В Стара Загора ще протестират срещу завод за горене на боклук

В Стара Загора ще протестират срещу завод за горене на боклук

© За ЗемятаВ последния ден на юни общинският съвет на Стара Загора ще гласува дали да започнат процедури по оценка на въздействието върху околната среда и изключване на терени от обхвата на Комплексно разрешително №515-НО/2015 г. за експлоатация на обект "Регионален център за управление на отпадъците - Стара Загора" във връзка с намерение за изграждане на нова инсталация за третиране и оползотворяване на битовите отпадъци на община Стара Загора. Заради опасения за вреда върху въздуха и общественото здраве жители на община Стара Загора ще призоват пред кметството на с. Ракитница с протест днес проектът да бъде спрян.


В съобщение до медиите на сдружението "За Земята" съобщават, че инсталацията за управление на отпадъците предвижда завод за третиране чрез пиролиза в землището на село Ракитница край Стара Загора. Те разясняват също, че проектът има разчети, предвиждащи внос на отпадъци извън общината. Предложението на инвеститора е за капацитет 120 хиляди тона отпадъци на година, докато община Стара Загора генерира 54 хил. т отпадъци на година, които не са достатъчни за икономически ефективен мащаб на проекта. Това означава, че неминуемо ще се използват отпадъци от други общини и/или внос от чужбина. От "За Земята" уточняват, че община Стара Загора всъщност ще гласува мащабен завод за отпадъци, съответстващ на две трети от капацитета на предложения инсинератор за столицата.


"Използването на пиролиза не решава проблема с отпадъците на Стара Загора и не е свързано с цялостна стратегия. Предложението противоречи на йерархията за управление на отпадъци. Технологията не се използва за смесени битови отпадъци и би могло да обвърже дългосрочно общината със скъп и потенциално опасен за здравето проект", казва Ивайло Хлебаров от екип "Чист въздух" на "За Земята".
Сдружението разяснява, че пиролизата е високотемпературна технология за третиране на отпадъци, която създава газ, твърди и течни остатъчни материали. Отделеният газ след това се изгаря, отделяйки замърсители - диоксини и фурани, живак и други тежки метали, серен диоксид, прахови частици и други, както и токсични замърсители в пепелта и замърсени води. Много от тези вещества са канцерогенни и застрашават здравето на хората, дори да са в малки концентрации.


Опасенията на протестиращите жители на Стара Загора и селата Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово, Калояновец са, че при промотирания от общината процес пиролиза ще се третират смесени отпадъци, пластмаса, гуми и други, което крие опасност за чистотата на въздуха, създава риск за здравето на хората и за околната среда от потенциално замърсяване с диоксини и фурани, живак и други тежки метали.


Според съобщението на "За земята" основният довод на общината Стара Загора в полза на завода за отпадъци е запълване на първата клетка на регионалното депо на 75% и новата цел на ЕС за депониране на едва 10% на отпадъците до 2035 година. Според природозащитниците обаче начинът на постигане на тези цели не е чрез инсталация за пиролиза. "Търсенето на решение единствено в скъпи технологични проекти за третиране на смесените битови отпадъци е по-скъпо и не толкова успешно, колкото следването на дългосрочна стратегия за разделяне на полезните материали в отпадъците още при източника и минимализиране на отпадъците, които се изхвърлят смесено", твърдят от сдружението.


От "За Земята" припомнят също, че от 2017 г. има нова "Регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора", изградена с европейски средства на стойност над 52 млн. лв. с включени регионално депо за неопасни отпадъци, център за рециклиране и компостираща инсталация. В проекта е заложена цел до 2020 г. процентът рециклиран отпадък в регион Стара Загора да бъде 53.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK