"Зелени Балкани" обяви най-добрите в зелената журналистика

"Зелени Балкани" обяви най-добрите в зелената журналистика

© ''Зелени Балкани''Журналисти от националните телевизия и радио, разследващия сайт "Бивол", активисти-природозащитници и блогъри спечелиха отличията от последното издание на конкурса "Див кестен", който приключи вчера с церемония във Враца, съобщиха организаторите от сдружение "Зелени Балкани".


Конкурсът за трета година награждава професионалисти и граждани, работещи по медийни теми за биоразнообразието и околната среда, в няколко категории: телевизия, радио, печатна медия, онлайн медия, гражданска журналистика и блог/влог.


Освен почетен плакет, финалистите получиха като награда и теренно посещение на природозащитни дейности. Във Врачанския Балкан те посетиха пещерата Леденика наблюдаваха белоглави лешояди на скалите в местността "Вратцата". Те са били запознати и с дейностите по опазване на природата в Природозащитния център "Натура 2000" към дирекцията на природен парк Врачански Балкан - Проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, Проект "Натура 2000 в България - НОВИ ХОРИЗОНТИ" LIFE17 GIE/BG/000371 и Проект "Светло бъдеще за черния лешояд", LIFE14 NAT/BG/649.
Конкурсът за зелена журналистика "Див кестен" е организиран от партньорите в проект "Натура 2000 - Нови хоризонти" - сдружение "Зелени Балкани", фирма "Икономедиа", която е издател на "Дневник" и "Капитал", "Дарик радио" и "Хоби тв". Журналисти, работещи в медиите на партньорските организации, не могат да бъдат номинирани за наградата. Повече за участието на "Дневник" в проекта можете да видите тук.


"Това е нашият начин да подкрепим обективната журналистика в България. Смятаме, че в условията на тази сложна информационна среда, когато в социалните мрежи и някои медии се тиражира постоянно подвеждаща информация по обществено значими теми, е изключително важно хората да идентифицират и да подкрепят реалните медии и журналисти. Това е и начинът ни да изразим признателност към всички журналисти, вложили сърце и душа в работата си, като по този начин са доприесли съществено за каузата ни - опазването на българската природа", каза Елена Стоева, ръководител на проекта, част от който е конкурсът "Див кестен".


Ето и пълния списък на финалистите в последното издание на конкурса: Категория ТЕЛЕВИЗИЯ


III място - Диана Александрова
II място - Тина Ивайлова и екипът на Glasnews
ПОБЕДИТЕЛ I място - Гергана Гайдарова, БНТ


Категория РАДИО


III място - Ивана Мурджева
II място - Йорданка Петрова
ПОБЕДИТЕЛ I място - Лора Търколева, БНР


Категория ПЕЧАТНА МЕДИЯ


III място - Гавраил Гавраилов
II място - Мария Русева, Йоана Стефанова и Лилия Лозанова
ПОБЕДИТЕЛ I място - Татяна Гаркавая, гражданска журналистика


Категория ОНЛАЙН МЕДИЯ


III място - Генка Шикерова и Зорница Спасова
II място - Дани Йорданов и Виктория Симеонова
ПОБЕДИТЕЛ I място - Валя Ахчиева, Бивол


Категория БЛОГ/ВЛОГ


III място - Любомира Великова
II място - Татяна Гаркавая
ПОБЕДИТЕЛ I място - Рада Бонева, блогър и Добромир Балабанов, Балканка


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK