Министерството на туризма заяви, че не подкрепя лова на защитени видове

Практикуването на ловен туризъм изисква строгото съблюдаване на законите и опазване на биоразнообразието и дивите видове, заявява ведомството

Министерството на туризма заяви, че не подкрепя лова на защитени видове

© Стефан Аврамов, Българска фондация биоразнообразиеМинистерството на туризма се разграничи от брошурата с реклама за лов на защитени видове в България и обяви, че "наличните единични бройки от закупената част от тиража са изтеглени от информационния център" на институцията. Министерството разясни, че не е издател на брошурата, и заяви ангажимент за "стимулиране развитието на устойчивия и зелен туризъм" в отговор на статия на "Дневник" за реклами на туристически лов на защитени видове, част от които през декември се разпространяваха с брошури в информационния център на министерството.


Според съобщението на министерството, както и според вътрешната страница на изданието, то е на частна фирма, като са използвани безплатни източници и ресурси от интернет. Не е цитиран редакторски екип.


Служебният министър на туризма Илин Димитров е разпоредил извършването на проверка, включително за наличието на евентуални грешки в съдържанието, и ще проведе и среща с издателите на книжката. "При установяването на данни за допуснати нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи", съобщава изявлението на ведомството. Министър Димитров е разпоредил и проверка на всички брошури и други писмени рекламни материали, които се използват в министерството.


Проблемът е сериозен и би могъл да компрометира България на международните пазари и пред чуждите ни партньори. Министерството на туризма се отнася изключително сериозно към всеки един въпрос и казус, който е пряко свързан с образа на страната ни като туристическа дестинацияИлин Димитров,

Служебен министър на туризма


В изявлението на министерството се подчертава, че като част от различните видове туризъм съществува и ловният туризъм, но той е "силно дефиниран и е форма на алтернативния туризъм, подобно на фототуризма, екстремния и приключенски туризъм, научноизследователски пътувания, свързани с опознавателни маршрути по геология, орнитология, ботаника, архитектура и археология" и основно при него е "практикуването му при строгото съблюдаване на законите и опазване на биоразнообразието и дивите видове".


Към момента "Дневник" все още не е получил отговор на запитването си до Министерството на околната среда и водите за основанието за разрешение на отстрел на 3 индивида от защитения вид балканска дива коза като изключение от забраната на Закона за биологичното разнообразие в конкретния случай на ловния съюз на Девин, който рекламира "сезон за лов на дива коза". Дивата коза е защитен вид.


В брошурата, изтеглена от информационния център на Министерството на туризма, като обект на туристически лов се рекламираха биологични видове, защитени от европейските природозащитни директиви за "Натура 2000" и от националния Закон за биологичното разнообразие - кафява мечка, дива коза, рис.


Министерството на туризма заяви, че не подкрепя лова на защитени видове

© Личен архив


Мечките


Мечката е със застрашен статут в България според Червената книга. Местообитанията на вида попадат предимно в национални паркове и резервати и в зони от европейската мрежа "Натура 2000", за които има защита по Закона за биологичното разнообразие. Убиването им е вписано в Наказателнопроцесуалния кодекс като криминално деяние с наказание до 5 години затвор и до 10 хил. лв. глоба. Отстрелът е разрешен като крайна мярка за агресивни мечки, за които не действат по-меките мерки като преместване далеч от населени места. Повече за мерките, които се препоръчват при поява на проблемни мечки от експертите и държавните процедури, виж тук.


Част от препоръчваните от експертите действия за намаляване на конфликта човек - мечка са превантивни, а при увреждане на стопански сгради и насаждения - финансови компенсации, които Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започна да разпределя при управлението на екипа на Борислав Сандов в последното редовно правителство - повече тук.


Заради конфликт с близки стопанства и ловен интерес експерти оценяват незаконния лов на защитената кафява мечка между 40 и 80 индивида годишно. Според Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ-БАН) "възможно е бройката да е доста по-голяма".


Балканската дива коза


В България живее застрашен от изчезване подвид дива коза - балканската дива коза. Тя е реликтен вид - един от седемте подвида дива коза, останали след ледниково време в Алпите, Карпатите, Кавказ, Мала Азия и Балканския полуостров. Защитена е от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и европейската мрежа "Натура 2000".


Видът дори е включен в два от списъците на защита по ЗБР - Приложение 2 и Приложение 3. За видовете от Приложение 3 се забраняват умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.


Съгласно последния приет план за действие за дивата коза в България има подходящи местообитания за минимум 20 000 диви кози. Реалната численост е 10 пъти по ниска, разяснява за "Дневник" Стефан Аврамов - един от експертите, разработили плана, като част от екипа на Българска фондация "Биоразнообразие". Целта на плана е била да се достигне популация от поне 5000 диви кози до 2015 г., но тя още не е постигната.


Рисът


Балканският подвид на риса е крайно рядък, с едва единични представители в Македония и Албания, а за България последното сигурно свидетелство е за отстрел през 1941 г. По-често срещаният карпатски подвид също е рядък и е защитен от "Натура 2000", с последни регистрирани наблюдения с фотокапан в Осоговската планина от 2008 г. С по-късни фотографии на същия подвид рисът е регистриран от преподавател и докторант от Биологическия факултет на Софийския университет на 12.10.2010 г.


Рисът е включен като обект на защита в някои гранични зони от "Натура 2000" в България заради наличието му в съседни държави - Македония и Сърбия, както и заради непотвърдени слухове за единични екземпляри и незаконния им отстрел през последните години в Рила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK