Финансови стимули и обучение превърнаха бракониери в защитници на редки костенурки

Финансови стимули и обучение превърнаха бракониери в защитници на редки костенурки

© ReutersБракониери на яйца на морски костенурки във Филипините станаха техни защитници, съобщи Ройтерс.


Въоръжен с дървена пръчка, кофа и фенерче, филипинецът Джони Манлугай търси яйца на морски костенурки по плажовете на северната провинция Ла Унион всяка вечер. За него е лесно да намери местата за гнездене - от дете знае как да проследи животните и да вземе яйцата им, които да продаде или изяде.


Но той вече не краде яйца. Сега Манлугай използва познанията си, за да предпази застрашения вид морски костенурки "маслинова ридлея".
"Влюбих се в това начинание", каза Манлугай за Ройтерс. "Преди това нямах представа, че бракониерството е нелегално, и че не можем да се храним с яйца и месо на костенурки."


Финансови стимули и обучение превърнаха бракониери в защитници на редки костенурки

© Reuters


Внимателно поставя яйцата в кофата заедно с малко пясък от самото гнездо. Яйцата ще получи организацията за опазване на плажовете, наречена "Управление на крайбрежните подводни ресурси".


И петте вида морски костенурки, обитаващи филипинския архипелаг, са застрашени от нелегална търговия, лов и глобално затопляне.


Усилията за опазване на видовете, започнати от организацията през 2009 г., обаче превърнаха бракониерите на морски костенурки в техни защитници. С помощта на финансови стимули и съответното обучение, нужно за закрилата на животните и предпазването на яйцата им от кражби, вече хиляди костенурки са спасени.


"Говорихме с бракониерите и се оказа, че бракониерството е било просто една от дейностите, с които да изкарват парите си, каза Карлос Тамайо, оперативният директор на организацията. Не са имали избор."


Доброволците получават 20 песо за всяко яйце - четири пъти повече, отколкото биха спечелили от продажбата на яйцата. След това яйцата се пренасят и заравят в защитени зони.


Финансови стимули и обучение превърнаха бракониери в защитници на редки костенурки

© Reuters


Бившият бракониер Джеси Кабагбаг твърди, че доходите от събирането на яйца са много ценни за семейството му. От октомври Кабагбаг вече е събрал повече от хиляда яйца.


"Спрях с бракониерството, когато по време на обучение научих, че е незаконно, и че костенурките са застрашени. Сега съм наистина горд. Дори съседите ми оценяват това, което правя, защото не е лесно. Радвам се, че мога да допринеса за опазването на видовете."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK