Строежите в Синеморец бяха спрени от екоинспекцията след настояване на министерството

Строежите в Синеморец бяха спрени от екоинспекцията след настояване на министерството

© Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!Строежите на поляните край село Синеморец бяха спрени от екоинстепкцията на Бургас вчера следобед. Това става след един месец от първите сигнали за строителство на Великден, отказ на бившия директор на регионалното ведомство Павел Маринов да предаде документите на Министерството на околната среда и водите и пряка инструкция от зам.-министър Тома Белев към настоящия директор Зинка Стойкова.


Заради бездействие по сигналите, подадени от началото на месец май от столичния общински съветник Марта Георгиева и гражданската група "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" преди две седмици екоминистърът Борислав Сандов уволни Павел Маринов, директор на екоинспекцията на Бургас (РИОСВ-Бургас). Отлагането на проверката доведе до ползване на незаконен път и два изкопа за нови сгради на морския бпяг в защитена територия в рамките на месеца. От 1 юни влиза в сила традиционната общинска заповед за забрана на строителство по време на туристическия летен сезон (за община Царево виж тук), но основните строителни работи вече са в напреднал етап.


Настоящият временно изпълняващ длъжността директор Зинка Стойкова своевременно е изпратила нужната документация до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и вследствие на анализа им е издадена инструкцията на Тома Белев. Установените нередности при съгласуването на строежа на вили в местността "Поляните" с изглед към устието на Велека са в изтекло решение на министър Джевдет Чакъров от 2008 г. и липса на инфраструктура, която се изисква за строителство.
Издадена е принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране на строителството на сградите, за които вече за направени големи изкопи. В началото на месеца бе наложена същата мярка и за спиране на строителството на незаконен път до тях, която изискваше теренът на поляните да бъде възстановен. Това не е направено, а незаконният път се ползва интензивно от строителна техника.


Строежите на Синеморец се случват в терен с изглед към морето, Странджа, скалния обект "Корабите" и устието на река Велека. Той е любимо място за фотография и почивка на туристи. Намира се в национална защитена територия (природен парк "Странджа") и две европейски защитени зони (обекти от мрежата "Натура 2000" съответно по директивата за птиците и за местообитанията).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK