Мерки на властите и гражданите може да снижат ефекта на топлинните острови

Мерки на властите и гражданите може да снижат ефекта на топлинните острови

© Пламена МариноваПо света вече се прилагат на практика редица мерки, които да намалят температурите в градовете. Това е особено голям проблем в така наречените топлинни острови, които обичайно се образуват в централните части. Разликата в температурата между тях и крайните квартали може да достигне до 2-4 градуса.


Данните за София например сочат, че за последните 124 години температурата в центъра на София се е повишила приблизително с 4 градуса, което никак не е малко, коментира пред журналисти инж. Лидия Витанова, доктор по климатология и инженер-еколог, която активно изследва сферите на градския климат и топлинните острови, работи по темите екология и опазване на околната среда, възобновяема енергия и интелигентни технологии.


Тя посочи, че това се случва в резултат на нарастващата урбанизация, повишеното потребление на енергия и климатичните промени.
Островите на топлина обичайно са локално явление, което се наблюдава както в големи, така и в по-малки градове, при което има разлика в температурата между него и околните райони. Възможно е в едно населено място да има няколко такива острова.


Сред основните фактори за формирането на такива острови са:

топлината, която се генерира от човешката дейност
увеличаване на консумацията на енергия
увеличаването на трафика
намаляване на растителността
увеличеното застрояване
лошото градско планиране и др.


Сред факторите са още липсата на водни площи, използването на неподходящи строителни материали, релефът и географското положение на населеното място.


Проявата на топлинните острови е основно сутрин и вечер, като е възможно да се наблюдава не само през лятото.


Сред негативните ефекти от съществуването на такива топлинни острови се нареждат опасност от топлинен удар, намаление на работоспособността, респираторни заболявания, замърсяване на въздуха, промяна на сезоните, климата.


По данни на Института за глобално здраве в Барселона 4% от смъртните случаи през лятото в Европа се дължат на градските топлинни острови. Те може да бъдат намалени, ако има дървета, които покриват поне 30% от градската среда, сочи анализът на института. На страницата му има калкулатор, с който всеки може да изчисли след въвеждане на данни за температура и влажност риска от топлинен стрес.


Заради това властите по цял свят се опитват с различни решения да свалят температурите в тези острови. Сред тях са увеличаване на зелените площи и изискването да се използват охлаждащи строителни материали (Лос Анджелис), покрити улици в центъра с таван от разтворени чадъри, сухи мъгли, разпръсквани от дюзи (Япония), изграждането на зелени стени върху фасадите на сгради и др., които намаляват нагряваната от слънцето площ.

Как Дюселдорф се бори с жегите
Как Дюселдорф се бори с жегите

Сред мерките, които може да вземат властите, за да намалят топлинния стрес, са:

- изисквания за цвета и материалите на фасадите
- топлоизолация и алтернативни източници на енергия
- създаване на ограничени от трафик зони
- изграждане на повече велосипедни и зелени зони.


Гражданите също биха могли да помогнат със своите действия. Като например изолират жилището си, използват материали с висок коефициент на отражение, засаждат дървета и друга растителност в кварталите, използват умни уреди, за да намалят консумацията на енергия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK