Израелско проучване откри нова вреда от климатичните промени върху горите

Израелско проучване откри нова вреда от климатичните промени върху горите

© ReutersИзменението на климата прави дърветата в тропическите гори, които играят жизненоважна роля като "зелените бели дробове" на Земята, по-уязвими за вредни насекоми и гъби, установи проучване на Университета на Хайфа, предаде израелската новинарска агенция ТПС за БТА.


Проучването, публикувано в рецензираното научно списание "Нейчър", е установило, че по-малкото количество валежи, причинено от глобалното затопляне, може да промени влажността в тропическите гори. Това на свой ред би повлияло на "разнообразието на видовете" - в този случай на броя на видовете дървета в една тропическа гора.


Видовото разнообразие позволява на горите да бъдат устойчиви, като екологичните функции, изпълнявани от дадени видове, биват поемани от подобни "резервни видове" в случай на загуба на ключови видове.
"Това може да се сравни с фабрика, в която само един човек знае как да изпълни определена задача от производствената верига, и друга, в която различни работници могат да изпълняват няколко задачи. В първия случай, веднага щом този работник излезе в отпуск по болест, целият процес блокира, а във втория той ще може да бъде заместен от други", обобщи един от авторите на изследването, д-р Едуин Лебриха-Трехос от Университета на Хайфа.


Обикновено в условия на висока влажност на почвата шансовете за оцеляване на млад дървесен разсад, растящ при висока плътност, са по-малки. В резултат през следващата година ще има по-голямо видово разнообразие.
"Един фактор, който помага да се поддържа високото ниво на растително разнообразие в тропическите гори, са естествените врагове на различните видове", отбеляза д-р Лебриха-Трехос.


"Основната идея зад тази теория е, че естествените врагове на растенията - насекоми или гъби - са уникални за всеки вид или поне вредят основно на конкретен вид. Ако един вид стане по-доминиращ и разпространен, неговите естествени врагове ще процъфтяват и ще му навредят, особено в случай на млади разсади. Това от своя страна ще позволи на други видове да се установят и да увеличат размера на популацията си. Този процес създава естествен цикъл, който не позволява на определен вид дървета да имат господстваща позиция в дългосрочен план и така помага да се поддържа видовото разнообразие в гората", коментира д-р Лебриха-Трехос.


По-голямото разнообразие помага за естествената устойчивост и по-ефективното възстановяване от различни екологични катастрофи.


Изследователите предполагат, че този баланс изисква дъжд, за да може насекомите и гъбите да виреят и да накарат цикъла да "работи по-добре", подчерта д-р Лебриха-Трехос. В суха година, с по-малко врагове, които да държат броя на растенията под контрол, някои видове дървета може да доминират в даден район.


Авторите на изследването са установили, че в години с висока влажност на почвата видовете, които имат по-гъсто присъствие, са с по-малки шансове за оцеляване. Съответно разнообразието от дървета е по-голямо след година, когато почвата е била по-влажна, отколкото след година с ниска влажност на почвата - индикатор, че насекомите и гъбите поддържат дървесния баланс.


Изследването е установило, че само комбинацията на плътност и доминация на един вид с влажна година и висока влажност на почвата, които вероятно са довели до увеличаване на естествените врагове на дърветата, е довела до по-голямо видово разнообразие през следващата година.


"Нашият модел доказва, че сухотата и влажността имат косвено въздействие върху видовото разнообразие. В сравнение с обичайните години видовото разнообразие намалява с 15 процента през сухите и се увеличава с 15 процента през по-влажните", каза д-р Лебриха-Трехос. Той обобщи, че "колкото годините и условията са по-сухи, толкова по-голяма е опасността от вреди - не само за видовото разнообразие в дъждовните гори, но и за приноса на тези гори за човечеството".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK