Подкаст "Еко трансформъри": SOS! Водата е в беда

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Подкаст "Еко трансформъри": SOS! Водата е в беда


До 2050 г. на света ще му трябва 55% повече вода и 70% повече енергия. Населението на Земята се разраства и се очаква да достигне 9.1 млрд. души в средата на века. В същото време климатичните промени се ускоряват и всички ние сме свидетели на все по-неблагоприятни последици за водните ресурси. В търсене на решение на този сериозен световен проблем в края на март 2023 г. ООН проведе първата си голяма конференция за водата за последните пет десетилетия. Надеждата беше, че в резултат на форума ще бъде постигнато съгласие за прилагане на всеобхватни мерки за решаването на този наболял въпрос, каквото успя да постигне парижкото споразумение по отношение на изменението на климата. Случи ли се това, ще бъде ли постигната скоро цел 6 за устойчиво развитие на ООН - чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г. И какви са възможните решения за водата?


Тези теми дискутираме в новия епизод на "Екотрансформъри" с Доминик Гател, вицепрезидент "Връзки с обществеността" във "Веолия", Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода", част от "Веолия", и Стоян Михов, експерт "Биоразнообразие и води" към водещата световна природозащитна организация WWF в България. Водещ на епизод 9 е експертът в областта на климатичните политики и енергетика Генади Кондарев.


"Всъщност, ние не сме на път да постигнем цел 6 и почти никоя от отделните подцели. Цел 6 предполага снабдяване на цялото население с питейна вода и ние сме далеч от постигането й, като включително в много европейски страни не цялото население има достъп до питейна вода. Не е ясно дали Европа ще постигне тази цел до 2030 г. и със сигурност - тази цел няма да бъде постигната в Субсахарска Африка, например", обясни Доминик Гател. Според него и другите аспекти на цел 6, като интегрираното управление на водите, също е вероятно да не бъдат постигнати.
"В България сме облагодетелствани от водни ресурси, но въпреки това сме свидетели на водни кризи, които навеждат на мисълта, че трябва да предприемем мерки за опазването на този природен ресурс", коментира Васил Тренев. По думите му в София има воден ресурс за две или три сушави години напред. Постигнато е значително намаляване и спестяване на водния ресурс на вход система, което дава възможност и за намаляване на водните загуби - от 60% до под 39% в София.


Според Стоян Михов, когато говорим за водата като възобновяем източник, е много важно да се взима предвид и нейното качество и разпределение в различните части на планетата. "Има много голямо различие от това, което беше преди години, и това, което е сега, и основната причина за това са климатичните промени и прекомерното използване на водните ресурси", обясни той. Проблем в България е, че голяма част от водите ни са в лошо екологично състояние, допълни още той.


В този епизод ще чуете:

  • Какви са тенденциите в опазването и възстановяването на водата като ресурс;
  • Какви мерки бяха набелязани по време на конференцията с оглед на климатичните промени, които наблюдаваме;
  • Какви са възможните решения за водата;
  • Какви действия ще предприеме "Веолия" като следствие на конференцията;
  • Каква е ролята на неправителствените природозащитни организации по опазването и устойчивото ползване на водните ресурси;
  • Какво е състоянието на водните ресурси на страната ни и какви са предизвикателствата пред устойчивото им ползване;
  • Как България ще изпълни Цел 6


Aко този епизод ви е харесал, може да чуете и предните епизоди на "Екотрансформъри", в които говорим за рециклирането на батерии за електромобили, рециклирането на пластмасата, значимостта на кръговата икономика, ролята на дигитализацията и представяме добри и ефективни практики.


Абонирайте се за подкаста "Екотрансформъри" в Youtube

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK