Как една влажна зона е полезна за биоразнообразието

Как една влажна зона е полезна за биоразнообразието

© Сдружение за дива природа БалканиШест видеоклипчета за биоразнообразието в Драгоманското блато представят днес в посетителския си център до блатото Сдружение за дива природа "Балкани" по повод 2 февруари, Световния ден на влажните зони. Блатата, езерата и реките се честват на този ден по силата на международната Рамсарска конвенция заради ползите от тях за опазване на биоразнообразието, за адаптация и смекчаване на климатичните промени и за опазване чистотата на водата.


Видеоматериалите на сдружение "Балкани" са свързани с биоразнообразието.

Биоразнообразието на влажните зони
Пет от клипчетата представят Драгоманското блато чрез емблематични за него растителни и животински видове.


За видрата

Видрите в Драгоманското блато


За голямата бяла чапла

Голямата бяла чапла в Драгоманското блато


За тръстиката

Тръстиката и Драгоманското блато


За обикновената мехурка

Обикновената мехурка в Драгоманското блато


За водната леща

Водната леща и Драгоманското блато


Видео клиповете са изработени по проект "Младежи изследват, опазват и представят биоразнообразието на Драгоманското блато". Сдружение за дива природа "Балкани" е изпълнител на проекта по програмата на Министерство на околната среда и водите "Младежи за околна среда" чрез възлагане от РИОСВ - София. По време на проекта ученици, студенти и млади хора посетиха Драгоманското блато през есента и се включиха в научни и природозащитни дейности - опръстеняване на птици и наблюдение на диви животни с помощта на фотокапани. Младежите участваха в изработването на видеоматериалите, като дадоха своята обратна връзка относно сюжета на кратките филмчета.


Клипчетата бяха показани днес в Центъра за опазване на влажните зони "Драгоманско блато" в гр. Драгоман, а в събитието се включиха представители на РИОСВ - София, община Драгоман и Сливница, както и участници в провелия се през есента на 2022 г. доброволчески опръстенителен лагер. Преди презентацията всички заедно посетиха и самото Драгоманско блато, където направиха обход, екипирани с ботуши поради повишилото се ниво на водата. Наличието на вода във влажната зона е добър признак след критично ниските нива през лятото и есента.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK