Проект за рудник край Благоевград беше спрян заради съпротива на местните хора

Кметът на Благоевград Илко Стоянов подкрепя инициативната група, като подписва петицията за спиране на концесията

© Александър Серафимов, Инициативна група Лешко

Кметът на Благоевград Илко Стоянов подкрепя инициативната група, като подписва петицията за спиране на концесиятаЖители на пет села край Благоевград - Лешко, Падеш, Габрово, Дебочица и Покровник - са се обединили в местна инициатива срещу открит рудник за барит. След внесени в ресорните министерства на енергетиката, околната среда и туризма над 1200 подписа от хора от селата и други заинтересовани граждани и стотици лични възражения на местни жители до регионалната екоинспекция, кметът на община Благоевград Илко Стоянов е спрял проекта преди дни заради нарушения на устройствените и природозащитните правила.В отвореното писмо на инициативния комитет се посочва, че реализацията на такъв рудник ще доведе до замърсяване на въздуха и риск за водите на три села, разположени в непосредствена близост - Лешко, Падеш и Габрово. Районът е от тези, в които тенденцията към обезлюдяване през последните години е спряна със заселване на млади семейства, които са предприели инициативи, свързани с развитие на устойчив туризъм. Това е и приоритет според новоприетата общинска стратегия за туризма, посочват подписалите апела за спиране на рудника.

Заповедта за отменяна не Подробния устройствен план за рудника, одобрен през 2014 г., на благоевградския кмет се обосновава с 5 аргумента. На първо място, за кмета причина за отмяна на проекта са възраженията на местните жители. Той посочва в заповедта си за отмяна на плана за рудника също така, че имотът е държавна собственост със статут на гора, както и че до имота няма път, като застрояването му под формата на рудник противоречи и на предвижданията на общинския Общ устройствен план (ОУП), който има предимство по силата на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Според ОУП имотът трябва да остане гора. Още едно нарушение на устройствения закон е това, че проектът за рудник не е съгласуван със заинтересованите страни - местни жители, горска управа и други.


В кметската заповед за спиране на рудника се посочва също, че положителното решение на Регионалната екоинспекция по околна среда и води е за по-малка площ от тази, за която е отдадена концесията. Заповедта изтъква и че концесията за рудника е одобрена през 2005 г., а от 2007 г. насам територията е включена като ценна на европейско ниво природна територия, която трябва да се опазва от европейската мрежа "Натура 2000" (повече за европейската мрежа четете тук). Като част от защитена европейска зона с името "Орановски пролом - Лешко" в района се опазват местообитания на редица редки видове животни и растителни съобщества. Сред тях са три вида костенурки, два вида прилепи, кафява мечка и вълк, като целта на зоната е да осигурява спокойствието и възможността за почивка и размножаване на редките видове.


На 25 ноември инициативният комитет от селата Лешко, Падеш, Габрово, Дебочица и Покровник внесе искане в Министерството на енергетиката (МЕ), на околната среда и водите (МОСВ) и на туризма (МТ), а на 29 ноември подписка бе внесена и в Благоевград. Подкрепилите искането за спиране на открития рудник на 3 км от село Лешко и село Габрово и на 6 км от с. Падеш са над 1200 души.


Концесията е дадена на фирмата от 2005 г., а подробният устройствен план е одобрен от общината през 2014 г., но едва на 19 септември 2022 г. инвеститорът "Илинденски мрамор" ООД решава да реализира проекта си и уведомява за това с писмо до регионалната екоинспекция на Бургас. Местните жители и общинските власти разбират за възобновяването на проекта, одобрен преди 17 години, от медиите, като нови обществени обсъждания или оценки за съвместимост с новата защитена зона от "Натура 2000" не са правени. Хората са подкрепени в искането си за спиране на рудника и официално от кмета на общината, който също е подписал петицията в среща с инициативната група на 24 ноември.


Най-активни в съпротивата срещу реализацията на рудника са скорошни млади преселници в селата, но те са подкрепени и от възрастните "местни" жители. Опасенията на хората от селата Лешко, Падеш, Габрово, Дебочица и Покровник са, че откритият способ ще увреди природата в района и ще замърси въздуха и водата, както и ще направи невъзможно отглеждането на зеленчуци и развитието на туризъм, към които в момента е ориентиран районът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK