Земеделското министерство ще търси пари за почистване на язовир "Панчарево"

Язовир "Панчарево"

© Юлия Лазарова

Язовир "Панчарево"В началото на следващата година Министерството на земеделието ще поиска допълнителни средства от бюджета за извършване на дейността по първия етап от проект за изземване на наноси от чашата на язовир "Панчарево". Това е заявил заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов по време на среща с представители на "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне".


Според информация от 2019 г. язовирът не се почиства периодично, тъй като процедурата изисква първо да бъде източен в голямата си част. Тогава обаче щяло да спре подаването на промишлени води от него за нуждите на ТЕЦ "София". Тогава местните жители изпратиха и писмо до Европейската комисия по повод проблема.


Стойността на инвестицията на Етап 1 е в размер на 4 млн. лева. Препоръката на проектанта е в него да се извърши почистване само на плитката част на язовира.
Общата стойност на целия работен проект на дейността по почистване на чашата на язовир "Панчарево" от наносни отложения, предаден в Министерство на земеделието, е в размер на 12.3 млн. лева, а целта му е да реши следните основни задачи:
- определяне на обема на наносите
- избор на технология и организация на изземването
- схема на участъците, от които ще се изземват наносите, като същевременно се гарантира нормалната експлоатация на язовира, в т.ч. поддържане на минимални водни нива, които гарантират режимите на подаване на вода към потребителите и за екологични нужди.


Прогнозната стойност е относима към цените за 2021 г., но предвид нарастващите разходи за горива и други ресурси, Министерството на земеделието ще предприеме действия за актуализирането на общата стойност за финансиране на проекта.

От министерството посочват, че сумата е непосилна за бюджета му заради необходимостта и задължението за поддържане в изправно състояние на общо 19 комплексни и значими язовира в България - публична държавна собственост, за които са предоставени права за управление на министерството.

Заместник-министърът е припомнил, че в началото на ноември в съвместна инициатива с Югозападно държавно предприятие министерството е зарибило столичния язовир "Панчарево" с 15 000 риби от видовете бял амур и толстолоб като първа стъпка преди конвенционалното му почистване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK