Подкаст "Еко трансформъри": Предизвикателството Net Zero: Как да станем въглеродно неутрални?

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Подкаст "Еко трансформъри": Предизвикателството Net Zero: Как да станем въглеродно неутрални?


Какво се случва с промените в климата? И можем ли да въздействаме на този процес? Как да се постигне декарбонизация на икономиката и какво представлява концепцията Net Zero (нетни нулеви емисии). Това са част от темите във фокуса на новия епизод на подкаста "Еко трансформъри", в който гостуват Франсоа Деберг, регионален директор Веолия България и Юлиан Попов, експерт в областта на енергетиката и устойчивото развитие и служебен министър на околната среда и водите през 2013 г. Водещ на епизод 6 е експертът Генади Кондарев, познат на широката публика с компетентните му познания в областта на климатичните политики и енергетиката.


Спорът има ли климатични промени и допринася ли човечеството за това се счита за отдавна решен от науката. Според водещия Генади Кондарев макар климатичните промени да се изразяват в умерено, на пръв поглед, покачване на средните температури на планетата, това не се отразява равномерно по света. Разликата между 1,5 и 2 градуса средно годишно повишение на температурата на планетата се смята, че е границата за частичното или пълното изчезване на кораловите рифове на планетата, например. "Затова е важно да се действа и да се осъществи т.нар. декарбонизиране на човешката дейност. При това през следващите две-три десетилетия и в рамките на т.нар. въглероден бюджет (количеството парникови газове, които можем да си позволим да отделим, без да се случи неконтролируемо влошаване на последиците от климатичните промени). Настоящото десетилетие е решаващо за изхода на този глобален проблем", обясни той.


Според Франсоа Деберг въздействията от климатичните промени стават все по-осезаеми всеки ден и се отразяват пряко на живота ни. "Предполагам, че вече няма място за скептицизъм по темата, както всички виждаме в момента, и не става дума само за прякото въздействие, което има върху изменението на сезоните и температурите. Можем, също така, да забележим рязкото увеличение на природните бедствия в световен мащаб и огромните загуби, които те причиняват, изчерпването на водните ресурси и т.н. Биоразнообразието също е засегнато значително. По отношение на динамиката, за съжаление, тенденцията на изменението на климата и неговите последици, също се ускорява", коментира той.
Мнението на Юлиан Попов е, че в последните пет години целите за намаляване на въглеродните емисии и интересите и възможностите на бизнеса са започнали да се събират в едно и да се отваря огромно поле за развитие на компаниите. "Това е една от причините защо, освен глобалното политическо съгласие, наблюдаваме и все по-изостряща се глобална конкуренция между компаниите, държавите и технологиите за намаляване на емисиите", обясни той.


  • Каква трябва да е ролята на обществото ни, на бизнеса и на политиците в борбата с климатичните промени?
  • Къде трябва да е балансът между инициативите на компаниите и ролята на държавата и как трябва да се постигне този баланс?
  • Защо се наложи концепцията Net Zero?
  • Има ли трудни за декарбонизация сектори?
  • Кои са добрите световни примери на въглеродна неутралност?
  • Какви са проблемите и предизвикателствата пред глобалната Net Zero концепция и как може да се отговори на тези предизвикателства?
  • Какво ще представлява светът през 2050 година и ще успеем ли да изпълним мисията Net Zero?
Aко този епизод Ви е харесал, може да чуете и предните епизоди на "Еко трансформъри", в които говорим за рециклирането на батерии за електромобили, рециклирането на пластмасата, значимостта на кръговата икономика, ролята на дигитализацията и представяме добри и ефективни практики.


Абонирайте се за подкаста "Еко трансформъри" в SoundCloud или Spotify.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK