Двадесет журналисти се класират за финала в конкурса "Див кестен"

Повече за миналогодишната церемония за наградите "Див кестен" <a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/2021/08/08/4240830_fotogaleriia_da_vidish_leshoiad_otblizo/" target="_blank">можете да видите тук.</a>

© Дневник

Повече за миналогодишната церемония за наградите "Див кестен" можете да видите тук.След общо 119 номинации за журналисти, отразили през последната година теми, свързани с опазването на природата, 20 са избрани за финала на конкурса "Див кестен". Победителите ще бъдат определени на заключителната церемония на конкурса в защитена зона "Врачански Балкан" на 6 август.


Разработките се състезават в 5 категории: телевизия, радио, печатна медия, онлайн медия, гражданска журналистика (блог или влог). Не бяха допустими за номинации на журналисти, работещи в партньорски медии по проекта "Натура 2000 - нови хоризонти" - т. е. журналисти от "Капитал", "Дневник", Дарик радио и Хоби ТВ. Повече за проекта виж тук.


Жури от представители на партньорите по проекта "Натура 2000" - нови хоризонти" е оценило финалистите по критерии, включващи:

  • Журналистическо майсторство и творчески подход;
  • Обективност и достоверност на източниците на информация;
  • Обхват на природната тематика;
  • Смелост за работа по трудни, непопулярни и "забранени" теми;
  • Въздействие от журналистическия материал.


Двадесетте финалиста, които ще се състезават в церемонията по награждаване, са:


Категория телевизия: Тина Ивайлова с три материала за "Нова" телевизия, Гергана Гайдарова с три материала за Българската национална телевизия, Диана Александрова с материал за "Агро ТВ."


Категория радио: Йорданка Петрова със серия материали за БНР-Видин, Лора Търколева - за материали за програма "Хоризонт" на БНР и Ивана Мурджева за материали за програма "Христо Ботев" на БНР.


Категория печатна медия: Мария Русева с материал на тема "Скромността краси Почвата", Гавраил Гавраилов с интервю на тема зелена глобална икономика, Татяна Гаркавая с материал за сдружение "Зелени Балкани" , Йоана Стефанова с материал на тема "Ще се превърне ли ЗЕМЯТА В ПУСТИНЯ?", Лилия Лозанова с три материала (1-ви материал, 2-ри материал, 3-ти материал);


Категория онлайн медия: Генка Шикерова - https://www.svobodnaevropa.bg,Дани Йорданов - https://gospodari.com, Виктория Симеонова - https://gospodari.com, Валя Ахчиева с материал за сайта "Бивол", Зорница Спасова - https://www.climateka.bg/;


Категория гражданска журналистика (блог/влог): Добромир Балабанов с материал за сдружение "Балканка", Рада Бонева с личния си блог https://thriftsheep.com; Татяна Гаркавая - https://www.youtube.com/watch?v=UMZn8zP1ZZE и Любомира Великова с пътешественически пътепис за природата на Източните Родопи край Маджарово.


На заключителната церемония по награждаване на 5-7 август 2022 г. в град Враца са поканени всички финалисти, като транспортът, настаняването и храната им са осигурени. Сертификат за постижение в зелената журналистика ще бъде връчен на всички, а един победител от всяка категория ще получи и плакет "Див кестен". Финалистите ще имат възможността да се запознаят с природозащитни дейности на сдружение "Зелени Балкани" в защитени зони от мрежата "Натура 2000" край Враца.


Връзки към всички авторски материали, които са част от финалната надпревара в 5-те категории на конкурса "Див кестен", можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK