Край плажа Корал вече има защитена морска територия

Край плажа Корал вече има защитена морска територия

© Да запазим КоралДнес е завършена процедурата по обявяване на защитена местност "Залив Корал" по Закона за защитените територии, заемаща 1.3 кв. км от акваторията на България. Новата морска защитена територия ще опазва местообитанията на селдови и есетрови риби.


За "Дневник" заместник-министърът на околната среда и водите с ресор "защитени територии" - Тома Белев, разясни, че за България това е третата национална защитена територия, заемаща морска акватория. Първите две са малки акваториални площи край Калиакра и пясъчна банка край Бургас.


Атанас Русев, председател на сдружението "Да запазим Корал", разясни, че документацията за защита на морето край плажа "Корал" е внесена преди година от организацията. Заедно с морската защитена местност сдружението е предложило и сухоземна защитена територия. Тя обаче ще бъде разглеждана в бъдеще, като се очаква силна съпротива от кмета на община Царево Георги Лапчев и фирми, инвестирали в земи, срещу планираната защита от застрояване на дюните и горите край "Корал".
Русев напомни също, че началото на сагата с дюните на плажа "Корал" започва още през 2001 г., когато над 100 декара пясъчни дюни са изгубили статута на държавна собственост в акт № 675 от 09.10.2001 за изключителна държавна собственост на морски плаж "Лозенец-Кумкашла". "Тези дюни се "превръщат" в земеделска земя и веднага след това, през 2002 г., община Царево, в лицето на кмета Петко Арнаудов (БСП) продава на безценица над 130 декара общински земи зад плажа Корал на частната фирма "Витатур инвест" АД. На 11 август 2003 г. със заповед № РД-1030 заместник-министърът на околната среда и водите Николай Куюмджиев (НДСВ), заличава от регистъра на защитените територии природната забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, с мотив "необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му," допълва Русев.


Председателят на "Да запазим Корал" напомня, че опити за възстановяване на защитата са правени и преди, като наличието на защитеното блатно кокиче е доказвано с фотографии, множество научни експертизи и проучвания през последните 20 години. Регистрирани са и други защитени растителни и животински видове, които също са описани във внесеното предложение за защитена територия.

Край плажа Корал вече има защитена морска територия

© Да запазим Корал


През годините в инициативите на сдружение "Да запазим Корал" за възстановяване на защитата в местността е участвал и настоящият министър-председател в оставка Кирил Петков. Дюнните местообитания са част и от защитените обекти от европейската мрежа "Натура 2000", а Конституцията на Република България постановява, че морският бряг е изключителна държавна собственост. Тези регламенти обаче през годините не успяват да възстановят държавната собственост и защитата на територията на плажа. И досега част от дюните са оградени като частна собственост.


Новината за окончателното приключване на процедурата за морската защитена местност обяви вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов във фейсбук профила си. Той уточнява, че до 2030 г. България трябва да има 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони, като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в "Коалиция за висока амбиция за природата и хората" - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България е част от 02.03.2022 г.


Новината обяви вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите <a href="https://www.facebook.com/BobbySandov/posts/pfbid02Hqrnbdcv7CR225ayGJUfFExPYvk2zds1fRtqgFxuQ1HnQCvcbQLPATgP1tEgLpqtl" target="_blank">Борислав Сандов във фейсбук профила си</a>.

© Борислав Сандов, МОСВ

Новината обяви вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов във фейсбук профила си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK