Каузи, приключения и вдъхновение в 17-ото издание на Дни на предизвикателствата

Каузи, приключения и вдъхновение в 17-ото издание на Дни на предизвикателствата

© Виктор Троянов, Дни на предизвикателстватаУчастие на световни и български атлети в екстремните ски, катерене и колоездене, природозащитни каузи и предизвикателства за гражданска активност съдържаше програмата на 17-о издание на Дни на предизвикателствата. Двата дни на фестивала за приключения сред природата дадоха заявка за второ за 2023 г. издание през есента.


"Дневник" представя видео акценти от събитието благодарение на организаторите от магазините за приключенска екипировка "Стената".


Окриване от Любомир Попйорданов, магазини "Стената": Трябва да участваме


17-тите Дни на предизвикателства отбелязаха със специално видео представяне 50-годишния рожден ден на загиналия български алпинист Боян Петров и приноса му за българското катерене и природозащита в каузите за Кресна и Пирин.
Бяха представени като акцент френски постижения в алпинизма и ски-алпинизма, с акцент върху оттеглящия се пермафрост и променящите се условия за планински спортове в резултат от климатичните промени.


"Високият път" представя ски преминаване по исторически път в Алпите, свързващ Шамони с Цермат (107 км), показващо отстъплението на ледниците.


Участваха и френските атлети Гийом Пиерел - който представи филма си "Песента на ангелите" и разказа за още проекти за високопланински ски и гидът в леденото катерене Тиери Рено - с разказ за оттеглящи се ледове в Алпите, които в някои случаи променят маршрути за спорт и предвещават изчезването им.

Филмът O’ PARIZAD (Песента на ангелите) е за осемхилядните върхове на Каракорум, историята на френския хималаизъм от 1975 г. и големите протагонисти на екстремните ски.


Българските продукции "Страст за / 4 върха /Passion 4 Peaks", "Коджа кая - предизвикателство с дъх на Билка" и "Electric Avenue" представиха общностите на маратонците и катерачите в България.


Passion 4 peaks


С няколко думи за значимостта на катерачното движение в долината на Йосемити в Калифорния и с признание за историческия принос на Тиери Рено в леденото катерете се включи и Иво Нинов - Германеца преди премиерата на Valley Uprising.


Филмът Valley Uprising представя историята на катеренето в Йосемити


От природозащитните каузи активистът и депутат Александър Дунчев разказа за инициативата си заедно с пещерняка Атанас Русев за мобилна апликация за маркиране на вековни дървета с апел към любителите на горите да се включат в отбелязването на важни за тях дървета.


Представени бяха и каузите за въвеждане на депозитна система за опаковки на сдружение "За Земята", за намиране на нови доброволци от "Грийнпийс" и за изкупуване на земи в Сакар с цел опазване местообитания на хищни птици от Българското дружество за защита на птиците.Емил Нешев от Планинската спасителна служба разказа за трудностите и успехите на доброволческата организация във високата планина и нуждата от държавна подкрепа за система за височинна координация за спасителни дейности.


Магазини "Стената" отчетоха и дарителската кампания за възстановяване на посетителската инфраструктура на Драгоманското блато, която беше организирана в рамките на състезанието "Байк и рън за Чепън".


Тефтери със снимки от изкачванията на Боян Петров и цитати са изработили от "Стената" във връзка с 50-годишнината на <a href="https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3178738_boian_petrov_i_putiat_koito_vinagi_zavurshva_s_vruh/" target="_blank">загиналия български алпинист, биолог и природозащитник</a>.

© Вера Стаевска

Тефтери със снимки от изкачванията на Боян Петров и цитати са изработили от "Стената" във връзка с 50-годишнината на загиналия български алпинист, биолог и природозащитник.


Природозащитните каузи представяха дейността си на щандове, включващи и теми като лавинна безопасност и книгата "Лавините в България" на БАССЕС, календарът на Виктор Троянов за екстремни ски и спонсорите от бира "Айляк".Организаторите представят тук повече подробности за акцентите от първото издание на Дни на предизвикателствата за 2023 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK