Изследване проучи въздействието на фойерверките върху дивата природа

Изследване проучи въздействието на фойерверките върху дивата природа

© ReutersИзследване под ръководството на университета Къртин в Австралия разкрива "силно увреждащото" въздействие на фойерверките върху животните и околната среда и призовава за зелени алтернативи на светлинните шоу спектакли, съобщи агенция Синхуа.


Проучването, публикувано в специализираното издание "Пасифик консървейшън байолъджи", изследва пораженията върху околната среда от фойерверките чрез преглед на екологичния ефект на големи празненства в Индия, САЩ, Нова Зеландия и части от Европа.


В изявление изследователският екип посочва, че времето на някои от мащабните тържества с фойерверки съвпада с миграционния или размножителния период на придвижване на дивите животни и така може да има дълготраен вреден ефект върху популациите.
Сред примерите са фойерверките на испанските фестивали, които влияят върху размножаването на врабчетата, както и промяната в поведението на патагонските морски лъвове в резултат на новогодишната заря в Чили.


Фойерверките не само създават шум и нарушения в светлинния фон, който причинява стрес у животните за кратък период от време, но има и много дългосрочни и мащабни последици за дивата природа, каза за Синхуа Филип Бейтман, ръководител на изследването и преподавател в университета Къртин.


Експертът посочи, че шумът от фойерверките предизвиква паника у дивите животни и ги кара да бягат. Тежките метали, които се отделят от фойерверките, вредят на околната среда и на здравето на животните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK