Съдът реши, че хижа "Амбарица" няма задължения към туристическия съюз

За обновяването и популяризацията на хижата допринася и ежегодният "Фестивал на боровинките", започнат от Ема Гатева, за който работят изцяло доброволци. На снимката: първият фестивал през 2015 г.

© Емилия Вачева, Личен архив

За обновяването и популяризацията на хижата допринася и ежегодният "Фестивал на боровинките", започнат от Ема Гатева, за който работят изцяло доброволци. На снимката: първият фестивал през 2015 г.Няма основание Българският туристически съюз (БТС) да изисква допълнително заплащане и освобождаване на имота от наемателя на хижа "Амбарица". Това решение от предни две съдебни инстанции потвърди Върховният касационен съд като отхвърли жалбата на БТС срещу решения на две предходни инстанции в полза на наемателя - от 4 април миналата година на Окръжния съд на Ловеч и от 30.07.2021 г. на Районния съд на Троян.


Определение №500 на касационния съд от 25 януари 2023 г. реши окончателно, "че не са налице основания за допускане на касационно обжалване" по Решение № 20/04.02.2022 г. по дело № 517/2021 г. на Окръжен съд Ловеч. С миналогодишното решение съдът в Ловеч постановява, че "има разминаване за размера на претенциите и периода, в който се иска да бъдат присъдени наемни вноски и обезщетение от ответника. което прави исковата молба (на БТС) нередовна". Така втората инстанция е потвърдила първото решение 30.07.2021 г. на Районния съд на Троян, с което също се отказва на БТС да влезе във владение на хижата.


Спорът започна през октомври 2018 г., когато БТС изпраща комисия за инспекция на хижата, която да изиска тя да бъде предадена поради неизпълнение на договора - виж докладна записка от инспекцията тук.Това се случва малко преди да изтече договорът между наемателя Сдружение "Планинска школа Амбарица", представлявано от хижарката Ема Гатева и БТС, на когото държавата е предоставила хижата за стопанисване. Първи април 2019 г. е една от датите, която в жалбите си БТС претендира като край на договора за наем. В условията на договора са вписани инвестиции, срещу които наемателят се освобождава от наем. Част от направените разходи за ремонти и оборудване от Ема Гатева обаче не се признават от туристическия съюз. От своя страна БТС не е собственик на имота, а го управлява по силата на временно право, дадено му от областния управител, който представлява държавата като собственик.
През 2019 г. за "Дневник" БТС потвърди, че не отрича, че хижата е възстановена и е в добро състояние, но изисква неплатеният наем - от януари 2016 г. досега, да се издължи. В определението на съда от 25.01.2023 г. се уточнява, че са подадени искове за сумата от 18 660 лева, като обезщетение за ползване на имота след прекратяване на договора за наем в периода 01.03.2017 г. до 01.02.2020 г.; за неизплатени наемни вноски от 01.03.2017 г. до 01.03.2019 г., както и като обезщетение за ползване на чужд имот без основание в периода от 01.04.2019 г. до 01.02.2020 г.


Според определението на Върховния касационен съд от тази седмица обаче, исковата молба съдържа различни твърдения за отговорността на ответника като наемател, поради което съдът е дал указания на ищеца да отстрани допуснатите нередовности, за които той е уведомен на 14.12.2021 г., но в определения му срок не е изпълнил, което е мотивирало съда да прекрати производството през април 2022 г. Затова остава в сила решението на Окръжен съд Ловеч от април 2022 г., с което се потвърждава първоначалното отсъждане от 30.07.2021 г. на Районния съд на Троян и се отхвърля жалбата на БТС към "Планинска школа Амбарица".


Като във възрожденския период. И без държава да се случват неща.


Ема Гатева,

Хижар на хижа "Амбарица"

"Дневник" потърси хижарката Ема Гатева за коментар по окончателното решение на съда. Тя каза, че за момента ползването на хижата продължава без сключен нов договор и на доброволни начала. "Продължавам да стопанисвам хижата и да не плащам наем на БТС, защото според юристите на областната администрация, която е реалният собственик на хижата, това е незаконна практика. С държавата, чрез някоя нейна институция, трябва да има договор и уреждане на отношенията," заяви Гатева.


До 2012 г. "Амбарица" е известна сред туристите с неприветлив хижар и като гостоприемна за бракониери, като сградният фонд е в лошо състояние, което дори е документирано от Българския туристически съюз в негово официално становище (виж тук). Ема Гатева е стопанин на "Амбарица" от 2013 г. насам по силата на два договора, включващи освобождаване от наем в замяна на инвестиции. Повече за казуса със стопанисването и обновяването на западналата до 2000-те години хижа "Амбарица".


Хижа "Амбарица" се намира в рамките на Национален парк "Централен Балкан", който е и защитена зона от европейската мрежа "Натура 2000" и по двете природозащитни директиви на Европейския съюз - за дивите птици и за местообитания и видове. Развитието на туризъм в защитената територия се случва на фона на малък брой паркови рейнджъри за огромни участъци от парка, улеснен през последните десетилетия достъп на моторни превозни средства и често ненаказано бракониерство - виж тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK