж. Теренът се намира едновременно в природен парк "Странджа" (опазван от Закона за защитените територии) и зоните от "Натура 2000" по европейските директиви за птиците и местообитанията (транспонирани в България със Закона за биологичното разнообразие).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK