Спортовете сред природата и как да ѝ се радваме, без да пречим

<a href="https://lifeforpomorielagoon.eu/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82" target="_blank">Проектът "Живот за Поморийската лагуна"</a> е осъществяван с финансиране от програма ЛАЙФ на Европейската комисия в партньорство от сдружение "Зелени Балкани" и Българска фондация "Биоразнообразие". Фотографията е от <a href="https://www.facebook.com/PomorieLagoon/posts/pfbid0bzPXptSVr95pgxhJYYvxwJTP5Sq1rwSAHGHon7NjaRXhSKZJNvAYCTKY5T8NCcjNl" target="_blank">фейсбук страницата на проекта</a>

© Живот за Поморийската лагуна

Проектът "Живот за Поморийската лагуна" е осъществяван с финансиране от програма ЛАЙФ на Европейската комисия в партньорство от сдружение "Зелени Балкани" и Българска фондация "Биоразнообразие". Фотографията е от фейсбук страницата на проектаХората, прекарващи времето си сред природата, я обичат, но често присъствието им в нея има нежелани и недостатъчно разбирани ефекти, които пречат на финия баланс на екосистемите. За да улесни любителите на приключенските спортове да практикуват отговорно хобитата си, преди седмица сдружение "Зелени Балкани" издаде ръководство със съвети за поведение "на открито", което не вреди.


След публикацията на ръководството само преди дни "Зелени Балкани" оповестиха пореден случай на безпокойство в защитеното Поморийско езеро - което е както национална защитена територия със статут "защитена местност", така и защитена зона и по двете европейски директиви - за дивите птици и за природните местообитания. В случая практикуването на спорт в близост до птиците освен неподходящо е и изрично забранено с две заповеди на Министерството на околната среда и водите. Това са заповедта от 2001 г. на екоминистерството за създаване на защитената местност (със забрана за безпокойство на птиците) и заповедта от 2009 г. за защитената зона от "Натура 2000" за птиците (със забрана за достъп до колониите на птици, влизането в езерото с плавателни съдове и практикуването на развлекателни спортове, включително каяк и сърф).

От публикация на природозащитника Тома Белев, бивш член на "Зелени Балкани" и зам.-министър на околната среда, стана ясно, че е прогонена колония на розово фламинго. Влиянието на кайт сърфирането в случая е показателно за това как рядък вид може да бъде прогонен от дома си и размножаването му - осуетено заради неподходящо човешко практикуване на хоби в близост. По-дългосрочният ефект е не само загуба за биологичното разнообразие в района, но и на възможност за развитие на туризъм, защото редките птици привличат любители фотографи.


Подобни случаи на прогонване са документирани и за други видове - защитената гривеста рибарка. Имало е безпокойство от бракониерски риболов през 2014 г., както и отново от кайт сърфисти през 2016 г., както свидетелства и парламентарен въпрос на депутатите Радан Кънев и Вили Лилков от "Реформаторски блок" през 2016 г. Гривестата рибарка е със статус "застрашен вид" в Червената книга на България. Тя е възстановена като гнездящ вид в Поморийското езеро чрез дейностите на "Зелени Балкани" за опазване на Поморийското езеро от 1996 г. насам, въпреки че все още гнездящият период е често компрометиран заради безпокойство, причинено от кайт сърфисти, ловци, плажуващи, както и от нарушения на местообитанието (виж тук).


Встрани от защитеното езеро, на морския бряг, няма забрана за практикуване на кайт сърф. Там в различни сезони се провеждат и обучителни курсове, които нямат вреден ефект върху птиците.


Благодарение на бригадите на "Зелени Балкани" за поддържане на местообитанията в Поморийското езеро там има новосформирана колония на гривеста рибарка, която е една от най-многобройните за вида в Югоизточна Европа

© Ивайло Зафиров, Зелени Балкани

Благодарение на бригадите на "Зелени Балкани" за поддържане на местообитанията в Поморийското езеро там има новосформирана колония на гривеста рибарка, която е една от най-многобройните за вида в Югоизточна Европа


В публикацията за практикуване на спортове сред природата на "Зелени Балкани" освен безпокойството на дивите животни са включени и съвети за поведение, което да предотврати други типове увреждане - генериране на боклук от битови отпадъци, тоалетни нужди, къмпиране. Книгата е с автор Станимира Делева и е издадена от "Зелени Балкани" в рамките на проекта "Натура 2000" в България - Нови хоризонти" LIFE17 GIE/BG/371, в който партньор е издателят на "Дневник" - "Икономедиа".


"От принципа "Не оставяй следи" до устойчивите къмпинг практики, тази книга покрива широка гама от теми, целящи да помогнат на outdoor ентусиастите да сведат до минимум въздействието си върху околната среда. Не бихме искали книгата да звучи назидателно, а да провокира всеки отговорен човек да се замисли над потенциални въздействия на спорта или дейността, която практикува, и как те могат да бъдат намалени. Като се образоваме, внимаваме за действията си и вземаме съзнателни решения за това как общуваме с природата, можем да помогнем дивите места, които обичаме, да останат непокътнати за бъдещите поколения", споделя авторът на ръководството Станимира Делева.


Тя е дългогодишен доброволец на "Зелени Балкани", учен биолог, изследовател на пещери и любител на спортовете на открито. Интересите й са насочени към екологията на пещерните прилепи и в момента завършва докторантурата си в университета в Коста Рика. Тя е автор на множество научни и научно-популярни публикации, както и на книгата "Как да стана (по-добър) теренен изследовател".


Повече за отношението на Станимира Делева към опазването на природата можете да прочетете в това интервю.
Ръководството за отговорното практикуване на спортове и дейности на открито можете да намерите на страницата на "Зелени Балкани" тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK